La sedinta Consiliului local Satu Mare desfasurata ieri s-au votat majoritatea punctelor de pe ordinea de zi. La sedinta au participat primarul Iuliu Ilyes, viceprimarii Viorel Solschi si Gabriel Les, consilieri ai formatiunilor politice si specialisti din cadrul serviciilor: juridic, servicii publice, tehnic, buget-finante.

Discutiile, propunerile si observatiile consilierilor si a comisiilor de specialitate s-au concentrat asupra proiectului de hotarire privind infiintarea serviciului public de interes local specializat "Politia Comunitara Satu Mare". Prin hotarire de consiliu s-a aprobat ca doi consilieri de la fiecare formatiune politica sa formeze o comisie de contestatie.

In ce priveste amenajarea sediului Politiei Comunitare consilierii au votat pentru aminarea pe termen scurt a proiectului, pe motiv ca raportul prezentat este incomplet. Ilyes a atras atentia ca proiectul privind constructia sediului trebuie sa fie unul de perspectiva.

In legatura cu proiectul "Amenajarea Centralei Termice la Gradinita nr. 6", unii consilieri si-au manifestat nemultumirea vizavi de modul in care se aloca banii publici, respectiv banii alocati pentru incalzirea acestei gradinite.

Consilierii liberali prezenti la sedinta au cerut executivului mai multa transparenta in modul de cheltuire a banilor publici si au cerut sa se implice in diferitele comisii care evalueaza proiectele administratiei.

Unul din consilieri a exclamat: "Nu pot concepe ca 70 de mii de euro sa-i alocam pentru incalzirea unei gradinite nici daca ma impuscati, pentru ca este o suma absurd de mare chiar la o suprafata de 740 de metri patrati".

Iuliu Ilyes a subliniat: "Aceasta este ultima lucrare la sistemele de incalzire centrala, si ne putem lauda ca sintem printre putinele orase din tara care a reusit sa introduca sistemul de incalzire centrala, in toate institutile publice".

Si cu privire la revocarea dreptului de administrare a bazei sportive Olimpia de la FC Olimpia Satu Mare s-au purtat discutii intense. Hotarirea ce s-a luat este ca Baza sportiva Olimpia, proprietate publica a municipiului Satu Mare, trece in administrarea Consiliului local, hotarire ce va fi pusa in aplicare in termen de 15 zile calendaristice de la data intrarii in vigoare a hotaririi.

Consilierul Matusz Bela si-a exprimat parerea: "Pentru o echipa in Divizia B, care abia bate pe Sinnicolau Mare sau mai stiu eu ce echipa dintr-un loc ce nu apare pe harta, nu putem continua sa ne asumam aceste obligatii si cheltuieli, care par sa fie din ce in ce mai mari".

Primarul Ilyes a intervenit cu urmatoarele mentiuni: "Ceea ce se intimpla in fotbalul romanesc nu are legatura cu banul public. Insa stadionul este al orasului, iar varianta aleasa este sa inventariem cheltuielile. Vom aloca sume de bani strict pentru mentinerea infrastructurii din considerentul sustinerii fotbalului si eventual a altor sporturi.

Trebuie sa intretinem stadionul pentru ca este al orasului. Administratia nu va suporta partea de prime ori salarii ci va degreva Clubul Olimpia cu 30-40% din cheltuieli". Proiectul a fost aminat fiind necesare completari cu sumele exacte prevazute.

O alta problematica ridicata de consilieri a fost aceea a Comunalei, situatie care in acest moment creeaza o stare de incertitudine in transportul in comun.