Politistii din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Hunedoara au finalizat cercetarile in cazul a 28 de dosare penale "grele", din cele 30 mai vechi in care s-a reluat cercetarea de catre noua conducere.

Comandantul IPJ Hunedoara, Alexandu Draghici Rosioru, declara ca valoarea cumulata a prejudiciului este de 13 miliarde de lei, dintre care 11,5 miliarde de lei constituie prejudiciul in numai trei dosare. De fapt, potrivit datelor IPJ, mai multi administratori ai unor societati comerciale au fost deferiti Parchetului pentru comiterea unor infractiuni de natura aconomico Ð financiara.

File CEC fara acoperire de 6, 5 miliarde de lei

Administratorul unei societati comerciale din Galati este acuzat de politistii hunedoreni ca a cumparat marfa in valoare de 6,5 miliarde de la o firma din Hunedoara, folosind file CEC desi nu avea disponibil bancar.

In urma cercetarilor, s-a constatat ca in perioada februarie Ð martie 2004 intre cele doua societati comerciale din Galati si Hunedoara s-a derulat un contract comercial in baza caruia societatea din Hunedoara a livrat marfa constand din sarma si otel laminat catre firma galateana, in valoare de 6,5 miliarde de lei.

Nicolae O., administratorul societatii din Galati, a achitat marfa cu 4 file CEC, care au fost ulterior refuzate la plata din cauza ca nu exista disponibil bancar.

La solicitarea IPJ Hunedoara, la sediul societatii a fost efectuat un control de catre Garda Financiara Galati si s-a stabilit ca nici macar sediul declarat al societatii nu era real si ca societatea nu a functionat niciodata la adresa declarata si, in consecinta, nu a putut fi efectuat controlul financiar - contabil.

"Autorul este cunoscut cu antecedente penale pentru savarsirea unor fapte similare, in perioada 1994 Ð 2002, avand 9 condamnari, dintre care 6 pentru infractiuni de inselaciune", a declarat comandantul IPJ Hunedoara, Alexandru Dragici Rosioru.

Intr-un alt dosar finalizat de politistii hunedoreni, reprezentantul unei societati comerciale din Deva si contabila de la aceesi firma au fost prezetati Tribunalul Judetean Hunedoara. Barbatul s-a folosit de documente false pentru a sustrage, in repetate randuri, bani din casieria societatii, prejudiciul fiind de 3,1 miliarde de lei, el fiind cercetat pentru inselaciune.

Politistii au stabilit ca partasa la aceasta afacere era si contabila societatii, care a inregistrat documentele neconforme cu realitatea, sustragandu-se in acest mod de la plata taxelor si impozitelor catre bugetul de stat cu suma de 308 milioane de lei, fiind cercetata pentru complicitate la infractiunea de fals si uz de fals.

De asemenea, cei doi mai trebuie sa raspunda si pentru inselarea unei firme din Targu Ð Mures, cu 673 de milioane de lei, prin emiterea de file CEC si bilete la ordin, desi societatea se afla in interdictie bancara. Pana acum politistii au reusit recuperarea a 1,2 miliarde de lei din totalul prejudiciului.

Infractiune cu fonduri PHARE

Reprezentantii IPJ Hunedoara au descoperit o noua infractiune cu fonduri PHARE, dar si-au declinat competenta de solutionare a cauzei in favoarea Serviciului Teritorial PNA Alba Iulia.

Comandatul IPJ Hunedoara, Alexandru Dragici Rosioru, a declarat ca in urma cercetarilor s-a stabilit ca in perioada 1999 Ð 2001, administratorul unei firme din Deva a solicitat si a obtinut fonduri nerambursabile in cadrul Programului PHARE pentru politici regionale si de coeziune, gestionat de Agentia de Dezvoltare Regionala V Vest Timisoara.

Valoarea granturilor a fost de 39.890 de euro, banii fiind alocati pentru realizarea unui laborator tehnologic.

Conform contractului de creditare, beneficiarul fondurilor era obligat sa angajeze personal provenit din randul somerilor, insa administratorul firmei beneficiare nu a respectat nici aceasta prevedere contractuala si nici destinatia fondurilor nerambursabile. Pentru incalcarea Legii 78/ 2000, administratorul va trebui sa dea explicatii procurorilor PNA.