Ieri, la Unitatea Fitosanitara - director Ioan Petras, a fost convocata o conferinta de presa. Tema acestei intilniri a noului director cu presa a fost: "Dezamorsarea bombelor ecologice - deseurile si reziduurile de pesticide", mostenirea fostelor CAP-uri si IAS-uri, dar si a altor baze de depozitare pentru agricultura.

Intr-un numar anterior al ziarului nostru prezentam chiar harta celor 39 de bombe ecologice, in speranta ca vor fi luate masuri pentru neutralizarea acestora. De la aparitia acelui material si pina la intilnirea directo-rului Petras cu presa a trecut o vreme. Despre ce si cum se face in domeniu ne-a spus ieri directorul Unita-tii Fitosanitare.

Potrivit spuselor gazdei noastre, inca in luna aprilie a acestui an, pe seama Programului Phare 2002, in judetul Giurgiu a inceput actiunea de inventariere si colectare a deseurilor de acest gen, devenite in timp bombe. In acel program este inclus si judetul Satu Mare, dar numai cu o parte din acele locuri in care pina si natura ar putea fi otravita.

Existenta resturilor de pesticide reprezinta un atentat la sanatatea mediului, a oamenilor si a animalelor. Acesta este si motivul pentru care se lucreaza la inventarierea, impachetarea, transportarea si neutralizarea acestor substante.

In acest program la care facea referire directorul Petras, sint implicate doua firme. Una este din Germania si se ocupa de ambalarea, curatirea locurilor unde substantele au fost depozitate, etichetarea ambalajelor, transportul inter-national cu destinatia Germania si distrugerea acestora in instalatiile proprii de incinerare. Cea de a doua firma este din Danemarca.

Ea asigura monito-rizarea si inventarierea deseurilor aflate in depozite. A fost subliniat faptul ca, Unitatea Fitosanitara Satu Mare este aceea care confirma executarea acestei opera-tiuni. Acolo unde este afectat si solul de aceste substante toxice, se aduna si acela. Neutralizarea unui kilogram de sol afectat de substantele toxice costa aproximativ 2 euro.

Acest cost se mentine si in cazul multor alti poluanti. Sumele necesare acestei actiuni sint asigurate integral de Uniunea Europeana.

Pina la redactarea acestor rinduri, au fost colectate asemenea deseuri de la Petresti, Tiream, Culciu, Negresti-Oas, Agria, ceea ce inseamna 9 puncte de poluare, singurele incluse in acest program. Se estimeaza ca pe seama acestor activitati au fost colectate peste 100 de tone de substante toxice.

Intr-o posibila a doua etapa de colectare a deseurilor toxice vor fi cuprinse si celelalte depozite. Se estimeaza ca ar mai fi de colectat si de transferat in Germania, aproximativ 20 de tone de deseuri. Cantitati mai mari de deseuri sint la: Schwab - Ardud; SC Agromec SA Tiream, SA Infratirea Carei, SA Agrospic Apa, Avintul Lazuri, Agripomi SA Sii, ca sa citam citeva din cele mai semnificative.