Comisia de Abuzuri, Coruptie si Petitii a Camerei Deputatilor a declansat recent cercetari privind modul in care a fost privatizata Fabrica de bere din Timisoara. Anuntul a fost facut de catre deputatul democrat de Timis, Radu Lambrino.

Din 1995, cand a demarat privatizarea, Fabrica de bere din Timisoara, unitate de prestigiu si traditie din Banat, infiintata la 1718, a fost aproape an de an tinta unor scandaluri de rasunet. Societatea a fost tarata in zeci de procese, disputele din interior culminand in primavara anului 2002.

De-o parte a "baricadei" - actionarul majoritar "South African Breweries" (SAB), care sustinea cu documente ca detine legal 83% din capitalul social al fabricii, iar de cealalta - Asociatia PAS, care argumenta, tot cu acte, ca ar avea in proprietate 70% din actiuni.

S-a pornit cu "stangul"

SC "Bere Timisoreana" s-a privatizat in 1995 prin metoda MEBO, iar in 1996 a fost infiintata Asociatia PAS "Bere Timisoreana". Cum afacerea era, cel putin la acea vreme, deosebit de rentabila, distribuirea actiunilor a generat o serie de incidente, culminand cu acuzatii si dezvaluiri grave, sfarsite mai toate in instanta.

O performanta greu de egalat, avand in vedere cele nu mai putin de 28 de procese derulate pana in 2002 in instante, unde "piesa" de baza a fost Asociatia PAS. Reprezentantii acesteia au declarat ca inca de la inceput s-a pornit cu "stangul".

Acestia sustin ca privatizarea s-a facut ilegal, intrucat s-a permis inscrierea in PAS a unor persoane "indezirabile", care ar fi incalcat regula referitoare la limitarea numarului de actiuni ce puteau fi subscrise.

In 1997, in urma unei rabufniri din interiorul fabricii, au fost inlaturate de la conducerea PAS persoanele incomode, care au hotarat excluderea "ilegalistilor". La 20 octombrie 1997 nu era distribuita nici o actiune din pachetul asociatiei, dobandit in nume propriu de la FPS.

Drept urmare, distribuirea actiunilor a fost blocata pana la solutionarea proceselor aflate pe rolul diverselor instante de judecata. Dupa 1997, nu s-a mai tinut nici o adunare generala, toate fiind nestatutare.

Reprezentantii PAS au declarat ca imediat dupa achitarea integrala a ratelor la FPS, pachetul de actiuni a fost distribuit la angajati si, ulterior, prin santaj concretizat prin listele de disponibilizari, s-au acumulat actiunile de la un numar restrans de persoane.

Privatizarea SC "Bere Timisoreana" SA s-a realizat prin incheierea contractelor de vanzare-cumparare actionari intre FPP si FPS, respectiv 804 membri actionari, persoane fizice, conform listelor nominale, parte integranta a celor doua contracte de privatizare.

Garantul acestui proces, PAS-ul, si-a incetat existenta in momentul achitarii ultimei rate catre FPS, in 2001, drept pentru care, prin vointa majoritatii membrilor sai, a fost dizolvat irevocabil si radiat din Registrul Judecatoriei Timisoara.

Chiar FPS confirma finalizarea procesului de privatizare astfel ca, la 14 martie 2001, Registrul Comertului Timis inregistreaza situatia nominala a actionariatului rezultat din procesul de privatizare.

"Epoca" SAB

In august 2001, AGA a aprobat vanzarea actiunilor unui concern international, "South African Breweries" (SAB).

Reprezentantii SAB declarau atunci ca achizitionarea pachetului majoritar (83%) s-a realizat tinandu-se cont de aspecte importante, precum: cesiunile si tranzactiile anterioare, structura actionarilor, situatia juridica a societatii (evaluare facuta de o firma internationala de avocatura).

In ultimii doi-trei ani lucrurile s-au mai calmat, cel putin la suprafata, pentru ca acum scandalul privatizarii fabricii de bere sa fie repus pe tapet. Ramane de vazut daca ancheta parlamentara va "resuscita" nemultumirile ramase in amorteala, si ce consecinte va avea acest control asupra structurii actionariatului.