Primaria Galati a aruncat pe geam 1,8 miliarde de lei pentru amenajarea unor birouri parlamentare pentru senatorii si deputatii PSD. Pentru ca au existat unele probleme la negocierea contractului, firma de constructii care s-a ocupat de maretul proiect a sesizat recent Inspectoratul Judetean de Politie.

Surse din PSD spun ca dosarul de cercetare, in care ar fi implicat un angajat al Primariei, a ajuns deja la Parchet. Una peste alta, imobilul in care s-au investit milioane suspecte, si in care ar fi trebuit sa lucreze reprezentantii PSD, este acum revendicat.

Primaria municipiului Galati a investit in 2004 o suma de 2,8 miliarde de lei pentru infiintarea unor birouri senatoriale destinate parlamentarilor PSD. Ele trebuiau sa functioneze in cladirea aflata la numarul 64 de pe strada Domneasca, fostul sediu al PSM (monument istoric).

Primaria a contractat anul trecut o firma de constructii, care a cosmetizat vechiul sediu al PSM, dar toti banii investiti au fost practic aruncati pe geam. Sau, mai bine zis, facuti cadou unei persoane fizice, care revendica acum imobilul respectiv.

Iar lucrurile nu se opresc aici: reprezentantii firmei de constructii care s-a ocupat de lucrari sustin ca nu au primit toti bani pentru contractul incheiat si au sesizat Inspectoratul Judetean de Politie.

Aceasta institutie a demarat initial o ancheta, iar surse din cadrul PSD sustin ca dosarul de cercetare a ajuns deja la Parchet.

Planuri marete in anii de glorie

Inainte de alegerile generale, PSD visa probabil la o guvernare eterna. Ca atare, intentiona sa ofere ce e mai bun pentru politicienii care au dus in varf acest partid.

La Galati se stie deja ca parlamentarii nu prea au unde sa discute cu petitionarii, cu presa si cu eventualii admiratori, pentru ca spatii disponibile, in care sa functioneze birouri parlamentare, sunt foarte putine.

Primaria municipiului Galati a incercat sa rezolve aceasta problema, investind o suma imensa in reabilitarea unei cladiri, in care ar fi trebuit sa functioneze birourile parlamentarilor PSD.

Primaria condusa de Dumitru Nicolae a incheiat rapid un contract cu firma de constructii Consedil, pentru reconsolidarea unei cladiri aflate in patrimoniu, unde ar fi trebuit sa lucreze colegii de partid ai primarului Nicolae. Este vorba despre imobilul de pe strada Domneasca nr. 64, situat vizavi de Centrul Cultural „Dunarea de Jos" (fostul sediu al PSM).

Pentru o suma record, de 2,8 miliarde de lei, Consedil a reabilitat monumentul istoric: a reparat acoperisul, a renovat interiorul cladirii si a varuit cu alb, galben si albastru deschis peretii exteriori ai imobiliului. Dupa ce toata treaba a fost terminata, au inceput insa problemele...

Miliarde aruncate pe geam

Reprezentantii firmei Consedil spun ca Primaria a incheiat un contract in care se preciza faptul ca tot imobilul de pe strada Domneasca trebuia reabilitat, desi o parte din cladire apartine unei persoane fizice, care locuieste acolo de foarte mult timp.

Se pare ca Primaria a constat acest lucru abia dupa ce lucrarile au fost finalizate, iar dupa ce PSD a pierdut alegerile, a refuzat sa mai achite firmei o suma de 1 miliard de lei. Drept pentru care societatea de constructii a facut o sesizare la Inspectoratul Judetean de Politie (IPJ).

Stefan Gohoreanu, inspector principal la IPJ Galati, ne-a declarat ieri ca dosarul de cercetare in care firma Consedil reclama Primaria municipiului Galati a trecut pe la Politia Economica, iar surse din cadrul PSD au afirmat ca pe numele Violetei Pavlenco (functionara la serviciul de licitatii din cadrul Primariei) a inceput urmarirea penala, dosarul fiind inaintat la Parchet.

Dar povestea nu se opreste insa aici. Cireasa de pe tort a aparut si ea in urma cu cateva saptamani, cand s-a descoperit ca imobilul in care s-au „bagat" miliarde este revendicat de catre o persoana fizica, ce are mari sanse sa intre in posesia lui.

Cu alte cuvinte, Consiliul Local a cheltuit 2,8 miliarde de lei, in timpul guvernarii PSD, doar pentru a face curatenie pe proprietatea unui galatean. Si bineinteles pentru a primi „cadou" un dosar de cercetare.

Reabilitare cu bani de la buget

O parte din cele 1,8 miliarde de lei, achitate deja de Primarie pentru contractul-fantoma, provin de la bugetul de stat. Adica din buzunarele tuturor galatenilor care platesc impozit la stat.

Banca Comerciala Romana (BCR) a acordat si ea o parte din banii necesari reabilitarii, insa reprezentantii acestei institutii au afirmat ca suma oferita a acoperit doar o mica parte din costurile proiectului. BCR a sponsorizat lucrarile de reabilitare in schimbul unor servicii minime pe care Primaria i le putea aduce.

„A fost o actiune de sponsorizare a Primariei, dar nu pot sa va spun suma de bani acordata, pentru ca este confidentiala. Oricum, BCR nu a acoperit decat o mica parte din contract. Cealalta a asigurat-o Primaria. In schimbul banilor, BCR a lipit pe peretele cladirii o hartie autocolanta cu sigla bancii.

Acesta era serviciul pe care primaria ni l-a oferit", ne-a declarat in urma cu cateva zile purtatorul de cuvant al BCR, Adrian Stanciu.

No comment

Reprezentantii Primariei municipiului Galati au evitat insa sa discute cu presa despre acest subiect. Delegata departamentului licitatii, Violeta Pavlenco, a refuzat ieri sa vorbeasca despre dosarul aflat in cercetare la Politie, motivand ca ea nu este obligata sa discute cu presa.

Iar consilierul primarului Dumitru Nicolae, Ionel Hartegan, a afirmat in conferinta de presa a PSD-ului ca nu detine deocamdata suficiente detalii referitoare la situatia imobilului de pe strada Domeasca.

In fine, tot despre contractul-fantoma incheiat de Primarie am incercat ieri sa discutam si cu reprezentantii parchetelor galatene.

Prim-procurorul de la Parchetul de pe langa Tribunalul Galati, Didina Danaila, nu a fost ieri de gasit, la fel ca si purtatorul de cuvant al Parchetului de pe langa Judecatoria Galati, Sorin Carare.