Presedintele Consiliului Judetean, Marian Oprisan, si Toader Ghetu, fost secretar general al judetului, au incercat sa le bage pe git consilierilor judeteni ai Aliantei D.A. achizitionarea hotelului "Caprioara", complex care, la ora actuala, face obiectul unui dosar penal aflat in cercetare la Parchetul National Anticoruptie.

Desi la sedinta Consiliului Judetean de anul trecut, in care a fost votata achizitionarea hotelului, consilierii fostei Opozitii au respins proiectul, Marian Oprisan si Toader Ghetu au semnat acte oficiale in care acestia figureaza ca ar fi votat pentru achizitionarea hotelului de la Petresti.

Pentru intocmirea setului fals de acte sint vizati Marian Oprisan, Toader Ghetu si fostul prefect interimar de la acea data, Catalin Vrabie, care le-a dat aviz de legalitate pentru hotarirea respectiva. Pentru ca au votat fara sa se documenteze propunerea lui Marian Oprisan, consilierii vor da cu subsemnatul pentru achizitie.

Presedintele Consiliului Judetean Vrancea, Marian Oprisan, impreuna cu camarila sa din administratia judeteana au incercat sa le bage pe git consilierilor judeteni achizitionarea cu cintec a hotelului "Caprioara" din Petresti.

La data la care s-a votat achizitionarea hotelului - inclusa in proiectul de hotarire privind rectificarea de buget - in sedinta din 12 noiembrie 2004, din actele intocmite la acel timp de catre angajatii din Consiliul Judetean rezulta clar ca Marian Oprisan a incercat sa ii faca raspunzatori pe toti cei 33 de consilieri la sedinta, cu toate ca aproape jumatate dintre ei nu au fost de acrod cu achizitionarea complexului turistic, votind impotriva.

Sefii Consiliului Judetean s-au dat singuri "in git" trimitind, in urma unei cereri oficiale intocmite de Ziarul de Vrancea, atit stenograma sedintei din 12 noiembrie, din care rezulta clar ca Hotarirea nr. 100 privind rectificarea de buget a fost atit contestata cit si respinsa prin vot de catre consilierii fostei Opozitii, dar si procesul verbal de sedinta, semnat de secretarul Toader Ghetu, in care acesta si-a permis, ulterior, sa faca o adnotare cu pixul, nedatata, in care face o rectificare tardiva specificind ca Hotarirea 100 nu a fost votata in unanimitate "dintr-o eroare"!!!

Mai mult, procesul verbal al sedintei, in care se stipula ca proiectul privind rectificarea de buget a fost votat in unanimitate, a primit aviz de legalitate atit de la fostul secretar general al CJ - Toader Ghetu, cit si de la Prefectura, semnat de catre fostul prefect interimar - pesedistul Catalin Vrabie.

De atfel, in adresa solicitata de Prefectura Vrancea, in data de 16 noiembrie 2004, privind voturile consilierilor in functie, atit Marian Oprisan cit si Toader Ghetu "certifica" din nou ca Hotarirea 100 a fost votata "pentru" in unanimitate, adica de 33 de consilieri judeteni.

Complexul "Caprioara" l-a adus la PNA pe Oprisan

Pe scurt, complexul Caprioara a fost cumparat de Consiliul Judetean Vrancea pe data de 10 noiembrie 2004 (inainte cu doua zile ca hotarirea de achizitionare a acestuia sa fie aprobata!), de la Federalcoop, contra sumei de 17,85 miliarde de lei. La sedinta consilierilor din 12 noiembrie, in care s-a votat rectificarea bugetului, propusa, evident, de Marian Oprisan, la capitolul "achizitii imobile pentru deservirea serviciilor publice judetene si comunitare" a fost strecurata suma de 3 miliarde de lei.

In realitate, fara ca vreun consilier judetean sa stie, aceasta suma era doar prima rata pentru achizitionarea hotelului si a fost prezentata ulterior de Marian Oprisan ca fiind o aprobare a consilierilor judeteni a contractului incheiat cu Federalcoop.

Numai ca acestora nu li s-a prezentat nici un material in mapa de sedinta din care sa-si dea seama ca administratia judeteana devine proprietara de complex turistic, iar cind opozitia (grupul consilierilor PNL - PD) a cerut informatii despre modul in care se cheltuie banii, presedintele Marian Oprisan a raspuns ca "aceasta este treaba Curtii de Conturi" si ii ruga pe consilierii curiosi sa lase procurorii financiari sa-si faca treaba.

Ulterior, Curtea de Conturi si-a facut "treaba", sesizind Parchetul de pe linga Tribunalul Judetea Vrancea, care, la rindu-i, si-a decinat competenta catre procurorii PNA, cu privire la incalcarea legii penale privind achizitionarea Caprioarei". De altfel, nici consilierii PSD nu au stiut ce au votat, votind "ca primarul" sau dupa principiul biblic "Crede si nu cerceta", fiind obisnuiti sa ridice mina fara sa puna intrebari la orice proiect propus de Marian Oprisan.

Oprisan zice ca a fost greseala de dactilografie

In afara de modalitatea dubioasa a achizitionarii complexului, seful administratiei judetene are si un interes personal in afacerea "Caprioara": mama sa, Lucia Gherarde, a ajuns in anul 2002 proprietara a opt hectare de teren agricol in zona Cringului Petresti, din comuna Vinatori.

Dupa cum a dezvaluit presa, terenurile au fost cumparate "cu japca" si pe sume de nimic de la proprietarii din zona. Intre timp, terenul agricol a fost trecut in intravilanul comunei Vinatori si, la pretul minim de 15 euro pe metru patrat cerut de imobiliari in zona, in prezent depaseste un milion de euro. Mai mult, valoarea terenului creste daca in zona s- ar materializa parcul de distractii propus de Marian Oprisan.

La data la care s-a votat achizitionarea hotelului "Caprioara", printre consilierii judeteni care au respins proiectul se aflau actualul senator Jan Vraciu, actualul deputat liberal Corneliu Momanu, precum si actualul prefect, Ion Oprea. Acestia ar putea da si ei cu subsemnatul la PNA sau la Curtea de Conturi, in ceea ce priveste modalitatea in care s-a votat "afacerea Caprioara".

Marian Oprisan nu crede insa ca s-ar fi comis un fals intelectual prin adnotarea adusa de Toader Ghetu in procesul verbal, desi aceasta a fost facuta tardiv, spunind ca nu are relevanta de citi consilieri a fost votata achizitionarea hotelului.

"Ca a fost unanimitate, ca a fost votata cu 21 de voturi, asta n-are relevanta. S-a comis o eroare materiala care a fost indreptata tocmai prin adnotarea domnului Ghetu", ne-a spus Marian Oprisan. Totusi, adnotarea apare doar in raspunsul oficial pe care l-am primit de la Consiliul Judetean Vrancea, nu si in actele detinute de Prefectura inca de la acea vreme.