Decizia privind recursul formulat de Miron Cozma si „locotenentii" sai in dosarul mineriadei de la Costesti, din 1999, va fi luata de catre instanta Inaltei Curti de Casatie si Justitie pe data de 28 septembrie.

Judecatorii au stabilit acest ultim termen dupa ce l-au audiat si pe fostul lider de sindicat din Valea Jiului in sedinta de ieri.

Revenit doar de cateva zile din Franta, unde Cozma s-a intalnit cu lideri ai unor sindicate si cu o echipa de avocati francezi, fostul lider al minerilor din Valea Jiului a declarat ca a tinut neaparat sa ia parte la acest proces, pentru a-si exprima punctul sau de vedere in legatura cu decizia de condamnare a sa in procesul Costesti la 10 ani inchisoare, o decizie pe care Cozma o considera nedreapta.

Dupa audierile de ieri, judecatorii instantei supreme au stabilit data de 28 septembrie pentru pronuntarea sentintei. Miron Cozma a declarat ca are incredere ca, de aceasta data, justitia romana ii va face dreptate. Oricum, in cazuil in care Cozma va pierde recursul si va fi nevoit sa se intoarca dupa gratii, sederea sa in puscarea ar putea fi de scurta durata.

Avocatul Viorel Dumitrescu, unul dintre aparartorii lui Miron Cozma spune ca „legea precizeaza clar ca un detinut care este condamnat in mai multe procese, va executa doar pedeapsa cea mai mare."

In cazul lui Cozma, pedeapsa cea mai mare este cea de 18 ani din care a executat deja 8 si care a fost gratiata. In acest fel, chiar daca va fi incarcerat din nou pe 28 septembrie, Miron Cozma nu va sta in puscarie, potrivit aprecierii avocatului sau, mai mult de doua saptamani.

Mult mai greu va fi insa pentru ceilalti patru fosti lideri de sindicat din Valea Jiului – Dorin Lois, Sterian Casapu, Romeo Beja si Vasile Lupu – care, prin pierderea recursului in dosarul „Costesti" vor trebui sa ispaseasca cei 5 ani de inchisoare la care au fost condamnati de instantele de judecata.

"Locotenentii" lui Cozma

Exista dovezi zdrobitoare ca adevaratii „locotenenti" ai lui Cozma in organizarea si coordonarea mineriadei de la Costesti, despre care s-a spus ca ar fi fost organizata dupa cele mai stricte reguli militare, ar fi de fapt bodyguarzii fostului lider de sindicat.

Acestia aveau pregatirea necesara si conexiunile cu diferite servicii de securitate, din tara si din afara acesteia si aveau, de asemenea, o influenta destul de mare asupra lui Miron Cozma, astfel incat anchetatorii au descoperit ca exista multe probe care sa sustina aceasta ipoteza.

Insasi faptul ca majoritatea fostelor garzi de corp ale lui Cozma au fugit din tara, sustragandu-se de la executarea unor pedepse pentru au fost gasiti vinovati de catre instantele romanesti, confirma in buna parte aceasta ipoteza.

Cu siguranta, cursul procesului „Costesti" ar fi fost cu totul altul si procurorii ar fi avut dovezi mult mai concludente pentru probarea rechizitoriului daca Ioan Florin Penciuc, fost sef ali garzii de corp a lui Cozma, ar fi putut fi citat ca martor in acest proces.

Din pacate insa, acesta nu se mai afla in tara, el pararsind ilegal Romania si figureaza pe lista urmaritilor generali.

Despre Ioan Florin Penciuc bunaoara, exista dovezi certe ca are o pregatire militara deosebita, fapt confirmat de activitatea sa in cadrul trupelor speciale ale Ministerului de Interne si mai apoi, in calitate de bodyguard al unor importante persoanlitati politice din tara noastra, de la presedintele Ion Iliescu la premierul Radu Vasile.

In plus, el a fost suspectat si de spionaj, dat fiind relatiile sale dovedite cu mai multi agenti secreti, acoperiti sub activitatea de instructori de arte martiale. Florin Penciuc este si in acest moment cautat, dupa ce a parasit frontierele de stat, cu putin timp inainte ca pe numele sau sa fie emis un mandat de arestare.

Anchetatorii cred ca Penciuc, fost sef al garzilor de corp ale lui Cozma, detine foarte multe secrete din dosarele ultimelor mineriade si, chiar mai mult decat atat, ca ar fi unul din „creierele" actiunii finalizate atat de surpinzator cu… pacea de la Cozia.

Din pacate, pana la termenul final acordat de judecatori pentru dosarul „Costesti" au mai ramas mai putin de doua saptamani si este foarte putin probabil ca procurorii vor reusi sa puna mana pe acesti martori cheie ai acuzarii, care au constituit adevaratele trupe paramilitare ale lui Cozma, care au facut atat de mult rau minerilor fata de Romania si Romaniei fata de Europa si intreaga lume.