Convulsiile din cadrul PNL Sibiu incep sa se faca din ce in ce mai mult resimitite. Deocamdata, acestea o vizeaza doar pe Raluca Turcan, vazuta drept un politician impus de Bucuresti, dornic sa ia locul sibienilor.

Despre demisia Ralucai Turcan din functia de observator la Parlamentul European, in PNL Sibiu se vorbea de cu o saptamana inainte – cum ca demisia nu ar fi din proprie initiativa, ci fortata.

Despre presiunile si suspiciunile ridicate asupra familiei Turcan, ZIARUL de Sibiu a mai relatat cu ceva vreme in urma. Atunci, aminteam doar de presiunile si contrele impotriva celor doi soti Turcan venite din partea unor membri PNL din afara judetului Sibiu.

Aceste contre au continuat si, pentru moment, au culminat, saptamana trecuta, cu demisia Ralucai Turcan din functia de observator pe langa Parlamentul European. Despre care iminenta demisie, in cadrul partidului liberalilor se vorbea de mai bine de doua saptamani.

„Prioritatea mea in acest moment este sa-mi respect angajamentul asumat la finalizarea anchetei privind activitatea SRR si SRTV: acela de a promova in Parlamentul Romaniei un cadru legislativ care sa garanteze independenta si buna functionare a acestor doua institutii publice.

Proiectul pe care l-am initiat impreuna cu parlamentarii Adrian Cioroianu, Valentin Iliescu si Cristian Radulescu reprezinta, din punctul nostru de vedere, o urgenta legislativa. Prin urmare, activitatea mea din aceasta toamna se va concentra asupra finalizarii si adoptarii propunerii legislative in Camera Deputatilor.

Imi exprim speranta ca participarea la lucrarile forului legislativ european va fi o experienta utila nu numai pentru colegii mei din Partidul National Liberal, ci si pentru parlamentarii celorlalte partide", a aratat, cuminte, Raluca Turcan intr-un comunicat de presa emis pe aceasta tema.

Culisele declaratiilor

In spatele acestei decizii puse pe seama „agendei incarcate din tara" stau jocurile liberale de culise. Vechiile dispute cu, mai nou, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, purtator de cuvant al PNL, nu s-au linistit deloc, dimpotriva.

Surse din interiorul PNL anuntau de mult timp cum ca Eugen Nicolaescu, purtatorul de cuvant al liberalilor la nivel national, nu il are deloc la inima pe Valeriu Turcan si ca ii poarta sambetele. „Nu ma pot exprima cu claritate in ceea ce il priveste pe Valeriu Turcan, deoarece el lucreaza in Guvern.

Dar eu il cunosc pe Valeriu Turcan si cred ca este un om competent", declara, mai demult, Nicolaescu.

Chiar daca retinute si foarte diplomatice, tensiunile dintre purtatorul de cuvant si Valeriu Turcan ieseau timid la suprafata. „Despre schimbarea lui nu ma pot pronunta eu. Poate atunci cand se va face o evaluare a activitatii.

As vrea sa cred ca, in cele din urma, partidul va fi cel care decide calitatea si rezultatele evaluarii", adauga Nicolaescu.

Aceleasi voci din cadrul PNL sustin ca jocurile lui Nicolaescu vizeaza postul ocupat actualmente de Valeriu Turcan, numit seful Agentiei de Strategii Guvernamentale, pentru care post noul membru al Guvernului ar dori sa propuna o alta persoana, apropiata.

Valuri si la Sibiu

Daca, pana nu demult, contestatiile impotriva celor doi Turcan aveau puncte de pornire din afara judetului, mai nou, chiar si in cadrul organizatiei judetene a PNL apar contestatii, deocamdata nespuse pe fata.

Mai timid, ele au inceput de la faptul ca Raluca Turcan incearca sa ia fata liberalilor locali, prin crearea unei imagini puternice, cu care sa se prezinte in fata electoratului sibian, in eventualitatea unor alegeri cu vot uninominal.

Cracnelile au inceput sa creasca in amplitudine, astfel incat, acum, Raluca Turcan este asociata pana si cu fel de fel de actiuni conspirative, ce il vizeaza pe Theodor Stolojan. Raluca Turcan neaga, deocamdata, faptul ca ar fi resimtit anumite presiuni din partea colegilor de partid din Sibiu.

„Nu am simtit astfel de presiuni, iar daca exista astfel de discutii este problema celor care le lanseaza. Eu sper doar sa imi duc la bun sfarsit mandatul fara sa ii dezamagesc pe cei care m-au votat", declara Raluca Turcan.

Nicolaescu mai asteapta

Cum Raluca Turcan a renuntat la functia de euro-parlamentar, presiunile se rasfrang mai puternic asupra lui Valeriu Turcan. Potrivit lui Nicolaescu, in calitate de purtator de cuvant al PNL, lucrurile vor deveni mult mai clare saptamana aceasta.

„Deocamdata, ministri au avut sarcina de a depune primului-ministru raportele cu activitatea secretarilor de stat din subordinea lor. Saptamana aceasta ele vor fi evaluate de primul-ministru, iar deciziile ii vor apartine", spune Nicolaescu. Despre demisia Ralucai Turcan, acesta prefera sa fie rezervat. „Este o optiune personala.

Cred ca si-a analizat foarte bine evolutia si planurile si a decis ca atare".

Intrigi de partid

Inca de acum mai bine de o luna, Raluca Turcan sustinea ca are cunostinta de parerile unora dintre colegii ei de partid despre activitatea sotului ei si a ei. „La intalnirea cu presedintele Tariceanu a existat o voce care a contestat prezenta domnului Valeriu Turcan in Guvern.

Iar pe baza presupuselor lui legaturi cu domnul Stolojan a fost ceruta schimbarea lui. Nu stiu exact care sunt cei care vor acest lucru", declara deputatul ales din fruntea listei de la Sibiu. La fel, si sotul ei amintea de aceste intrigi de partid. „Sunt doua argumente principale impotriva mea. Unul este cel potrivit cariua as fi prea apropiat de Stolojan.

Al doilea se refera la faptul ca ajut prea mult Sibiul, in detrimentul altor judete, dupa modelul din mandatul trecut, cand Hancu ar fi dus prea multe proiecte inspre Cluj", declara Valeriu Turcan. Spiritele s-au mai aprins, dupa ce Valeriu Turcan a acordat Sibiului doua miliarde de lei, pentru promovarea evenimentului din 2007.