Presedintele PC, Dan Voiculescu, un profesionist al acestui tip de discutii, a afirmat ca partidul sau ar putea parasi Coalitia de guvernare, in cazul in care nu va reusi sa promoveze doua masuri capitale, din punctul sau de vedere, pentru exportatorii romani.

UDMR si-a reafirmat sustinerea hotarata pentru construirea autostrazii Transilvania, senatorul Gyorgy Frunda afirmand chiar ca aceasta va fi "proba de rezistenta a Coalitiei".

Capitalizarea Eximbank si sprijinirea de catre stat a unor produse rentabile la export au fost conditiile puse de presedintele PC, Dan Voiculescu, pentru ca partidul sau sa ramana in continuare la guvernare. Nu este pentru prima data cand „solutia imorala", dar indispensabila pentru Alianta, ameninta PNL si PD cu retragerea sprijinului politic daca nu sunt luate masurile cerute.

Spre exemplu, PC si-a conditionat, in trecut, sprijinul pentru revocarea celor doi presedinti ai Camerelor de reducerea TVA-ului la produsele alimentare de baza.

Pariu, nu ultimatum

Purtatorul de cuvant al PC, deputatul Bogdan Ciuca, a declarat pentru ZIUA de Cluj ca recentele solicitari ale lui Voiculescu nu reprezinta un ultimatum la adresa Guvernului. „Nu e vorba de o amenintare, nu suntem suparati pe cineva, e mai degraba un pariu pe care l-am pus cu noi insine.

Presedintele Voiculescu a spus ca nu are rost sa stam in Guvern daca nu suntem in stare sa ducem la indeplinire doua initiative, pe care le consideram realizabile", a afirmat Ciuca. El a mai spus ca cele doua propuneri vor figura pe agenda viitoarei intalniri a Consiliului de Coordonare a Coalitiei, unde vor fi sustinute de vicepremierul conservator George Copos.

Presedintele PC, Dan Voiculescu, a afirmat ca iesirea conservatorilor din Coalitie nu va destabiliza Guvernul Tariceanu, care se bucura de simpatia opiniei publice si de sprijinul presedintelui Traian Basescu.

UDMR vrea neaparat autostrada

La randul sau, UDMR si-a reafirmat sprijinul fara echivoc pentru construirea autostrazii Transilvania, cu ocazia intrunirii Consiliului Reprezentantilor Unionali de la Targu Mures, care a avut loc la sfarsitul saptamanii trecute. Presedintele UDMR, Marko Bela, a afirmat ca rezolvarea impasului in care se afla proiectul autostrazii este una dintre prioritatile formatiunii sale in aceasta toamna.

Presedintele PD, Emil Boc, a declarat deja ca va cere exprimarea unui punct de vedere clar, de catre intreaga Coalitie, si in special de catre premierul Calin Popescu Tariceanu, in legatura cu disponibilitatea politica pentru continuarea acestui proiect. Senatorul UDMR de Cluj Eckstein-Kovacs Peter afirma ca formatiunea din care face parte nu va accepta decat un raspuns favorabil si transant.

„UDMR reprezinta interesele unei parti a populatiei interesate vital in deblocarea lucrarilor la autostrada. Suntem de acord cu initiativa domnului Boc si suntem foarte hotarati sa nu acceptam decat un raspuns clar de sprijinire a autostrazii", a declarat Eckstein, facand aluzie la opiniile oscilante pe care premierul le-a avut fata de acest proiect.

Urmatoarele saptamani par sa fie hotaratoare pentru soarta Coalitiei, care va trebui sa treaca mai multe „teste de rezistenta".

Partidele aflate la guvernare vor trebui sa duca la bun sfarsit procesul de schimbare a presedintilor celor doua Camere, sa gaseasca un numitor comun in chestiunea autostrazii, sa redacteze proiectul de buget pe 2006 si sa obtina o nota de trecere din partea Comisiei Europene, cu ocazia raportului de tara de la sfarsitul lunii octombrie.

Conservatorii acuza Opozitia de rea vointa

Organizatia municipala PC Cluj Napoca considera ca actiunile Opozitiei de a depune motiuni simple repetate, cu scopul de a tergiversa dezbaterea noilor Regulamente ale celor doua Camere, reprezinta o tentativa de impiedicare a Coalitiei de a-si pune in aplicare programul de guvernare.

De asemenea, PC Cluj Napoca cere reluarea lucrarilor la autostrada Transilvania si considera ca stoparea acestora a generat o crestere a somajului in zona si un recul economic. In alta ordine de idei, reprezentantii PC Cluj Napoca au afirmat ca in partid se inscriu in continuare fosti membri ai PRM, care au parasit partidul alaturi de Dan Brudascu.

In filiala municipala s-au inscris, pana in prezent aproximativ 60 de fosti membri PRM, conform conservatorilor clujeni.