In timp ce monumentul se degradeaza vazind cu ochii, chiar in gardul Mausoleului Eroilor din Marasesti a inceput sa fie ridicat un centru de vinificatie. Proprietarul a fost amendat cu 100 de milioane de lei pentru ca a inceput constructia fara avizul Directiei pentru Cultura. Desi i s-a interzis sa continue lucrarile, proprietarul a pus oamenii "sa dea cu matura" pe acoperis.

Zilierii i-au amenintat pe functionarii Primariei Marasesti, dar si pe ziaristii veniti in documentare Linistea ostasilor cazuti pe frontul Marasti - Marasesti - Oituz in primul razboi mondial este tulburata de construirea unei crame, chiar in perimetrul de protectie al Mausoleului Eroilor Marasesti.

"Intru slava eroilor", lozinca inscrisa pe frontispiciul mausoleului, va fi "udata" cu carafe de vin, bautura bahica fiind produsa chiar in gardul monumentului. Daca nu se iau masuri, turistii care vor vizita edificiul vor putea lua ca amintire, pe linga suvenirurile ilustrate oferite de ghizi, si bauturi alcoolice de la centrul de vinificatie pe care Romica Moraru doreste sa-l ridice in gardul mausoleului.

Acesta a primit de la Primaria Marasesti certificatul de urbanism prin care se angaja sa construiasca in zona o locuinta, nicidecum o crama viticola. Cu toate ca mai trebuia sa astepte si avizul specialistilor de la Directia Judeteana de Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Vrancea, pentru ca amplasamentul respectiv se ridica in raza de protectie de 100 de metri din apropierea monumentului istoric, proprietarul Romica Moraru a inceput constructia ilegal. Romica Moraru isi motiveaza gestul prin simplul fapt ca "am via in apropiere.

Trebuie sa incep culesul. Ce fac cu strugurii? Unde sa-i duc? Nu trebuie sa-i fac vin? Ce sa fac, sa astept pina primesc avizul de la Cultura? Ei ma taraganeaza din luna martie. Trebuia sa primesc avizul intr-o luna.

A trecut atita timp si nu am primit nici un raspuns, nici pozitiv, nici negativ. M-amapucat de constructie", ne-a declarat Romica Moraru, proprietarul terenului. La o inspectie desfasurata recent de consilierii de la Cultura, la mausoleu s-a descoperit ca amplasamentul se ridica cu viteza luminii, proprietarul dorind probabil sa termine constructia inainte sa primeasca avizul specialistilor.

Pina si viceprimarul de la Marasesti s-a mirat cum in numai 3-4 saptamini s-a putut ridica mare parte din viitorul centru de vinificatie.

Lucrarile erau si ieri in toi, cu toate ca muncitorii nu trebuiau sa fie la unca, avind in vedere ca Directia de Cultura interzisese continuarea constructiei.

Slava eroilor cinstita cu bautura si femei

Consilierii de la Directia Judeteana de Cultura au intocmit un raport in urma constatarilor de pe teren si au propus Primariei Marasesti amendarea proprietarului cu suma de 100 de milioane de lei, pentru ca a inceput ridicarea cramei fara aprobarea de la Ministerul Culturii.

"Potrivit legii 422/2001, privind protejarea monumentelor istorice, nimeni nu are voie sa construiasca in raza de protectie a Mausoleului fara avizul unei comisii de la Minister. Proprietarul a fost sanctionat cu 100 de milioane de lei, iar constructia a fost intrerupta.

Daca vrea sa construiasca ceva acolo trebuie sa respecte, pe linga legi, si o anumita arhitectura", a declarat in urma cu citeva zile Paraschiv Usturoiu, directorul DJCCPC Vrancea. Raza de protectie a unui monument istoric variaza intre 50 si 500 de metri, iar crama eroilor se ridica la distanta de 115 metri.

Desi ilegalitatea este evidenta, proprietarul are destule sanse sa-si continue constructia. "Acolo este teren privat. Constructia este in spatele soselei nationale, nicidecum in fata mausoleului ca sa ia din frumusetea acestui vechi monument. Obiectivul este foarte bun, intr-o zona cu vita-de-vie.

Este un lucru foarte bun ca vine sa investeasca in zona. Pe mine ma intereseaza oricine vine sa investeasca in Marasesti. Orice constructie si orice investitie in oras este aducatoare de bani", ne-a spus Emilian Brasov, primarul orasului Marasesti.

Edilii spun doresc o reinviere economica a zonei, insa, pentru acest lucru, accepta situatii paradoxale si chiar ilegale. Asa se explica faptul ca in propierea fostului cimp de lupta din primul razboi mondial acum se ridica o benzinarie, ca se accepta proiectul pentru o crama, iar in fata momumentului "defileaza" fara nici o grija un grup de prostituate.

