Inca din prima zi a vizitei pe care o efectueaza in SUA, presedintele Traian Basescu s-a lansat intr-o serie de declaratii ce au starnit reactii adverse in randul reprezentantilor partidelor din tara.

Astfel, Traian Basescu s-a declarat adeptul instaurarii unui Parlament unicameral, prin care, sustine presedintele Romaniei, s-ar facilita luarea deciziilor si implicit, integrarea in UE si prezenta in Parlamentul European. Doar ca formula unui Parlament unicameral contravine prevederilor Constitutiei, iar politicienii nu au primit ideea tocmai bine.

Desigur, cu exceptia pesedistilor, care s-au grabit sa reclame paternitatea asupra ideii sustinute de Traian Basescu.

Optimist in ceea ce priveste capacitatea actualei guvernari de a duce la bun sfarsit obligatiunile pe care Romania si le-a asumat in vederea integrarii in UE, presedintele Traian Basescu a mentionat totusi, in declaratiile facute in prima zi a vizitei in SUA, necesitatea actionarii cu mai multa forta.

In liniile acestui indemn se inscrie si ideea adoptarii formulei unui Parlament unicameral, presedintele aratandu-se a fi adeptul acestei masuri. Nu de aceeasi parere au fost si politicienii din cadrul Aliantei D.A., care s-au aratat mai mult decat rezervati privind adoptarea acestei formule.

Astfel, atat reprezentantii PNL, printre care si senatorul Puiu Hasotti, cat si cei ai PD, printre care senatorul Maria Petre, au subliniat traditia Parlamentului bicameral in Romania si lipsa utilitatii noii formule, in contextul in care in tarile europene functioneaza tot un Parlament de tip bicameral.

Mai transant s-a aratat Lucian Bolcas, deputat PRM, sustinand ca declaratiile presedintelui sunt in fapt o sfidare la adresa Constitutiei, lucru inimaginabil de la simplu cetatean, daramite de la presedintele natiunii.

Incantati de ideea au fost insa membrii PSD, care nu au contenit cu laudele la adresa presedintelui, acordandu-i chiar si o bila alba, dupa toate cele negre pe care le-a capatat, dupa cum a subliniat Titus Corlatean, vicepresedinte PSD.

Singurul care a facut nota discordanta, mai precis a dat cu bata in balta, a fost senatorul PSD Antonie Iorgovan, care a catalogat afirmatiile lui Basescu drept o „imbecilitate”. Surprins neplacut, Mircea Geoana, presedintele PSD a incercat sa o dreaga, apostrofandu-l public pe Iorgovan. Premierul Tariceanu s-a mentinut rezervat in ceea ce priveste subiectul, preferand sa nu comenteze.

Mona Musca sustine Parlamentul unicameral al lui Basescu

Pe de alta parte, deputatul PNL Mona Musca a declarat, pentru „Replica”, faptul ca „este libertatea fiecaruia sa-si exprime ideile, inclusiv a presedintelui, cu atat mai mult cu cat acum se discuta regulamentul de functionare a celor doua Camere” si ca alternativa pe care o propune presedintele nu trebuie exclusa din start.

„Ar insemna poate cheltuieli mai mici, mai multa eficienta. Dar ceea ce conteaza intr-adevar, indiferent ca este vorba de un Parlament uni sau bicameral, este transparenta. Transparenta lucrului in comisii, transparenta banului public, pentru ca cetatenii sa stie pe ce sunt cheltuiti, dar si transparenta votului, care inseamna vot uninominal”, ne-a declarat deputatul PNL Mona Musca.

Dar sa nu uitam ca declaratiile au fost facute in contextul in care presedintele Traian Basescu a fost unul dintre cei care si-au exprimat dorinta ca Mona Musca sa fie propunerea Aliantei pentru presedintia Camerei Deputatilor, in contextul in care proprii colegi de partid i-au refuzat sprijinul. „Propunerea mea a fost o decizie a conducerii a Aliantei. PD a respectat decizia, PNL nu.

In fond, are dreptul sa se razgandeasca. Eu prefer sa nu comentez propunerea lui Bogdan Olteanu si votul colegilor mei”, ne-a declarat deputatul Mona Musca. Cat priveste sprijinul fatis pe care i l-a aratat presedintele Traian Basescu, deputatul Mona Musca a subliniat ca acesta nu a facut altceva decat sa respecte o decizie a Aliantei.

„A spus ca ar dori ca unul dintre presedintii Camerelor sa fie Mona Musca, respectand decizia luata initial de conducerea Aliantei. Oricum, pana la urma, decizia apartine PNL-ului”, a afirmat, nu fara o unda de dezamagire, Mona Musca.