Scandalul de coruptie declansat in Salaj dupa arestarea Aureliei Stan, fosta sefa de cabinet a unui deputat, scoate la lumina detalii legate de felul in care functioneaza „mafia gulerelor albe" din acest judet

Marincas a dosit denuntul

Dupa ce a fost arestata pentru trafic de influenta, Aurelia Stan, totodata „comisar" la Comisariatul pentru Societatea Civila (nu e vorba de o structura a statului, ci de o organizatie neguvernamentala - n.r.) a redactat un autodenunt impotriva prim-procurorului adjunct Chivu Papita, de la Parchetul de pe langa Tribunalul Salaj.

Documentul a fost trimis sefului lui Papita, procurorul-sef Mircea Marincas. Potrivit unor magistrati clujeni de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Cluj, autodenuntul Aureliei Stan a stat in sertarul prim-procurorului Marincas pana cand serviciul informativ al Ministerului de Justitie a intrat pe fir, si, de frica, prim-procurorul a transmis autodenuntul la Cluj.

Seful ierarhic al lui Marincas, procurorul general adjunct Viorica Damsa, de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Cluj, a declarat ca a primit sesizarea si ca a trimis dosarul la Serviciul Teritorial Cluj al PNA.

Bani pentru nasit

Pana in cursul anului 2004, Aurelia Stan a fost sefa de cabinet a deputatului PSD Valentin Paduroiu. In autodenunt, Aurelia Stan recunoaste ca, in cursul anului 2003, un apropiat de-al ei, Adrian Ciortea, i-a dat procurorului Papita suma de 1.500 de dolari americani pentru a interveni in favoarea unui dosar legat de o livada din orasul Simleu Silvaniei, judetul Salaj.

„Banii erau intr-un plic. Cand a venit Chivu Papita, acesta a scos banii din plic si i-a bagat in buzunar, dupa care a spus ca acestia sunt bineveniti, deoarece era nas mare la o nunta in Ungaria", arata Aurelia Stan. Tranzactia ar fi fost efectuata in biroul ei de la biroul parlamentar, plicul abandonat fiind gasit cu ocazia perchezitiei.

In continuare, Aurelia Stan spune ca, la un moment dat, Chivu Papita i-a adus un CV si ca i-a cerut sa il puna sef la Parchetul de pe langa Tribunalul Salaj.

Inca un caz

Un alt personaj care l-ar fi mituit pe magistrat, cu cateva pahare de cristal si o punga de cafea, este Adelina Chis. „Sotul acesteia era la inchisoare, iar Chivu Papita i-a dat cateva sfaturi cum anume sa procedeze ca sa il puna in liberate", mai scrie Stan.

Legat de aceasta poveste, personajele care sunt implicate si care, potrivit Aureliei Stan s-au si certat din aceasta cauza, sunt ex-comisarul-sef Alexandru Mastan, fost sef al Inspectoratului de Politie al Judetului Salaj si Chivu Papita.

Procurorul general adjunct Viorica Damsa a anuntat ca o eventuala sesizare a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) in afacerea de la Salaj va fi decisa dupa cercetarile efectuate de PNA. „Ramane sa vedem ce vor lamuri cei de acolo (de la PNA) si abia dupa asta sa vedem daca sesizam CSM sau ministerul public", a spus Viorica Damsa.

Slugarnicie pentru reconfirmarea in functie

Scandalul legat de Aurelia Stan dezvaluie si felul in care oficiali din parchet, politie sau de la instante faceau coada, in timpul guvernarii PSD, la usa unui simplu sef de cabinet parlamentar, pentru a obtine reconfirmarea in functii.

Astfel, Chivu Papita a declarat pentru „Evenimentul zilei" ca a cunoscut-o pe Aurelia Stan prin intermediul judecatorului Ioan Boariu, presedintele Tribunalului Salaj.

„Presedintele Boariu mi-a spus ca Aurelia Stan vrea sa ma cunoasca. In 2000 era problema cu PSD pentru reconfirmarea pe functie. Mi-a cerut un CV si mi-a spus ca ma face sef. I-am dus CV-ul la biroul ei impreuna cu presedintele Boariu si cu seful IPJ Salaj, comisarul-sef Mastan. Ea ne chema pe toti sa stam de vorba cu acest deputat si ca, daca nu mergem, ne schimba pe toti", a spus Chivu Papita.

Comisarul-sef Alexandru Mastan s-a retras din activitate si se bucura de o pensie de peste 30 de milioane de lei. Referitor la declaratiile lui Chivu Papita, fostul sef al IPJ Salaj, spune ca „il privesc direct si personal".

„Eu sunt om serios, cum sa ma duc cu CV la confirmare la o secretara. O cunosteam in general. Ea poate sa scrie ce vrea in declaratiile ei. Pe mine nu ma implica cu nimic. Eu nu pot sa cred un infractor. Ea va fi trasa la raspundere penala, iar cand eram sef toti au raspuns".

Presedintele Tribunalului Salaj, Ioan Boariu, nu a fost de gasit ieri. In schimb, potrivit unor surse din Ministerul de Justitie, judecatorul recunoaste o parte din declaratiile lui Papita.

„Un coleg de scoala al judecatorului Boariu i-a prezentat-o pe Aurelia Stan. La scurt timp, aceasta l-a rugat sa ii faca cunostinta cu procurorul Papita. Apoi, a fost o singura data la biroul acesteia insotit de procuror. In birou se afla si comisarul-sef Mastan", spune sursa citata.