Si viceprimarul orasului, Gheorghita Balan, ne-a spus ca nu poate interveni pe proprietatea omului, odata ce a primit un certificat de urbanism. Cu toate acestea, edilul recunoaste ca lucrarile au demarat ilegal.

"Romica Moraru a primit de la Primaria Marasesti acum doua luni de zile certificatul de urbanism pentru constructia de linga mausoleu. Ne-a spus ca ridica o locuinta, nu o crama, dar ce construieste este treaba lui, ca este terenul omului. Oricum, el a inceput constructia inainte de a primi avizul de la Cultura, iar acest lucru este ilegal. I s-a trimis adresa sa stopeze constructia pina va primi toate actele.

Oricum, nu cred ca va obtine avizul de la Ministerul Culturii", ne-a spus viceprimarul Gheorghita Balan.

Amenintari asupra functionarilor Primariei si ziaristilor

Desi i s-a pus in vedere faptul ca este ilegala continuarea constructiei, patronul nu a tinut cont de indicatiile primite de la specialistii de la Directia de Cultura si de la functionarii Primariei Marasesti.

Nici macar amenda primita nu l-a facut pe proprietar sa sisteze lucrarile. La o vizita inopinata la fata locului, facuta de primarul Emilian Brasov impreuna cu arhitectul Tita Marafievici si reprezentanti ai mass-media, zilierii care "dadeau cu matura" pe acoperis (dupa cum a motivat proprietarul prezenta grupului de muncitori) au iesit in intimpinarea acestora cu parul. Oameniiangajati de Romica Moraru pentru ridicarea constructiei au sarit la functionarul primariei si la ziaristi, spunind ca "este proprietate privata si este treaba lor ce fac acolo". Amenintarile "voalate" au continuat si din partea proprietarului.

"S-ar putea sa faceti poza si sa nu mai fugiti! Asta este o amenintare a mea catre tine. Am toate avizele, mai putin cel de la Cultura. Construim ca este necesar, este o unitate de productie, pentru vinificatie.

Via asta din apropiere, in trei zile, o saptamina, doua, trebuie culeasa. Noi speram sa facem acest lucru daca sintem lasati. Acesta este motivul pentru care am urgentat lucrarile. Azi muncitorii nu onstruiau nimic. Dadeau cu matura, atit!", ne-a explicat Romica Moraru.

Apreciem dorinta edililor din Maraesti de a scoate din saracie orasul si de a relansa economia locala, dar sa permiti construirea unei unitati de vinificatie in coasta unui monument unic in Europa este cel putin ciudat.

Poate ca asa se gindesc alesii sa onoreze memoria celor care au cazut pe cimpul de lupta, cu bautura si, eventual, si cu o partida de sex pe marginea drumului, in fata mausoleului.

Mausoleul se distruge incet, dar sigur Mausoleul de la Marasesti, incadrat in Clasa A pe lista monumentelor de patrimoniu, se degradeaza incet, dar sigur. Ca si cum prezentul pare sa fi ingropat istoria, pe zi ce trece degradarea acestuia devine tot mai vizibila. Cel mai mult a sufert cupola, care a fost reparata cit de cit anul trecut.

Aceasta a fost executata in urma cu 67 de ani, sculptura frizei exterioare apartinind sculptorilor Ion Jalea si Cornel Medrea, iar pictura in fresca lui Eduard Saulescu.

De altfel, cel mai afectat de uitare este tocmai interiorul si aceasta pictura. Numele celor 12 localitati inscrise, la fel ca si picturile ce infatiseaza aspecte din apararea Marasestiului, s-au sters partial din cauza apei care s-a prelins prin crapaturile din zid.

La 8 octombrie 1919, aici se fixa locul pe care avea sa dainue amintirea celor cazuti in Primul Razboi Mondial. La mai putin de doi ani, Gheoghe Ulise Negropontes dona 20 de hectare de vie in apropierea locului propus pentru constructia Mausoleului.

Boier de origine greaca, acesta a respectat Marasestiul si si-a pus vizibil amprenta asupra acestor locuri. Alaturi de teren, Negropontes a donat si 50.000 de galbeni in aur, ceea ce reprezenta foarte mult la acea vreme. Constructia mausoleului a inceput in 1923 si s-a finalizat in 1938. La 67 de ani de la inaugurare, acesta se afla in drum spre propria moarte.

Eroii care altadata scriau istoria acestor locuri si a tarii intregi, par acum lasati in umbra de interese ce nu mai tin decit in aparenta de interesul national.

Timpul a devenit dusmanul istoriei, iar strigatul de disperare al acesteia nu pare sa mai fi auzit de cei care ar putea lua decizii importante pentru ceea ce numim protectia trecutului. Ostati necunoscuti care-si dorm somnul de veci la Marasesti, ca si Ieremia Grigorescu se afla in doliu. La fel ca si eroii care din mormint par sa strige: "Indurare! Nu ne uitati si pastrati macar acest loc sfint si protejat!" Dar citi mai pot auzi acest strigat.