Cazurile bolnavilor care au dobandit virusul hepatitei C in timp ce erau internati la Institutul de Urologie si Transplant Renal - despre care CLUJEANUL a scris pe larg in ultimele editii - nu sunt singurele din judet. Un alt puternic focar a aparut de aceasta data la Centrul de dializa ambulatorie, unde s-au inregistrat inferctari cu virusul hepatitei B (VHB) si virusul hepatitei C (VHC).

Cu toate ca primele cazuri de infectare cu VHC au aparut la inceputul acestui an, situatia a fost ascunsa opiniei publice de catre autoritatile in domeniu.

Internat trei saptamani

Laczi Alexandru are 39 de ani, este din Savadisla si de aproape 10 ani este dependent de aparatele care-i separa sangele de toxinele din organism. Barbatul sustine ca in timpul sedintelor de dializa a fost infectat cu virusul hepatitei C.

"Am observat ca ma simt rau. Eram palid si fara vlaga", povesteste Laczi Alexandru. Imediat ce si-a dat seama ca e ceva in neregula cu el, a decis sa mearga la spital.

In 25 ianuarie, Laczi a fost internat la Clinica de boli infectioase din Cluj, unde i s-au facut analizele pentru depistarea virusurilor hepatice tip B si C. "Acolo am stat internat trei saptamani. Mi-au facut investigatii, iar la final, cand m-au externat, mi-au dat rezultatele: eram infectat cu virusul hepatic tip B", se confeseaza barbatul.

Vesti socante

Vestea l-a socat pe Laczi Alexandru. Pe langa problema pe care o avea de peste noua ani - insuficienta renala si tot ceea ce presupune aceasta boala - fusese infectat si cu virusul hepatic tip B. Cu stomacul strans ghem, barbatul s-a interesat la cadrele medicale de la Boli infectioase despre rezultatele privind virusul hepatitei C.

"Mi-au spus ca mi-au facut analizele, dar ca inca n-au rezultatele", i-a povestit CLUJEANULUI bolnavul din Savadisla.

Gandindu-se ca acolo cadrele medicale vor evita sa-i dea rezultatele, Laczi si-a refacut analizele, la sfarsitul lunii aprilie, insa de aceasta data la o unitate privata, Rombel Cluj-Napoca, dupa care in luna iunie, la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta. Rezultatele au fost naucitoare, confirmandu-i banuielile: era infectat si cu virusul hepatiei C.

"Aparatele au fost de vina"

Imediat dupa aflarea vestii, Laczi, impreuna cu sotia lui, a incercat sa descopere care ar fi putut fi sursa infectarii. "M-am gandit de unde puteam sa ma infectez. In septembrie 2004, ne facusera analizele tuturor celor peste 140 de pacienti dializati, iar rezultatele au fost negative si la VHB, si la VHC. Interventii chirurgicale n-am suferit in perioada asta, iar la stomatolog n-am fost.

Asa ca, prin indepartarea tuturor posibilitatilor, am ajuns la concluzia ca atat virusul hepatitei B, cat si cel al hepatitei C le-am luat de la captatoarele aparatelor de dializa", afirma Laczi Alexandru, unul dintre putinii pacienti care a acceptat sa vorbeasca deschis si cu curaj despre aceste probleme foarte grave.

Estimarile pacientilor: 70 de infectati

Nu numai Laczi Alexandru a fost infectat cu VHB si VHC. Atat el, cat si alti bolnavi contactati de CLUJEANUL au estimat ca aproape jumatate dintre cei peste 140 de pacienti care fac dializa au luat unul din cele doua virusuri sau chiar pe amandoua.

Afirmatia, desi pare exagerata, se bazeaza pe faptul ca, potrivit pacientilor, conditiile din sectia de dializa a bolnavilor cronici sunt cat se poate de propice infectarii cu aceste virusuri. Si asta, sustin oamenii, in special dupa ce respectiva sectie s-a desprins de la "clinica de stat" si s-a privatizat.

"Am facut noua ani de dializa si, pana in ianuarie, n-am luat nimic altceva de acolo. Cum s-a privatizat, situatia s-a schimbat aproape total, iar la mijloc e vorba de bani", afirma, ferm convins, Laczi Alexandru.

Sterilizari superficiale?

Centrul Nefromed are 17 aparate de dializa, acestea deservind un numar de 143 de pacienti. Bolnavii au auzit ca, pentru fiecare dializa, statul - prin Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate - ii plateste intreprinzatorului evreu aproximativ 120 de euro.

"Fiecare pacient face, in medie, cate 8-10 dialize intr-o luna. Zilnic sunt patru ture, iar intr-o tura sunt ocupate toate cele 17 aparate. La finalul fiecarei ture, asistentele sunt obligate, timp de o jumatate de ora, sa faca pauza si sa sterilizeze aparatele cu acid citric.

Dar, pana in urma cu o jumatate de an, cand au aparut cazurile de infectare cu VHC, sterilizarea era facuta superficial si de mantuiala", a declarat, sub protectia anonimatului, unul dintre cadrele medicale care lucreaza in Clinica de nefrologie.

"Sunt tratati ca animalele"

Acelasi cadru medical a explicat detaliat modalitatea prin care dializa pentru pacientii cronici a devenit o afacere extrem de profitabila: "Pana la aparitia bolnavilor infectati cu virusul hepatic tip B si cel tip C, nu se insista prea mult pe igiena si sterilizare. Era nevoie de cat mai multi dializati, pentru ca dializatii aduc bani. Pentru asta, i-ar fi cules si de pe strada.

