Pentru directorul Directiei Silvice, Gheorghe Ivan, nu exista nici o lege, nici un pericol de contaminare a apei potabile, nici o restrictie.

Cu acordul sau si sub atenta supraveghere a sefului Ocolului Silvic Bistrita – Gheorghe Tat – la Cusma se exploateaza in draci de aproape un an, dar zona de protectie nu a fost curatata in totalitate.

Sunt zeci de voci care sustin ca Directia Silvica a exploatat mai mult decat trebuia si totusi nimeni nu pare sa fie deranjat. Lemnul se vinde fie la drum auto, fie prin alte "modalitati specifice".

GAZETA de Bistrita a ajuns saptamana trecuta in fieful celor care ar trebui sa ocroteasca padurea dar totusi o doboara sistematic. In apropierea izvoarelor de apa de la Cusma se poate vedea haosul lasat in urma de oamenii lui Ivan.

Dincolo de afacerile personale ale sefului Directiei Silvice si ale apropiatilor sai pandeste pericolul de imbolnavire a catorva sute de oameni care consuma zilnic apa din izvoarele captate la Cusma inca din anul 1909.

Povestea unui drum

In urma cu cateva luni, mai multe masini de mare tonaj cu numere de inmatriculare RNP (Regia Nationala a Padurilor – n. red.) au transportat piatra de rau in zona Cusma.

Oamenii trimisi de Ivan trebuiau sa refaca, pe cat posibil, drumurile de acces inspre cabana Directiei Silvice de la Cusma, inspre exploatarea din zona de protectie a izvoarelor si inspre zona Budacel unde si-au stabilit cartierul general mai multe TAF-uri.

Din cate am aflat, basculantele incarcate cu balast au fost trimise si pe drumul care leaga Cusma de cabana de protocol de la Dealul Negru, dar nimeni nu confirma oficial aceasta informatie.

Directorul Gheorghe Ivan se asigura in acest fel ca orice oaspete al sau va fi transportat regeste pana la Dealul Negru si va pleca de acolo cu portbagajul plin.

Mai stim ca pentru a ramane in functia de sef al Directiei Silvice, Ivan a trebuit sa presteze un protocol gras la Dealul Negru impreuna cu se-cretarul de stat din ministerul de resort – Vasile Lupu.

Ni-meni nu avea vreo problema cu masinile Directiei Silvice daca oamenii nu luau piatra doar de la cativa metri de stalpii de rezistenta ai podului ce face legatura intre Livezile si Dorolea.

Mai multi localnici s-au plans atunci primarului din Livezile – Olimpiu Neamt – ca vor ramane fara gradini din moment ce utilajele Directiei Silvice sapau total anapoda. Conform legilor in vigoare este interzisa exploatarea in imediata apropiere a podurilor, dar nimeni nu a putut stavili zelul lui Gheorghe Ivan.

Mai mult, oamenii din Livezile vorbesc de faptul ca pana si primarul Neamt si-ar fi dus in curte o bascula de piatra pentru ca tocmai isi ridica o locuinta pe masura functiei si are nevoie omul de toate ajutoarele din lume.

Prefectul judetului, Ioan Szilagyi, a fost chemat la Li-vezile pentru a vedea dezastrul provocat de masinile Directiei Silvice. "Stiu ca piatra a fost transportata pe un drum la iesire din Cusma", a declarat prefectul, GAZETEI.

Cert este ca la aceasta data unul dintre stalpii de sustinere ai podului de la Livezile, construit in urma cu doi ani, a fost descoperit de apa care si-a modificat cursul dupa ce lucrarile Directiei Silvice au luat sfarsit.

Situatia de la Livezile a ramas in coada de peste, asta in ciuda intalni-rilor avute intre conducerea Prefecturii, cea a Regiei de Apa si Directia Silvica. Veti vedea in continuare ca asupra directorului Gheorghe Ivan nimeni nu are nici o putere, desi ar trebui sa fie dat de pamant de prefectul Szilagyi pentru de-zastrele provocate.

