Ce se afla in spatele comunicatelor oficiale si ale pozitiilor exprimate public de liderii partidului care au distrus Romania, cum se puneau la cale numirile si destituirile „din teritoriu" de catre liderii PSD, cata democratie exista in formatiunea „de suflet" a lui Ion Iliescu, condusa, pana nu demult, de Adrian Nastase si, actualmente, de Mircea Geoana, va puteti convinge citind una din stenogramele publicate pe site-ul www.istorie.info.

Aici pot fi consultate transcrieri ale discutiilor care au avut loc intre membrii staff-ului PSD in 2003 si 2004. Printre acestea, am gasit una care descalifica, din punct de vedere moral si politic, liderii PSD Bihor.

In spatele imaginii PSD

Este greu de verificat autenticitatea transcrierilor sau daca ele reflecta intocmai presupusele dialoguri. Desi PSD si unii dintre cei vizati au negat oficial faptul ca stenogramele ar fi reale, pana acum, mai multi lideri ai Partidului Social Democrat au recunoscut, neoficial, numeroase pasaje din stenograme.

Miron Mitrea a declarat ca raspunzatori de scandalul stenogramelor sunt colegii sai de partid, pentru care functiile si luptele interne s-au dovedit mai importante decat imaginea PSD. Presupusele stenograme PSD dezvaluie, printre altele, modul in care fostul partid de guvernamant si-ar fi subordonat institutiile statului si si-ar fi exercitat influenta asupra justitiei.

Sunt prezentate posibile strategii de atragere a voturilor si de control asupra institutiilor de presa. Parchetul General cerceteaza daca inregistrarile discutiilor din cadrul conducerii PSD si aparute public sub numele „stenogramele PSD" sunt autentice.

Procurorii au declansat deja urmarirea penala pentru abuz in functie a doi membri PSD, ale caror declaratii sunt consemnate in stenograme - e vorba despre fostul ministru al finantelor si deputat PSD Florin Georgescu si despre fost ministru al justitiei, Rodica Stanoiu.

Dupa cum se stie, la inceputul acestui an, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si-a declinat competenta in cazul denuntului primit de la mai multe organizatii civice, considerandu-se ca eventualele fapte de coruptie care ar reiesi din stenogramele unor sedinte ale Delegatiei Permanente a PSD sunt competenta Parchetului National Anticoruptie.

Denuntul formulat de Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania - Comitetul Helsinki, Agentia de Monitorizare a Presei, Alianta Civica, Asociatia Pro - Democratia, Asociatia Revolutionarilor Fara Privilegii, Asociatia Studentilor la Facultatea de Stiinte Politice, Centrul de Resurse Juridice, Fundatia pentru o Societate Deschisa, Grupul pentru Dialog Social, Societatea Academica din Romania si Societatea Timisoara a fost inregistrat la Sectia de Relatii cu Publicul, Secretariat si Economico - Administrativa din cadrul PICCJ.

Procurorii de la Sectia de Urmarire Penala si Criminalistica a Parchetului Instantei Supreme au intocmit dosarul penal cu numarul 5/P/2005, deschis in data de 4 ianuarie 2005.

In urma evaluarii continutului denuntului, potrivit dispozitiilor Codului de Procedura Penala referitoare la verificarea competentei, anchetatorii au constatat ca aspectele sesizate „pot intruni elementele constitutive ale infractiunii prevazute de articolul 13 din Legea 78/2000 privind prevenire descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie".

Articolul stipuleaza ca „fapta persoanei care indeplineste o functie de conducere intr-un partid sau intr-o formatiune politica, intr-un sindicat ori intr-o asociatie fara scop lucrativ sau fundatie si care foloseste influenta ori autoritatea sa in scopul obtinerii, pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, se pedepseste cu inchisoare de la un an la cinci ani". In exclusivitate, „Informatia de Vest" va prezinta una din stenogramele care arata cum se faceau numirile la varful PSD Bihor.

