Singura organizatie ce lupta impotriva osteoporozei din Romania functioneaza, de cinci ani, la Targu Mures. De atunci, peste 50.000 de persoane au apelat la ASPOR pentru consiliere si teste de masurare a densitatii osoase.

Acum exista 20 de grupe suport in toata tara, 1.500 de membri activi, iar colaborarea asociatiei cu cadre universitare din intreaga tara este infloritoare. In plus, ASPOR a primit in 2003 distinctia pentru "Cea mai buna societate civila de osteoporoza din lume", competitie la care au participat asociatii din 160 de tari.

Osteoporoza este, conform definitiei anatomice, o boala scheletica sistemica, se caracterizeaza prin scaderea masei osoase, alterarea microarhitecturii tesutului osos si prin urmare cresterea riscului de fractura.

Statisticile arata ca o femeie din trei si un barbat din cinci sufera in timpul vietii o fractura legata de osteoporoza. Acest fapt demonstreaza ca boala nu afecteaza doar femeile, asa cum se stia de ani buni.

Bola apare in urma pierderii masei osoase, cand osul devine poros, fragil si se fractureaza mai usor. Fractura tipica osteoporozei este cea a incheieturii mainii, care are loc dupa 45 de ani. Dupa 55 de ani apar fracturile vertebrale, care se manifesta prin tasari vertebrale, cauzand cifozarea spatelui si dureri de spate. Cele mai grave sunt fracturile de sold, care apar dupa 70 de ani.

Preventia si depistarea

In lipsa unei depistari precoce, boala evolueaza timp indelungat silentios, fara semne clinice, debutand prin aparitia complicatiilor: fracturi asociate cu dureri cronice, deformitati si impotenta functionala - anchilozari. De-a lungul secolelor, boala a fost considerata ca o stare normala a varstnicilor neacordandu-i-se atentie.

Dezvoltarea cunostintelor medicale arata ca osteoporoza nu este specifica numai varstei a treia, ea apare si la persoane tinere. Osteoporoza poate fi tratata si mai ales prevenita cu succes. Cu cat boala este depistata intr-o faza incipienta, cu atat eficienta interventiei va fi mai mare.

E bine ca boala sa fie tratata inaintea primelor fracturi osteoporotice, deoarece o prima fractura va initia aparitia altora.

Sanatate si miscare

Alimentatia bogata in calciu si exercitiile fizice sunt, conform directorului ASPOR, dr. Gasparik Andrea, esentiala in preventie. Pentru a preveni problemele care pot aparea la maturitate, alimentatia bogata in calciu trebuie sa fie o regula pana la varsta de 20 de ani.

"In cazul adultilor, dieta si miscarea raman de baza, dar este importanta determinarea factorilor de risc", a apreciat dr. Gasparik. Masurarea densitatii minerale osoase se poate face prin doua teste, unul cu ultrasunete, celalalt cu raze X.