La Cusma, uliul Ivan face legea

De la iesirea din satul Cusma si pana la renumitele izvoare de apa mergi pe un drum groaznic. Numai tir-urile ce transporta lemn si TAF-urile care debiteaza pot trece fara probleme pe acolo. Un grup de indivizi incruntati, imbracati in haine de culoare verde inchis, ne-au privit suspiciosi.

Aparatul foto cu siguranta ii deranja. Nu au putut sa ra-porteze sus la directie de prezenta unor ziaristi in zona pentru ca telefoanele mobile nu au acoperire in zona. La scurt timp, o masina a Di-rectiei Silvice si o alta a fostului ITRSC (Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si Cinegetic – n. red.) urca ane-voios.

Intr-una dintre ele se afla Istrate Stetco, omul care ar trebui sa-l controleze pe Ivan si sa il puna la respect. Nici organele de control nu vor sa vorbeasca prea multe. Stetco a avut buzele lipite si a doua zi, trimitandu-ne la Cluj sa ne interesam de defrisarile Directiei Silvice.

Unitatea de la Bistrita nu mai are din acest an puterea pe care a avut-o, fiind transferata sub tutela Inspectoratului teritorial de Regim Silvic si de Vanatoare Cluj.

Aici, inspectorul Grigore Avram ne-a declarat ca se fac verificari privitoare la modul in care Directia Silvica Bistrita a exploatat padurea aflata in perimetrul de protectie a izvoarelor. "Am fost si eu personal in zona. Am pri-mit o sesizare de la Primaria Cetate, iar informatiile s-au confirmat.

Verificam daca nu s-a folosit ciocanul de marcaj in mod ilegal. Acolo au aparut numeroase drumuri si din punctul nostru de vedere modul de exploatare e cam neortodox", a precizat reprezentantul ITRSV Cluj.

Oamenii manati de directorul Directiei Silvice nu par sa fie deranjati nici de raportul in-tocmit de Directia de Sanatate Publica la sfarsitul lunii august. Doctorul Costel Hriscu de la DSP sustine ca aproa-pe tot gardul care delimiteaza zona de protectie a izvoarelor a fost distrus.

"O parte din conductele de aductiune a apei au fost deteriorate. E vorba de 10 izvoare, iar din cauza circulatiei mari de utilaje exista pericolul de contaminare a solului cu benzina sau moto-rina, care apoi sa ajunga in apa.

Deocamdata apa este in regula, dar dureaza prea mult lucrarile de curatare a zonei", a incheiat doctorul Hriscu. Mai transant a fost primarul comunei Cetate, comuna care a revendicat inca din 2000 peste 300 de hectare de padure in zona respectiva. "Anul trecut a fost o furtuna mare si au fost doboraturi.

Ei au ex-ploatat aproape 25 de mii de metri cubi de material lemnos si am informatii ca au marcat si produse principale nu nu-mai din doboraturi. Cat au exploatat intr-un an e norma comunei Cetate pe 10 ani. Avem tot dreptul sa primim padurea inapoi, dar e un haos acolo. Tot felul de firme din judet si nu numai au cumparat lemn.

Un dezastru s-a creeat acolo si nu se opresc", a spus primarul Gavril Ursa. Izvoarele de suprafata si cele subterane se afla in administrarea Regiei de Apa "Aqua-bis". Directorul institutiei, Ioan Sandru, sustine ca peisa-jul arata "ca dupa razboi".

Acesta mai spune ca in zadar a stat la discutii cu conducerea Directiei Silvice pentru ca explotarea merge bine-mersi mai departe in timp ce Prefectura nu atinge un fir de par de-al lui Ivan.

Ia padurea de unde nu-i

Padurea din zona trebuie retrocedata. Primaria Livezile, Ocolul Silvic Municipal Bistrita si Primaria Cetate trebuie sa isi imparta suprafetele conform noilor legi ale proprietatii. S-au depus dosarele cu extrasele CF aferente si se asteapta.

Ocolul Silvic Municipal Bistrita are trei extrase CF in zonele de protectie a izvoarelor de la Apaduct si in locul numit "Caldu". In anul 1905, Primaria Bistrita a cumparat padurea, dar in timp s-au facut exproprieri.

