Chivu Papi’a, prim-procurorul adjunct de la Parchetul Zalau acuzat de luare de mita, a facut presiuni asupra conducerii Casei de Pensii S[laj pentru ca dosarul de pensionare s[ ii fie aprobat mai repede decat prevede legea.

Dosarul de pensionare depus de prim-procurorul adjunct al Parchetului de pe langa Tribunalul Salaj, Chivu Papita, nu va fi solutionat, cel putin deocamdata. Superiorul lui Papi’a, prim-procurorul Mircea Marinca;, sus’ine c[ cererea lui Papi’a a fost depus[ #demult#, ins[ in realitate cererea de pensionare a fost inregistrat[ doar joi.

Chiar si asa, din cauza unor prevederi legale, directorul Dumitru Bojan a remis ieri o cerere Danielei Ciubotaru, sef serviciu in cadrul Direc’iei Metodologie de la Casa Na’ional[ de Pensii, in care arat[ c[ Papi’a nu are varsta prev[zut[ de legea 19/2000 privind sistemul public de pensii. Cererea a fost inregistrat[ ieri, cu num[rul de ie;ire 2184/15.09.2005. Un r[spuns oficial nu a fost emis inc[.

Bojan a admis ca a fost sunat de Papita, care a facut presiuni pentru ca cererea sa ii fie aprobata, chiar daca nu intrune;te toate condi’iile pentru pensionare. #A trimis o fat[ miercuri, in 7 (septembrie-n.red.), a doua zi m-a sunat foarte sup[rat c[ ai mei (angaja’ii Casei de Pensii S[laj-n.red.) nu i;i ;tiu face treaba ;i c[ nu cunosc legea#, a declarat Bojan.

Dosarul lui Papita a fost procesat de Ana Berdea, care a recunoscut ca Papita a venit personal la ea pentru a vedea cursul dosarului de pensionare. #M-a intrebat dac[ cunosc legea 303 (legea 303/2004 privind statutul judec[torilor ;i al procurorilor-n.red.), sigur c[ o cunosc, cu legile lucrez. Atunci l-am v[zut prima dat[#, a declarat Berdea.

Dosarul de pensionare nu va fi solu’ionat cel pu’in pan[ cand conducerea Casei Na’ionale de Pensii va da un r[spuns oficial la adresa remis[ de Bojan. Directorul CJAS S[laj a subliniat in nota adresat[ Danielei Ciubotaru c[ #programul informatic nu permite emiterea unei decizii de pensionare pentru cazul# lui Papi’a.

Amintim ca prim-procurorul adjunct Chivu Papi’a a fost acuzat de luare de mit[ intr-un dosar care acum este in administrarea PNA Cluj.

Principalul inculpat, comisarul pentru societate civil[ Aurelia Stan, este acuzat de trafic de influen’[, ;i a redactat un autodenun’ in care recunoa;te c[ i-a dat lui Papi’a o sum[ de 1.500 de euro printr-un apropiat pentru a-i favoriza cauza intr-un dosar privind o livad[ din ora;ul s[l[jean ;imleu Silvaniei. Stan a fost ;i ;eful de cabinet al deputatului Valentin P[duroiu.

In concediu de odihn[ dup[ izbucnirea scandalului, la domiciliul s[u din strada Crasnei, Papi’a a;teapt[ acum solu’ionarea dosarului de pensionare. Papi’a nu a putut fi contactat nici la num[rul de telefon de acas[.