In urma inundatiilor din luna august, Directia Tehnica din cadrul Consiliului Judetean Salaj a efectuat o radiografie referitoare la efectele acestora asupra drumurilor judetene (situatie prezentata saptamana trecuta intr-un articol ) si asupra podurilor si podetelor.

Astfel, intr-o stare avansata de degradare se afla podul peste DJ 109, din localitatea Cormenis, pod care, datorita modificarii configuratiei vaii, prezinta riscul iminent de a se prabusi. In aceste conditii, se impun lucrari de refacere a podului, valoarea estimativa a lucrarilor fiind de 100.000 de lei noi.

De 70.000 de lei ar avea nevoie si refacerea podului din Dersida, ce trece peste Valea Crasnei, pentru ca circulatia sa se desfasoare in conditii de siguranta. Aceasta pentru ca, in prezent, jumatate din podina din lemn este rupta, podul fiind impracticabil. De asemenea, podetul situat la intrarea din localitatea Cristur dinspre Criseni a fost si el afectat de ploile din vara.

In urma inundatiilor, s-au produs erodari ale albiei paraului si o destabilizare a podetului, ceea ce ar putea duce chiar la intreruperea circulatiei pe ruta Zalau - Cehu Silvaniei - Baia Mare. Elaborarea documentatiei tehnice si lucrarile de refacere a podetului se ridica la suma de 50.000 de lei. Un alt pod afectat este cel din localitatea Crasna, ce trece peste valea Marin.

Si aici ploile au erodat malurile vaii, sectiunea de scurgere a fost opturata, iar, in consecinta, gospodariile din zona au avut de suferit. Potrivit estimarilor Directiei Tehnice, valoarea lucrarilor la acest pod este de 10.000 de lei. In fine, o alta ruta care ar putea avea de suferit din cauza unui pod "subrezit" de ape este ruta Simleu - Sarmasag.

Este vorba de podul din localitatea Uileacul Simleului, situat pe DJ 108 F, acesta punand in pericol siguranta participantilor la trafic.