Seful Ocolului Silvic Municipal, Emil Anca, vorbeste de aproape 36 de hectare, dar se indoieste ca le va prelua in conditiile in care Directia Silvica va lasa suprafetele de teren distruse. "Am fost si eu acolo. E haos. In mod normal zonele defrisate trebuie replantate.

Daca nu se va intampla asa ceva eu nu voi prelua cele 36 de hectare", a precizat Emil Anca.

Distrugem fara sa ne uitam in urma

Primele izvoare in zona Cusma au fost captate in anul 1909. La ora actuala, sunt captate opt izvoare subterane si mai exista sursa de suprafata, care, de altfel, este cea mai importanta. Directorul "Aquabis" spune ca sursa de suprafata nu poate fi folosita momentan tocmai din cauza defrisarilor.

In plus, o alta sursa subterana a disparut din cauza exploatarii haotice de masa lemnoasa. De la Cusma este alimentat cu apa cartierul Ghinda, casele de pe Valea Ghinzii, o parte din strada Calea Moldovei si comuna Cetate.

Sandru a precizat ca incearca sa extinda reteaua dar este tinut pe loc de catre Directia Silvica. Pe de alta parte, capul rautatilor – Gheorghe Ivan – nu are timp sa priveasca in urma si spune ca Sandru nu stie ce vorbeste.

"Se poate contamina apa, dar noi avem grija sa nu se intample asta. In zona de protectie n-am exploatat decat in iarna. Asa ca... Au fost doboraturi multe, sper sa terminam de curatat zona pana in 15 octombrie. Cat despre basculantele cu balast, acestea au ajuns la iesirea din Cusma.

Nu mai stiu exact unde, dar era rupt drumul", a declarat seful Directiei Silvice in timp ce bea un pahar de vin la Castelul de la Arcalia unde era organizat un protocol al... padurarilor.

Garda de Mediu ofera protectie

Seful Garzii de Mediu Bistrita-Nasaud, Elena Nistor, este apropiat de Partidul Democrat, la fel ca si Gheorghe Ivan. Intelegeti de ce Directia Silvica condusa de omul deputatului Ioan Oltean nu pateste absolut nimic.

La fel se poate spune si in privinta prefectului Ioan Szilagyi, care, pesemne, se simte dator fata de Ioan Oltean si nu-i deranjeaza protejatii. Elena Nistor n-a vrut sa vorbeasca pe marginea acestui subiect motivand ca se afla la un seminar.

Inspectorul Marieta Ciuca a parut a fi socata de situatia de la Cusma, atunci cand GAZETA i-a prezentat-o. "N-am facut nici un control acolo, pentru ca nu este nici o sesizare venita pe aceasta tema. Nu pot sa cred.

Sunt cu cineva de la Agentia de Mediu in birou si imi spune ca nu stie ca Directia Silvica sa fi obtinut acordul favorabil pentru exploatare in zona de protectie a izvoarelor. Conform legii apelor, aceste zone sunt sfinte si nu faci ce vrei", a incheiat revoltata nevoie mare Marieta Ciuca.

Asta nu inainte sa ne promita ca va declansa un control la Cusma, iar noi vom fi instiintati asupra sanctiunilor care vor fi luate ulterior. Avem suficienta rabdare, asa ca o sa asteptam...

Gasca lui Ivan

Din informatiile noastre, directorul Ivan se intelege de minune cu fostul sef al Directiei Silvice – Gheorghe Tat, un alt personaj desprins parca dintr-un dosar cu miros penal. In cazul exploatarii de la Cusma, ei se bazeaza pe inginerul silvic Pavel Nicolae, care este, de fapt, pionul din teren.

Cei trei se mai inteleg de minune cu seful Ocolului Silvic Bistrita-Bargaului, Dan Tacal. Acesta din urma trebuie sa dea explicatii pentru disparitia a 1.200 de copaci tineri de stejar si fag de pe raza ocolului pe care il conduce dupa cum il taie capul.

Inspectorii clujeni de la ITRSV au declansat o ancheta in cazul lui Tacal si, probabil, ca vine si randul lui Ivan.