Potrivit MFP, la 30 iunie, Fortpres avea obligatii totale la bugetul de stat de 410.000 de lei, rezultand din impozitul pe profit, impozitul pe veniturile din salarii, alte impozite si taxe, dobanzi si penalitati percepute de Finante.

La bugetul asigurarilor sociale, firma clujeana figureaza, la MFP, cu o datorie de 520.000 de lei, acumulata mai ales din contributia la asigurarile sociale, la bugetul asigurarilor de somaj, datoreaza 65.400 de lei, iar la asigurarile de sanatate societatea are o datorie de aproape 71.000 de lei, majoritatea constand in contributia datorata de catre angajator.

Fortpres a acumulat penalitati din cauza ca nu si-a platit la timp contributiile. MFP a mentionat, ca "s-a inceput procedura de executare silita" pentru datoriile acumulate. "Procedura este urmatoarea: organul fiscal a facut un control, a stabilit sumele restante care trebuiau platite in 15 zile.

Dupa aceea, agentului economic i se trimite somatie, iar in functie de onorarea sau nu a datoriilor, i se pune poprire pe cont sau se trece la executarea silita", a precizat purtatorul de cuvant al Directiei Generale a Finantelor Publice Cluj, Gligor Gavris.

Pe de alta parte, la initiativa consilierilor locali Remus Lapusan, Petru Pantea, Palfy Carol si Ovidiu Turdean, societatii Fortpres i-au fost acordate inlesniri la plata impozitelor si taxelor locale in valoare de 40.000 de lei, constand in impozite pe cladiri si pe teren, inclusiv penalitati si dobanzi de intarziere.

Ilies: "Este o eroare"

Directorul Fortpres, Dorin Ilies, crede ca este vorba despre o eroare a MFP, deoarece societatea pe care o conduce nu se poate afla in postura de "executata silit". "Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) ne-a solicitat un plan de restructurare, pe baza caruia Consiliul Concurentei si MFP vor stabili ce datorii ne vor sterge si ce ne vor reesalona.

Ordinul acesta comun reclama un proces de durata, dar, intre timp, noi trebuie sa prindem in bilanturile contabile toate datoriile", sustine Ilies. El a precizat ca investitiile asumate de ISD se ridica la 3 milioane de euro, fiind derulate pe durata a trei ani, conform contractului de vanzare-cumparare incheiat intre AVAS si compania ucraineana.

Ilies a subliniat ca restructurarea nu va presupune disponibilizari de personal. Fortpres dispune de 408 angajati, fata de 352 inainte de privatizare. Directorul a adaugat ca, pentru imbunatatirea activitatii, ISD intentioneaza sa achizitioneze, de la fostul CUG, aflat acum in lichidare, fostele sectoare calde.

"Fabrica merge slabut, facem aceleasi produse vechi, avem acele datorii istorice, inca nereglementate de AVAS si de MFP pana in acest moment", a recunoscut Ilies. "Dupa cate stim noi, restructurarea de la Fortpres va presupune restrangerea personalului administrativ, considerat numeros", a mentionat liderul Cartel Alfa Cluj, Grigore Pop.

Sefii primesc bonus din profit

Conform unui raport al administratorilor Fortpres, in primul semestru al anului societatea a avut o cifra de afaceri de 8,6 milioane de lei, dar si cheltuieli mari din exploatare. In aceste conditii, Fortpres a inregistrat o pierdere de 2 milioane de lei.

In opinia conducerii, pierderea are, ca principale cauze, amenzile si penalitatile la bugetul consolidat pentru datoriile istorice, din perioada 2001-2004, de 780.000 de lei, nereglementate de institutiile statului; platile compensatorii pentru personalul disponibilizat - 266.000 de lei; diferentele de curs valutar nefavorabile la incasarea contravalorii produselor exportate – 362.000 de lei, penalitatile contractuale pentru neplata la termen a unor livrari de tabla de la ISPAT Sidex Galati - 100.000 de lei; contributia unitatii fata de platile compensatorii - 90.500 de lei; executarea unor produse cu valoare adaugata planificata unica, ale caror costuri reale au depasit prevederile.

Cu toate acestea, Consiliul de Administratie (CA) al societatii a decis ca, in cazul in care, la finele anului financiar 2005, Fortpres va incheia pe profit net, presedintelui CA si directorului general sa li se acorde cate o bonificatie de 5% din acesta. Consiliul il are ca presedinte pe Konstantin Sciolokov (Ucraina), iar ca membri, pe Dorin Ilies si pe Mikola Mozolenko (Ucraina).

La privatizarea Fortpres, prin negociere pe baza de oferte, care a avut loc in august 2004, AVAS a primit o singura oferta, cea din partea ISD. Investitorul a trebuit sa faca dovada prezentei pe piata, de minimum doi ani, in domeniul metalurgiei. Fortpres CUG este o societate comerciala mijlocie, cu un capital social de 5,1 milioane de lei, fiind specializata in producerea de utilaj metalurgic.