Cel putin zece institutii din judetul Alba vor fi nevoite sa isi paraseasca actualele sedii, deoarece cladirile in care functioneaza au fost revendicate in baza Legii 10/2001. Cei mai multi dintre proprietari cer restituirea in natura, varianta considerata mai profitabila decat despagubirea.

Restituite in natura

Potrivit conducerii Prefecturii Alba este cert ca vor fi restituite in natura actualele sedii ale Directiei de Munca, Casei de Pensii, Palatului Copiilor, precum si ale sectiilor de boli contagioase si de neuropsihiatrie ale Spitalului Judetean Alba, toate situate in municipiul Alba Iulia.

Pentru Palatul Copiilor se incepuse initial o evaluare in vederea despagubirii, dar proprietarul a revenit ulterior si a cerut retrocedarea in natura. Celelalte cladiri au fost deja castigate in instanta, toti fostii proprietari cerand retrocedarea in natura a cladirilor, care sunt situate in zone foarte bune.

Situatie incerta

Un alt imobil revendicat din Alba Iulia, situat in „buricul targului", este Palatul Gizela, care gazduieste in prezent sediul PSD Alba, dar si pe cel al Directiei pentru Protectia Copilului. Acesta a fost evaluat la 14 miliarde de lei, suma care include si valoarea curtii interioare, si a fost revendicat de cinci familii din Cluj-Napoca.

In Galda de Jos a fost revendicata o aripa a fostului castel, in care functioneaza Centrul de Recuperare si Reabilitare Neuropsihica. Cladirea si doua hectare de teren aferente au fost evaluate la noua miliarde de lei. In aceste doua ultime cazuri nu s-a luat inca o decizie daca imobiele vor fi restituite in natura sau se va proceda la despagubirea fostilor proprietari.

Intr-o aceeasi situatie se afla si cladirile altor institutii din judet. Este vorba despre sediile primariilor din Rosia Montana si Daia Romana, precum si cele ale Politiei Municipiului Aiud, Politiei Municipiului Blaj (partial) si Postului de Politie Lunca-Mures, dar si mai multe dispensare din judet.

Imobilul in care a functionat Administratia Financiara din Campeni a fost deja restituit proprietarului prin hotarare judecatoreasca definitiva, iar Directia Generala a Finantelor Publice Alba a facut demersuri in vederea achizitionarii lui.

Miza restituirii in natura

Cei mai multi dintre fostii proprietari cer restituirea in natura, deoarece pot obtine mai multi bani ca urmare a valorificarii imobilelor. In cazul despagubirilor, suma platita este stabilita de un evaluator autorizat si, de multe ori, pretul de piata este mult mai mare.

Legislatia in vigoare spune ca prioritate la cumparare are institutia care a facut retrocedarea, dar, spre deosebire de despagubiri, in acest caz, pretul este stabilit de vanzator.

Totusi, in cazul retrocedarii, proprietarul este obligat sa lase institutiile publice sa mai functioneze trei ani in actualul sediu, dar va putea percepe o chirie a carui valoare tot el o stabileste.