La Scoala cu clasele I-VIII din Tiream, intre cadrele didactice exista un conflict care dureaza de 15 ani.

Profesoara de biologie Roman Mariana, a facut nenumarate sesizari si reclamatii la Politia din Carei, la cea din Satu Mare si la Inspectoratul Scolar Judetean cu privire la mai multe nereguli ale conducerii scolii, mai exact a directoarei scolii - Czumbil Katalin, care a demisionat recent din functie.

* Roman Mariana acuza fosta conducere a scolii ca a falsificat 21 de medii scolare

In cele ce urmeaza vom reda fragmente dintr-un act oficial, Ordonanta nr. 55/VIII/1/2005 emisa de Prim-procurorul Radu Gal de la Parchetul de pe linga Tribunalul Satu Mare, document prin care se confirma starea de conflict existenta in scoala.

Astfel, din rezolutia din 28 decembrie 2004 se retin urmatoarele: "Numita Roman Mariana a sesizat organele de politie ca faptuitoarea Czumbil Katalin a savirsit mai multe fapte penale deoarece a falsificat 21 de medii scolare la Scoala cu clasele I-VIII din Tiream unde este directoare, a motivat abuziv absentele unor elevi fara nici o dovada, a exclus-o din Consiliul de administratie fara sa-i

aduca la cunostinta data si motivele si a fost sechestrata in cladirea scolii, exercitindu-se totodata asupra acesteia si o agresiune fizica. Pentru verificarea aspectelor sesizate, in cauza s-a solicitat efectuarea unei verificari de catre organul de specialitate din cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Satu Mare.

Din actul de constatare si din probele administrate in cauza rezulta ca faptele sesizate de catre numita Roman Mariana nu constituie infractiuni.

Intre persoana vatamata, directoarea scolii si unele cadre didactice din Tiream exista un conflict care dureaza de mai mult timp iar numita Roman Mariana a formulat si alte plingeri penale precum si sesizari la alte organe referitoare la aceleasi fapte.

* Dupa ce Judecatoria Carei respinge plingerea, Parchetul de pe linga Judecatoria Satu Mare redeschide caz

Prin plingerea depusa, petenta critica solutia adoptata (n.a.

de Judecatoria Carei) ca fiind nelegala, cerind infirmarea solutiei adoptate si redeschiderea urmaririi penale invederind ca solutia adoptata s-a bazat doar pe raportul administrativ al Inspectoratului Scolar Judetean, ca directorul scolii din Tiream - semnind in cataloage si aplicind stampila scolii fara a fi dirigintele clasei, si-a depasit atributiile de serviciu (...), ca directorul si

profesorul Micle Nicoleta precum si profesoara Gherman Maria au dat note retroactiv elevilor, cerind efectuarea in cauza a unei expertize grafologice, audierea elevilor si a profesorilor, verificarea cataloagelor, a condicii de prezenta, a statului de plata pe luna decembrie si mai, cererea patentei pentru acordarea salariului de merit si raportul ei de autoevaluare precum si audierea petentei.

Intrucit activitatile solicitate de petenta nu s-au efectuat, plingerea depusa este intemeiata, astfel ca in baza art. 178, art. 270-273 C.pr.pen. DISPUN:

Admiterea plingerii depuse de petenta, infirmarea rezolutiei din 28.XII.2004 a Parchetului de pe linga Judecatoria Carei, redeschiderea urmaririi penale si reluarea ei de catre Parchetul de pe linga Judecatoria Carei, urmind a fi verificate aspecte semnalate de petenta.

Solutia se comunica cu partile iar un exemplar din ordonanta impreuna cu dosarul cauzei, se trimit Parchetului de pe linga Judecatoria Carei pentru completarea cercetarilor penale, fixindu-se termen de solutionare a cauzei la data de 30 iunie 2005".

* Cum pot invata copii intr-un asemenea climat?

Din declaratiile actualei directoare - Laszlo Katalin si a invatatoarei Vulturar Maria am retinut ca acest conflict persista si se acutizeaza. Analiza obiectiva a acestor grave acuzatii apartine in exclusivitate organelor competente - Judecatoriei, Politiei si Inspectoratului Scolar Judetean.

Fiecare din parti acuza stresul zilnic si consumul nervos al acestui conflict, care afecteaza in mod inevitabil activitatea educativa in Scoala din Tiream.

Intrebarea ce ramine deschisa este: cum pot elevii sa invete in acest mediu tensionat?