De altfel, stadionul "Ion Moina" ramane cel mai controversat subiect, dupa ce suporterii Universitatii Cluj au aruncat bomba, anuntand ca nu vor permite cu nici un pret demolarea templului fotbalului clujean.

Cu toate ca "Vecchia Guardia" sustine ca va lupta cu orice pret pentru stadion, se aud si voci care aproba faptul ca "Ion Moina" este depasit, iar Clujul are nevoie de un stadion modern. Insa pe acelasi amplasament.

In presa locala s-a vehiculat faptul ca liderul CJ, Marius Nicoara, i-ar fi invitat pe suporteri la o intalnire, care ar fi fost programata pentru ieri, la ora 18, pentru a solutiona eventuala "neintelegere". Liderul "Vecchia Guardia", Mircea Cenan, contesta insa acest lucru.

"Nu ne-a invitat nimeni, chiar m-am mirat de unde au aparut zvonurile", a declarat Cenan, precizand ca membrii galeriei sunt dipusi sa se intalneasca cu presedintele CJ, dar ca acest lucru nu le va clinti hotararea. "Suntem putini si poate mult prea neinsemnati pentru oamenii cu putere financiara si de decizie din Cluj, dar nu ne vom da batuti.

Daca va trebui, ne vom lega de stadion", a spus Cenan. Planul fanilor este acela de a posta aproape pe fiecare strada din oras o persoana care sa adune semnaturi de la cetateni, astfel incat liderii administratiei clujene sa-si dea seama ca nimeni nu doreste nimicirea unui vechi simbol al orasului.

Fostul lider al "Vecchia Guardia", Calin Misan, spune ca actiunea suporterilor nu se vrea a fi una violenta, ci pur si simplu va incerca sa puncteze faptul ca o parte dintre clujeni nu sunt de acord cu decizia de stramutare a stadionului.

"Am crescut pe acest stadion de cand eram copil, iar acelasi lucru l-au trait si parintii si bunicii nostri", a spus Misan, adaugand ca Stadionul "Ion Moina" este reprezentativ pentru Cluj, la fel cum este si Universitatea Babes-Bolyai, Gradina Botanica sau Cetatuia.

"Distrugand stadionul, cu atat mai mult cu cat nu exista o certitudine ca acesta ar putea fi inlocuit, este o mare greseala pe care o vor comite reprezentantii CJ", a mai spus Misan. El a adaugat ca, desi nu este un specialist, locatia pe care a gasit-o Nicoara pentru noul stadion nu beneficiaza de infrastructura.

Or, pentru a construi un stadion modern intr-un asemenea loc trebuie investiti de doua ori mai multi bani fata decati ar fi necesari pentru modernizarea vechii arene.

Nicoara, sustinut

Desi toata lumea invoca motive de suflet pentru ca templul fotbalului clujean sa nu fie demolat, nimeni nu contesta faptul ca la Cluj este nevoie de un stadion modern, insa pe locatia actuala. Istoricul Ghorghe I. Bodea, cel care a realizat o monografie a sportului clujean, declara ca sustine ideea construirii unui stadion modern.

"Atata timp, insa, cat nu exista acest stadion modern, este imoral sa incerci sa-l distrugi pe cel vechi", a spus Bodea. El a mai adaugat ca "Ion Moina" este inclus in cea mai nobila zona a Clujului, care cuprinde si alte terenuri de fotbal, terenuri de tenis, bazine de inot si nu numai.

Bodea a adaugat ca este absolut normal ca oamenii sa se teama ca stadionul va fi demolat fara ca altul sa-i ia locul, dat fiind faptul ca in ultimii ani am asistat la o mutilare completa a orasului fara ca cineva sa ia vreo masura in acest sens.

"Este clar ca terenul de sub Moina este ideal pentru orice alta constructie, avand in vedere ca se afla in centrul orasului, pe malul Somesului si ca terenurile bune au fost mereu vanate", a spus Bodea, adaugand ca macar de aceasta data autoritatile locale trebuie sa priveasca mai mult spre sufletul oamenilor si de abia apoi spre buzunare.

Unul dintre reprezentantii administratiei locale, actor pe piata constructiilor, consilierul local PSD Stefan Dimitriu, spune, la randul sau, ca ideea lui Nicoara de a stramuta stadionul municipal se sutine, atata timp cat acesta are in plan sa adauge facilitati suplimentare pe care batranul "Ion Moina" nu le-ar putea suporta.

"Cand s-au pus bazele actualului stadion, inainte de 1911, nu s-a gandit nimeni ce nevoi suplimentare ar necesita, peste aproximativ 100 de ani, amplasamentul", a declarat Dimitriu. La ora actuala se vorbeste despre platforma de acces si parcari, in conditiile in care "Ion Moina" a fost prevazut doar cu tribunele si terenul de joc, a adaugat acesta.

