Conform prevederilor legislatiei in vigoare, o farmacie trebuie sa deserveasca 3500 de locuitori in municipiile resedinta de judet, iar in celelalte orase trebuie sa functioneze un punct farmaceutic la 4000 de locuitori.

Pornind de la aceasta prevedere legala, am testat piata clujeana a lanturilor farmaceutice si nu mica ne-a fost mirarea sa constatam ca in zona centrala a Clujului intalnesti farmacii la tot pasul.

In Cluj exista doar trei lanturi farmaceutice – Sensiblu, PharmaNet si Ideapharm (ex EuroPharm), insa, de departe, acestea controleaza zona centrala a orasului. Astfel, s-a ajuns la situatia ca la o distanta de doar cativa metri, in buricul targului, sa functioneze legal si fara probleme doua sau mai multe farmacii.

Patronii acestor lanturi farmaceutice se folosesc de diverse tertipuri pentru a reusi sa deschida cat mai multe unitati si, pe cat posibil, locatia acestora sa fie centrala.

Locul I in topul lanturilor farmaceutice din Cluj il ocupa PharmaNet, care detine sapte unitati pe raza municipiului Cluj-Napoca si cate una in municipiile Gherla si Campia Turzii. Locul II in topul nostru il detine Sensiblu, cu cinci unitati in Cluj-Napoca si una in Turda.

Ideapharm, fosta EuroPharm, are in Cluj trei farmacii, doua dintre acestea situate in zone centrale. Potrivit informatiilor furnizate de reprezentantii Colegiului Farmacistilor din Cluj, in judetul nostru nu exista lanturi farmaceutice care sa functioneze fara autorizatie.

Totodata, se pregateste intrarea pe piata Clujului a altor lanturi farmaceutice. Printre acestea, se numara HelpNet, CityPharma, Polisano si Catena. Cel mai controversat lant de farmacii care functioneaza si in Cluj este Sensiblu.

Dintre cele cinci unitati deschise pe raza municipiului Cluj-Napoca, nu mai putin de patru sunt situate chiar in centrul orasului, iar cea de-a cincea se afla in cartierul Marasti, pe b-dul 21 Decembrie 1989. In toate orasele mari, punctele farmaceutice Sensiblu sunt pozitionate in zone centrale, la doar cativa pasi de alte unitati de acest gen.

Pentru ca nu putea obtine licenta de functionare pentru o farmacie in centrul Clujului, perimetru in care exista deja o alta farmacie, Sensiblu a recurs la cumpararea unor farmacii de la periferia orasului sau din cartiere, cu licenta cu tot, iar ulterior noile achizitii au fost mutate in zone mai bune, cu precadere in centru.

Spre exemplu, la Cluj, Sensiblu a cumparat de-a lungul anilor nu mai putin de cinci puncte farmaceutice. Este vorba de farmaciile StimFarm, Farma Med Rotsim, dar si de alte doua cumparate anul trecut, mai exact Panax si Balsanum, achizitionate, conform informatiilor noastre, pe bani grei.

Toate acestea pentru ca, daca o farmacie a dobandit licenta poate sa isi mute sediul, cu conditia ca numarul total al farmaciilor sa ramana constant, pornind de la premisa ca numarul locuitorilor intr-un perimetru nu s-a schimbat. si farmaciile apartinand PharmaNet sunt plasate strategic in zonele cele mai aglomerate ale Clujului.

Din cele sapte farmacii PharmaNet, trei se afla in centru. Mai mult, una dintre farmaciile de cartier a fost recent mutata de pe Calea Dorobantilor taman in buricul targului, pe strada Gheorghe Doja. Astfel, s-a ajuns la situatia ca PharmaNet sa detina trei farmacii situate foarte aproape una de cealalta& Str. Gheorghe Doja, Piata Mihai Viteazul, str. Horea.

PharmaNet are si farmacii de cartier, amplasate in Marasti, Manastur si Gheorgheni. Singurul lant farmaceutic care are un punct de lucru in Piata Cipariu este Ideapharm. Tot de Ideapharm apartine si farmacia de pe Napoca nr. 8.

Semnul de intrebare apare la cele doua farmacii existente pe strada Bucegi din cartierul Manastur, situate foarte aproape una de cealalta, la nr. 5 si la nr. 13-15. Cea de la nr. 5 apartine PharmaNet, iar cealalta este detinuta de Ideapharm. O alta zona cu prea multe farmacii pe metru patrat este Piata Mihai Viteazul.

Aici, Sensiblu si PharmaNet au cate o unitate, dar nu sunt singurele farmacii din zona. Ne intrebam daca fiecare farmacie dintre cele enumerate si nu numai deserveste intr-adevar un numar de cel putin 3500 de locuitori.

Ne-am bucura daca raspunsul ar fi pozitiv, insa ne temem ca principalul scop al detinatorilor lanturilor farmacetice nu este deservirea locuitorilor care au nevoi de medicamente, ci interesul si castigul personal este mai presus de orice.