Documentul descalifica o serie de membri marcanti ai filialei si demonstreaza modul dictatorial, centralist si antidemocratic in care se face politica in partidul lui Geoana, Nastase & comp.

„Papusile" din PSD Bihor

Iata stenograma sedintei Delegatiei Permanente a Partidului Social Democrat Bucuresti, sediul central PSD, 27 martie 2004:

Octav Cozmanca: „La Bihor, va propunem eliberarea domnului Serac din functia de presedinte al organizatiei judetene, ramanand o perioada de timp prefect, fiindca am vorbit din nou in aceasta dimineata cu domnia sa. Doreste sa candideze, domnule presedinte, pentru consilier la Consiliul Judetean.

Cred ca nu e un impediment si atunci trebuie sa-si dea demisia cu cincizeci de zile inainte de campania electorala. Aici sunt doua propuneri pentru functia de presedinte. Este vorba de Gheorghe Sarb, care este secretar general la Prefectura in momentul de fata, jurist. Nu face parte din nici o grupare pe care le cunoasteti acolo, frati, rectori si asa mai departe. A doua propunere este Odobasian, primarul de la Beius, un om serios.

Impedimentul este ca e din Beius si e cam peste mana si, practic, in continuare am marca faptul ca acolo centrul este Beius si nu Oradea. Eu propun, totusi, domnule presedinte, sa-l numim pe Odobasian presedinte interimar, intrucat Sarb va veni in locul lui ca prefect cand isi da demisia, peste doua saptamani. Cum apreciati. Il stim cu totii pe Odobasian".

Adrian Nastase: „A si oscilat, a mai umblat ... "

Ilie Sarbu: „Este un semnal foarte prost pentru organizatia noastra. Domnule, nu au om de acolo si-l aduc din partea cealalta".

Octav Cozmanca: „Da, da, deci mergem pe solutia Sarb".

Adrian Nastase: „Si presedinte executiv?

Octav Cozmanca: „Si presedinte executiv nu am avut acolo, nu am pus pe nimeni pana in momentul de fata, au facut tot soiul de propuneri. Va supunem atentiei pe Alexandru Retegan, care este subprefect si care cunoaste foarte bine judetul, este un tip eficient. Au avut retineri sa-l primeasca, ca venea de la PUR, dar realmente este un om serios si este sustinut si de o buna parte din oamenii de acolo".

Adrian Nastase: „Si la municipiu?"

Octav Cozmanca: „La municipiu, o sa facem ulterior. La municipiu trebuie sa facem o modificare, sa facem un presedinte interimar. Si, probabil, viitorul candidat la Primaria municipiului din partea noastra, a PSD, este profesorul Mang, care, in momentul de fata, este inca prorector pana luni, cand sunt alegerile la Universitate. Mang este sustinut. Nu mai candideaza la Universitate".

Ioan Rus: „Ca sa nu avem probleme, sa-l punem pe Mang presedinte executiv, si sa-l punem astazi".

Octav Cozmanca: „Acuma, da!".

Adrian Nastase: „De ce nu-l punem pe Mang presedintele organizatiei in locul lui Sarb? Ca Sarb a fost scos... la toata lumea si el nu are autoritate asupra celorlalti. Mang vine cu «sete de sange» si eu cred ca va fi o varianta foarte buna, ca vine cu vana. Sarb e un altfel de Serac".

Octav Cozmanca: „Nici o problema, il punem pe Mang. Eu sunt total de acord. Sigur, o sa avem niste reactii, dar asta sper s-o gestionam ca lumea. Aici, practic, era o sustinere cam din toate partile. La Mang, va dati seama ca vor reactiona intr-un anume fel, dar o sa gestionam chestiunea asta. Ce spui tu, tu esti acolo ... ii stii pe oameni. Nu prea avem de unde alege, asta e nenorocirea, ce sa mai spun!".

