Dupa ce, timp de 4 ani, nu au facut nici un demers pentru atragerea Serviciului Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare (SMURD) la Cluj, consilierii judeteni PSD dau dovada de ipocrizie

Desi, in timpul guvernarii PSD, fondatorul SMURD, Raed Arafat, a incercat de mai multe ori sa ofere clujenilor un serviciu profesionist de interventie in caz de urgenta, initiativa doctorului a fost luata in deradere, mizandu-se pe ambulanta traditionala

Acum, PSD propune construirea unui heliport din fondurile Consiliului Judetean. Argumentatia social-democrata este bazata pe construirea autostrazii, proiect abandonat, cel putin pentru moment

PSD Cluj pune, din nou, "carul inaintea boilor"

Initiativa este sustinuta de fostul presedinte al Consiliului Judetean, Serban Gratian, cel care a avut 4 ani la dispozitie pentru a realiza astfel de proiecte, cat era la putere

Pe terenul din curtea Spitalului de Pneumoftiziologie "Leon Daniello", consilierii judeteni PSD intentioneaza sa amplaseze un heliport. Presedintele CJ, Marius Nicoara, sustine ideea atata timp cat aceasta are sanse sa prinda viata. El nu este, insa, de acord ca, din bugetul CJ, sa fie achizitionat un elicopter.

Nicoara crede ca PSD ar fi putut sa achizitioneze aparatul de zbor atunci cand partidul s-a aflat la putere. Cu toate acestea, seful Directiei Tehnice din cadrul CJ, Radu Spanu, a emis un raport favorabil, astfel incat proiectul de hotarare, in forma initiata de consilierii PSD, sa poata intra pe ordinea de zi in urmatoarea sedinta publica.

Reprezentantii PSD in CJ au gasit, in sfarsit, un rost terenului de langa Spitalul de Pneumoftiziologie "Leon Daniello". "Pe langa garajul planuit acolo incape foarte bine si un heliport", a declarat unul dintre initiatorii proiectului, consilierul PSD Gratian Serban.

Precizam ca valorificarea terenului din incinta Spitalului de Pneumoftiziologie a constituit, in mai multe randuri, unul dintre cele mai importante puncte de pe ordinea de zi a sedintelor consilierilor judeteni.

Totusi, de fiecare data, proiectul privind acest teren a fost amanat din pricina dezacordului dintre consilieri. Aceeasi soarta au avut-o si celelalte terenuri disponibile de pe urma carora CJ ar fi putut sa-si mareasca serios veniturile.

Cu cateva zile in urma, reprezentantii PSD au propus spre analiza comisiilor de resort ale CJ un proiect care vizeaza amenajarea unui heliport, fie pe terenul spitalului, fie pe acoperisul garajului care ar urma sa se construiasca.

"Ideea este buna si deja am supus proiectul spre analiza", a declarat Nicoara. "Inaltimea platformei pe care sa aterizeze elicopterul, structurile de rezistenta, dar si impactul pe care ar putea sa-l aiba aceasta amenjare asupra cladirilor din jur necesita avizul unor specialisti", sustine presedintele CJ. In ceea ce priveste cheltuielile, Nicoara nu s-a pronuntat.

El a marturisit doar ca intentia grupului PSD ar fi fost aceea ca forul judetean sa suporte cheltuielile pentru achizitionarea elicopterelor, lucru cu care nu este de acord.

"Nu inteleg de ce nu au cumparat elicoptere cand se aflau ei la conducere?", s-a intrebat Nicoara, apreciind ca reprezentantilor PSD le este usor acum sa vina cu astfel de pretentii, cand nu sunt ei obligati sa administreze bugetul judetean.

Nicoara a tinut sa precizeze ca va lua in calcul si aceasta idee, dar ca ideal ar fi ca Ministerul Sanatatii sa suporte cheltuielile pentru achizitionarea elicopterelor.

"Ar trebui amenajate o platforma si un hangar pentru un singur elicopter. Locul in care aterizeaza trebuie sa fie atat de spatios incat manevrarea aparatului sa poata fi facuta cu usurinta. Cei de la Serviciul Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare din Targu Mures au deja o asemenea baza, care este extrem de eficienta.

Noi dispunem de un elicopter de la fabrica IAR Ghimbav, din Brasov, dar, in cazul in care CJ vrea sa achizitioneze un aparat mai performant, ar fi nevoie sa apeleze la o firma mai scumpa", ne-a declarat Marian Dobre, de la Baza nr. 71 Aviatie Campia Turzii.

Aterizari langa patul bolnavului

Daca Nicoara se arata susceptibil, dat fiind faptul ca inca nu a primit raportul specialistilor privind amenajarea unui heliport in curtea spitalului, si nu stie cam cat ar costa o astfel de constructie, si nici daca aceasta isi are locul in zona, initiatorii spun ca investitia este cum nu se poate mai utila.

"Orasul nostru este unul dintre principalele centre medicale ale Romaniei, unde activeaza medici de renume", a declarat consilierul Gratian Serban, precizand ca este necesar ca si la Cluj asistenta medicala, in general, si cea de urgenta, in special, sa beneficieze de un heliport.

Serban a mai adaugat ca trebuie tinut cont de faptul ca o buna parte a judetului este foarte greu accesibila, pentru ca, in ultimul timp, au loc din ce in ce mai des fenomene meteorologice extreme care duc la inundatii, alunecari de teren precum si de faptul ca, in urmatorii ani, Clujul va fi strabatut de Autostrada Transilvania, unde, in orice moment, pot avea loc accidente grave, ce vor necesita interventii de maxima urgenta.

Initiativa consilierilor PSD prevede ca, la viitoarea rectificare a bugetului judetean din acest an, sa fie incluse sumele aferente etapelor de constructie a heliportului. "Proiectul trebuie pus in aplicare cat mai curand", a mai declarat Serban, apreciind ca forul judetean isi permite achizitionarea unui elicopter.

Cu toate ca Nicoara asteapta "analiza specialistilor", proiectul de hotarare initiat de PSD a primit un raport favorabil din partea Directiei Generale de Urbanism din cadrul Consiliului, fiind propus sa intre pe ordinea de zi a viitoarei sedinte publice.