Pai sa vedeti cum sunt tratati pacientii! Ca animalele. Sunt pusi pe niste paturi inguste, ca sa incapa cat mai multi. Si normal ca numarul persoanelor infectate e foarte mare, deoarece pacientii au fost rotiti pe aparate, iar virusul s-a transmis de la bolnav la bolnav. Din cele 17 aparate, 12 sunt folosite de pacientii cu VHB si VHC".

Caz ascuns opiniei publice

Situatia de la Centrul de dializa Nefromed a fost ascunsa pana acum opiniei publice. Nici unul dintre medicii care se ocupa de acesti bolnavi si nici conducerea Directiei de Sanatate Publica a judetului (DSP) Cluj nu au prezentat, pana in prezent, din proprie initiativa, vreo pozitie oficiala legata de acest caz extrem de grav.

Dar, vorba unor bolnavi: de ce-ar face-o, din moment ce coordonatorul sectiei nou-privatizate, doctorul Ioan Patiu, castiga aproape 3.000 de euro lunar?

"Esti infectat? Bine ca nu esti mort!"

Laczi Alexandru povesteste ca, in urma cu aproape o saptamana, a fost chemat "la raport si bagat in sedinta" de conducerea Clinicii de nefrologie. "Erau prezenti dr. Ioan Patiu, prof. dr. Caprioara Gherman, conf. dr. Costel Spanu si dr. Liliana Parvu.

Le-am cerut sa-mi spuna cu ce m-a ajutat Spitalul dupa ce m-am infectat cu virusurile hepatitei B si C, fiindca eu acolo m-am infectat, iar din ianuarie eu imi cumpar tratament din banii mei si ma costa 6 milioane de lei lunar", povesteste Laczi.

"Pana acum am cheltuit 80 de milioane de lei, din buzunarul meu, iar spitalul ce mi-a dat? Sase aspatofor si, dupa fiecare dializa, doua amarate de sandvisuri!", le-a reprosat el medicilor. "Si conferentiarul Spanu mi-a spus: ".

Dupa pusele bolnavului din Savadisla, medicul cu pricina l-ar fi amenintat chiar cu puscaria daca face plangere. "Cu alte cuvinte, ce conteaza ca m-au infectat, sa fiu multumit ca nu-s mort!", spune, revoltat, pacientul.

Numarul real este necunoscut

Laczi Alexandru nu este singurul pacient care a fost infectat, in urma dializei, cu cele doua virusuri. Adriana G. face dializa de peste opt ani si spune ca e purtatoare de VHB si VHC. "Virusul hepatic tip B il aveam inainte de a incepe dializa, dar nu stiam, insa cel al hepatitei C l-am contactat de la aparate", sustine clujeanca.

Numarul real al pacientilor dializati infectati cu VHB sau cu VHC (ori cu ambele) este cunoscut doar de catre medici clinicii. Pacientii banuiesc ca e foarte mare, insa unii, de teama de a nu afla ca sunt infectati, iar altii, fiindca n-au bani (analizele pentru depistarea VHB si VHC costa 800.000 de lei) nu fac investigatiile medicale.

"Sunt, dar nu asa multi"

CLUJEANUL a trimis inca din 5 septembrie o lista cu 10 intrebari dr. Ioan Patiu, coordonatorul Centrului de dializa, in care ii solicita, printre altele, sa prezinte situatia actuala de la centru, numarul bolnavilor infectati cu VHC si VHB, din ce motiv, daca s-a facut cunoscuta aceasta situatie DSP Cluj, daca s-a deschis vreo ancheta etc. Dupa patru zile de insistente, au venit si raspunsurile.

Medicii care au raspuns, dr. Ioan Patiu si Cristiana Ciortea, au recunoscut ca sunt cazuri de pacienti dializati care au contactat VHB sau VHC sau amandoua, insa nu atat de multe, afirmand ca "a face dializa pentru a supravietui este un factor de risc acceptabil pentru infectia cu virusi hepatici".

"Din cei 143 de pacienti, 28% (adica 40 - n.r.) au Ag HBS (virusul hepatitei B), 13% (adica 18 - n.r.) au VHC, iar 19% ambii markeri (27 au si VHB si VHC - n.r.). Situatia este comparabila cu a celorlalte centre de dializa din tara, iar in perioada spetembrie 2004-aprilie 2005, nu am avut o incidenta mai mare ca de obicei a pozitivarilor", se arata in raspunsul trimis CLUJEANULUI.

Medicii considera ca infectarea cu acesti virusi a fost posibila din cauza supraglomerarii, "aceasta fiind in mare parte responsabila de faptul ca toata perioada am avut in centru un procentaj mare de pacienti cu markeri pozitivi VHB si VHC, fapt cunoscut de toti colegii, precum si de autoritatile sanitare" si ca "s-au respectat regulile de igiena din spital in limita resurselor disponibile".

Cine minte?

Directorul DSP Cluj, dr. Florin Stamatian, a declarat ca, din cate stie el, la Centrul de dializa ambulatorie situatia nu este asa cum este prezentata de CLUJEANUL. "Am vazut ca va axati, in perioada asta, numai pe subiecte despre virusurile hepatice. Din ce stiu eu, la Centrul de dializa este o singura persoana revendicativa cu hepatita tip B.

Noi facem eforturi, dar nu exista metode specifice pentru descoperirea surselor. Orice am face, riscul infectarii nu poate fi eliminat 100%", a afirmat Stamatian.

Dupa cum se poate remarca, declaratia sefului DSP - in ceea ce priveste cunostinta despre aparitia focarului la centrul de dializati - nu corespunde cu cea a medicilor Patiu si Ciortea. Sau invers.