Ioan Mircea Pascu: „... Sa nu ne asteptam acuma ...!"

Octav Cozmanca: „Liniste nu va fi, domnule presedinte. Liniste nu va fi si ma astept, daca il punem pe Mang, sa inceapa o campanie impotriva lui in presa, similara cu cea impotriva lui Serac, cu niste firme de calculatoare, cu nu stiu ce naiba. Mang totusi are autoritate, adica ..."

Ioan Mircea Pascu: „... Si tot scandalul s-a varsat la PRM... Baietii au lucrat ..."

Adrian Nastase: „Cum facem aici? Ce spui, Rus?"

Ioan Rus „Eu propun sa mergem cu Mang, pentru ca nu se dezvolta nici acolo nimic, ... chiar numai dupa chipul si asemanarea sa. Asa ca se mai creeaza un pic de echilibru, sa mai treaca si altii pe langa ei. Altfel nu se poate. Acuma isi pune copilul rector, isi pune ala prefect, nu putem nici chiar asa. Sa mai stea si batranul (Teodor Maghiar - n.n.) sa-si numere boabele, e destul."

Octav Cozmanca: „Batranul e decan la Electrotehnica, fiul cel mic (Adrian Maghiar - n.n.) e prodecan la Medicina si cel mare este singurul candidat pentru rector la Universitate (Teodor Traian Maghiar, a fost, intr-adevar, ales rector al Universitatii Oradea - n.n.) Adica, practic, totul e ..."

Adrian Nastase: „Eu va spun cand am fost... Era un microfon care nu functiona si era un tip in camasa (Teodor Maghiar - n.n.) care le dadea indicatii la toti aia pe acolo.

Nu stiu cine a mai fost acolo, tu ai fost acolo, nu? Era ca la o cooperativa agricola - imi inchipui cum erau lucrurile acolo: instalatii, totul vetust, totul din… Incredibil! Iar eu atunci am fost convins ca trebuie facuta o schimbare de rector, pentru ca un tip care nu este in stare, avand, practic, un oras al lui (Oradea e considerata de Nastase „proprietatea" clanului Maghiar - n.n.), sa aiba o sala de conferinta?!

Cum erau pupitrele, mobilele acelea! Este incredibil! Un tip de genul acesta nu poate sa conduca, sa fie manager pentru o universitate de avangarda, nu se poate! Iar Cati (Ecaterina Andronescu, la acel moment ministru al invatamantului in Guvernul Nastase - n.n.), asa cum este ea, furnica, ea este extrem de tenace si pentru noi, pentru Guvern, este mai bine ca ea sa aiba obiectul muncii, pentru ca altfel Sandu (Alexandru Athanasiu - urmatorul ministru pesedist al invatamantului, actualmente senator de Bihor - n.n.) saracul, ar trebui sa ia in fiecare zi pastile. Mang sau Sarb? Cine e guru pentru...?"

Octav Cozmanca: „A zis Ucu, dar ar trebui si Puiu, ca raspunde de judet".

Ioan Rus: „Sarbu".

Ilie Sarbu: „Acuma, cu influenta pe care o are acolo (e vorba de Teodor Maghiar - n.n.)... Putem s-o facem, dar..."

Adrian Nastase: „Ne trebuie un adevarat om politic. Puiu!"

Ioan Mircea Pascu: „L-am obisnuit si pe el cu ideea ..."

Adrian Nastase: „S-o facem in etape, ca de obicei, ca noi suntem partid social-democrat gradual. Sa numim astazi la municipiu, adica il anuntam ca atare, ca recomandare, sau o sa vedem cum este cea mai buna formula, pe Mang si pe Sarb".

Octav Cozmanca: „Si atunci mergem cu Sarb si Mang la municipiu".

Adrian Nastase: „Sarb la judet si Mang la muncipiu si Retegan presedinte executiv? O.K. Mai departe"...