Dimitriu a obtinut, prin firma sa, Napoca Constructii, contractul de reabilitare a stadionului, pe vremea cand Consiliul Judetean era condus de PSD-istul Gratian Serban. In prezent, presedintele Marius Nicoara nu a mai inclus in bugetul din acest an banii pentru lucrarile prevazute in hotararea emisa de fosta conducere a CJ.

"Nu ma pot pronunta cu privire la planificarea noului stadion", a declarat Dimitriu, precizand ca, deocamdata, contractul pe care il are cu CJ, privind lucrarile de revitalizare a structurii la vechiul stadion, nu a fost reziliat. El a adaugat, totusi, ca a construi un stadion cu facilitati suplimentare presupune o cheltuiala cu mult mai costisitoare.

Templul fotbalului clujean

La inceputul secolului XX, la Cluj nu exista inca un stadion, tenisul fiind sportul de capatai. Atunci erau abia trei-patru terenuri de fotbal, si acelea slab amenajate. In 1908, Somody, un atlet clujean, cucerea medalia de argint la Olimpiada de la Londra in proba de saritura in inaltime.

Abia dupa aceasta performanta si dupa ce s-a aflat ca Somody se antrena prin curtile scolilor, edilii orasului si-au pus problema construirii unui stadion. Ideea a fost primita cu entuziasm de clujeni, mai ales de sportivi, si s-a cautat imediat un loc viran in apropierea zonei centrale.

Pana la urma s-a optat pentru terenul din Parcul Orasului, zona frecventata in acea perioada de catre studenti. Prima tribuna a Stadionului Orasului, cum s-a numit initial, a fost din lemn si putea gazdui 1.500 de spectatori, extrem de multi pentru acele vremuri. Sub ea au fost amenajate vestiarele si camerele mici pentru fotbalisti.

In anul 1960, tribuna de lemn a fost mutata la Campia Turzii, unde se afla si in prezent, pe stadionul ISCT.

In 1911, cand s-a inaugurat oficial noul stadion, o selectionata a Clujului invingea Galatasaray Istanbul cu 8- Peste 50 de ani, stadionul avea sa devina "Municipal", avand in dotare tribune mult mai moderne, cu o capacitate de 28.000 de locuri, construite in forma de potcoava, in cinstea echipei studentesti care folosea arena - "U".

De atunci, singurele adaugiri de care a beneficiat stadionul "Ion Moina" au fost pista de atletism din tartan, finantata din bugetul local, in colaborare cu Banca Dacia Felix, si putinele lucrari de revitalizare a structurii de rezistenta.

Ca atare, este de inteles ca opinia publica asteapta solutii cat mai grabnice privind soarta batranului stadion. "Sa nu uitam ca Iolanda Balas, si nu doar ea, au inceput competitiile pe plan mondial pornind cu antrenamentele de pe stadionul clujean", este exemplul oferit de istoricul Gheorghe I. Bodea.

Istoria, cred si liderii "Sepcilor rosii", nu poate fi aruncata la gunoi, numai pentru ca niste oameni cu bani vor sa-si promoveze interesele.

"Unii destepti castiga, altii pierd"

In urma materialului aparut ieri in ZIUA de Cluj, referitor la razboiul declarat de catre suporterii "U" Cluj administratiei clujene, pe site-ul www.ziuadecj.ro au fost postate mai multe mesaje. O parte dintre acestea sunt contra stramutarii stadionului "Ion Moina". Totusi, au fost exprimate si pozitii care sustin intentia CJ de a schimba destinatia stadionului municipal.

"Degeaba faceti scandal! Stadionul se va face pentru ca trebuie si pentru ca cineva are de incasat niste bani. Pana la urma nu este chiar atat de rau, daca pretul va fi unul rezonabil si proiectul va fi corect.

Peste tot in lume se fac afaceri, unii mai destepti castiga, altii pierd! In Ungaria, Cehia, Polonia, chiar Bulgaria, grupuri de baieti destepti au luat contracte publice grase si s-au imbogatit. Diferenta este ca acolo s-a facut treaba. daca au avut de facut 1 km de autostrada, l-au facut ca la carte.

In Romania se si fura, dar nici nu se face nimic de calitate, vezi blocurile ANL sau autostrazile de sute de milioane de euro care s-au stricat dupa doi ani. Furati, ca nimeni nu va poate opri, dar sa ramana ceva dupa voi", spune unul dintre cititori.

Campanie de sensibilizare

Printre primii care au participat la campania de strangere de semnaturi pentru sensibilizarea autoritatilor locale, campanie initiata de suporterii Universitatii Cluj, au fost componentii echipei, in frunte cu directorul executiv Cristian Dulca, directorul sportiv Zoltan Iasko si antrenorul Leo Grozavu.

Campania va debuta oficial abia sambata, cu ocazia meciului dintre "U" si Unirea Sannicolau Mare.