Dobanzile mari pe care bancile le percep firmelor care au nevoie de bani pentru retehnologizare si dezvoltare, dar mai nou marirea dobanzilor si la creditele in valuta, ar fi trebuit sa determine firmele clujene sa se indrepte spre piata de capital.

Chestionati de ZIUA de Cluj asupra acestui subiect, reprezentantii mediului de afaceri si managerii clujeni s-au aratat in proportie covarsitoare sceptici, chiar recalcitranti, dar au recunoscut cu totii ca le lipseste cultura manageriala in acest sens.

O singura societate clujeana a iesit in acest an pe piata de capital si a constituit una dintre cele mai atractive oferte pe piata ale primaverii 2005 la bursa. SSIF Broker SA Cluj a initiat o oferta publica (IPO) si a scos la vanzare un pachet de 5 778 647 de actiuni, la un pret de 15 500 de lei vechi pe actiune.

Ca urmare, societatea de brokeraj a atras de pe piata de capital nici mai mult nici mai putin decat 89 569 028 500 de lei vechi, adica echivalentul a aproximativ 2,5 milioane de euro.

Exemplul ei ar fi trebuit sa starneasca interesul comunitatii de afaceri clujene, care ar fi avut potentialul financiar sa se listeze la bursa, cu atat mai mult cu cat listarea pe piata de capital ar fi dat firmelor sansa sa obtina bani pentru investitii si dezvoltare. Sumele astfel obtinute ar fi fost scutite de dobanzi.

Cu toate acestea, in afara de SSIF Broker SA, nici o alta companie clujeana nu a lansat IPO pe piata in acest an. Din statisticile Bancii Nationale reiese ca clujenii sunt fruntasi la accesarea de credite, nu doar ca persoane fizice, dar si ca societati comerciale.

Teama de actionariat

"Nu avem prea multe firme care ar fi interesate sa se listeze la bursa. E o problema delicata", a declarat presedintele Asociatiei Patronilor si Meseriasilor (APMR) din Cluj, Augustin Fenesan.

El spune ca transformarea unui SRL in SA si acceptarea amestecului unui presedinte care sa reprezinte interesele actionarilor in deciziile luate la nivelul conducerii firmei sunt subiecte sensibile pentru orice patron care a muncit din greu sa cladeasca o firma.

"Exista riscul sa-ti pierzi afacerea in timp, ca acesti actionari sa se disipeze. Riscurile sunt mari. Asa, oamenii de afaceri prefera sa imparta cu banca decat cu actionarii", a precizat Fenesan, referindu-se la oamenii de afaceri clujeni pe care ii reprezinta prin APMR.

De altfel, spune el, in timp beneficiile de a fi apelat la banca sunt mai mari decat cele obtinute imediat prin listarea pe bursa. "Ne lipseste acea cultura antreprenoriala care sa ne inspire. Pentru ca cineva sa poata specula piata de capital si sa scoata bani de acolo are nevoie de cunostinte solide pe care cei mai multi dintre noi nu le au", a conchis Fenesan.

Aceeasi parere o impartaseste si presedintele Organizatiei Oamenilor de Afaceri din Cluj, Adrian Coroian.

"In primul rand, firmele cu 10-15 angajati nu au de ce sa se gandeasca la bursa, iar o firma mica nu are cum sa faca subscriptie pe bursa. Cei care pot, nu au incredere. Nici unul dintre managerii din organizatia noastra nu stiu sa aiba tentative de a-si lista firma pe bursa", a subliniat Coroian.

Cei mai multi oameni de afaceri spun ca prefera sa se alieze intre ei, sa-si asocieze firmele in asa fel incat sa obtina un holding, decat sa intre pe bursa.

Ei spun ca e mai simplu sa gresesti si sa raspunzi doar fata de propria persoana si munca, decat sa dai socoteala in fata unui actionariat care nu este dispus sa-ti treaca cu vederea greselile. Ei au admis ca nu stiu mare lucru despre piata de capital si ca le lipseste cultura manageriala care sa le permita sa-si asume un asemenea risc.

E mai bine pe bursa

"A avea un consiliu de administratie, actionari, inseamna sa fii mai atent cu deciziile pe care le ei. Nu te impiedica nimeni sa decizi si poti sa aplici strategiile de marketing de care firma ta are nevoie. Piata de capital este o sursa sigura de finantare ieftina si eficienta", a declarat presedinta patronatului Texin si directorul general al Napotex SA, Cornelia Nagy.

Napotex este una dintre firmele mari clujene, listata pe Rasdaq si detinuta in proportie de 87,3% de SIF Banat Crisana.

"Ar fi de luat in considerare cand discutam de un asemenea subiect si legislatia care nu protejeaza in nici un fel micul investitor. Ne dorim sa intram pe BVB si in strategia de dezvoltare pe care o fac pentru anul viitor si pe care o voi prezenta actionarilor am trecut deja aceasta optiune", a precizat Nagy.

Ea spune ca a mai propus pana acum SIF Banat Crisana listarea Napotex pe BVB, dar ca n-a existat suficient interes din partea actionarului principal pentru a se fi realizat aceasta propunere.

Astfel, dezvoltarea si retehnologizarea au trebuit realizate pe alte cai decat prin iesirea pe piata de capital cu un pachet de actiuni mai mare. "Categoric se obtin bani adevarati pe bursa, insa noua, romanilor, ne lipseste acea cultura manageriala care exista in Occident. Nu ne putem compara cu americanii, care-si obtin pensiile din capitalizarea pe bursa.

Ei au o traditie de peste 100 de ani in asta, noi suntem abia la inceput", a precizat Nagy. Ea a conchis spunand ca exista cam cinci firme afiliate patronatului Texin care cocheteaza cu ideea intrarii pe piata de capital, insa nici una nu este de origine din Cluj.

Primul pas spre bursa

Pentru a se lista pe bursa, orice firma are mai intai nevoie sa se transforme juridic, din societate cu raspundere limitata (SRL), in societate pe actiuni (SA) si sa initieze o oferta publica (IPO), in care valoarea societatii este exprimata intr-un numar de actiuni. Societatea scoate la vanzare un anumit procent din aceste actiuni.

Oferta Publica Initiala (IPO) este modalitatea prin care se pot strange bani de la publicul interesat sa-si investeasca excedentul financiar, sau, in unele cazuri, chiar economiile (in cazul investitorilor persoane fizice). O astfel de oferta publica exclude toate obstacolele pe care le presupune accesarea unui credit bancar, societatea in cauza obtinand lichiditati in timp foarte scurt.

Oficialii BVB au declarat in repetate randuri ca piata de capital romaneasca resimte acut nevoia listarii unor noi societati pe bursa, pentru a revitaliza tranzactiile si piata prin starnirea interesului investitorilor, care sunt mereu in cautare de "noutati".

Din pacate, firmele romanesti cu potential nu se inghesuie sa se listeze la bursa, cele care pot sa o faca preferand sa fie listate pe bursele europene cu traditie.