Problema angajarii fara forme legale a fost pe larg dezbatuta de forurile competente, chiar si responsabilii pe plan local, iar Inspectoratele Teritoriale de Munca au demarat ample anchete in intentia de a stopa fenomenul. Cu toate acestea, exista inca destui angajatori, si unii inca cu pretentii ca reprezinta firme de renume, care se preteaza la astfel de practici.

Acesta este si cazul reprezentantilor Metro Cash & Carry din Constanta, dupa cum au aratat si colegii de la saptamanalul „Atitudinea". Astfel, la Metro Cash & Carry se pare ca se aplica, si in zilele noastre, metode demne de vremea mosierilor ce abuzau de muncitori, tratandu-i ca pe negrii pe plantatie.

Nimeni nu poate contesta renumele pe care si l-a facut firma germana Metro Cash & Carry in Romania, devenind unul dintre cei mai mari distribuitori de produse de consum si reusind de-a lungul timpului sa-si intareasca pozitia ocupata prin deschiderea unor noi puncte de desfacere.

La ora actuala, Metro Cash & Carry se poate mandri ca are 21 de reprezentante in 16 orase mari ale tarii, dintre care patru in Bucuresti, cate doua in Constanta si Brasov, si cate un punct de desfacere in Iasi, Suceava, Bacau, Craiova, Pitesti, Ploiesti, Timisoara, Sibiu, Cluj Napoca, Targu Mures, Baia Mare si Oradea.

Cu toate acestea, dupa cate se pare, reprezentantii Metro Cash & Carry, si in special cei din Constanta, se preocupa mai degraba de crearea unui bun renume pe spinarea angajatilor exploatati asemenea negrilor pe plantatie. „Munca nu se poate spune ca nu este, doar e vorba de un magazin destul de mare, cu un aflux de zeci pe clienti pe zi. Problema apare insa la partea cu rasplata.

Dupa ce ca nu suntem platiti cum ar trebui, dupa volumul de munca pe care il depunem, nu avem nici forme legale de angajare", ne-a declarat O. C., una dintre angajatele firmei constantene.

Dupa cum ne-a mai declarat aceeasi angajata, practica sefilor este una destul de simpla: sunt preferati tinerii, in special studentii cu posibilitati materiale precare, care sunt amagiti cu promisiunea realizarii unui contract de munca, dar totul ramane la stadiul de vorba in vant.

Obligati sa presteze si ore suplimentare, angajatii au parte, dupa cate se pare, si de un tratament inuman cand vine vorba de acordarea salariilor, drepturi pe care orice angajator are obligatia sa le asigure. Fara plata orelor suplimentare, fara a beneficia de cresteri salariale, de altfel stipulate prin lege, angajatii nu au cu cine sa discute cand vine vorba de rezolvarea problemelor lor.

Tot asa cum nici noi nu am avut cu cine dialoga, la sediul Metro Cash & Carry din Constanta, de pe Aurel Vlaicu, nr. 144, cunoscut printre constanteni si ca Metro 1. Aici, sefii departamentelor au refuzat sa vorbeasca despre neregulile semnalate in interiorul unitatii pe care o administreaza, pe motiv ca raspunsurile pot fi acordate, doar de la nivel inalt, de la Bucuresti.

Numai ca si mai marii de la Bucuresti au preferat sa intre in silentio stampa. Si asta dupa ce au dat asigurari ca va fi demarata o ancheta interna, care sa clarifice situatia aparuta la Constanta. Sa intelegem ca rezultatele anchetei nu au fost prea imbucuratoare pentru mai marii firmei germane?