O buna perioada de timp, casele de schimb valutar au profitat de naivitatea oamenilor afisand un pret si oferind cu totul si cu totul alta suma de bani decat cea afisata sub pretextul unui asa-zis comision ce era retinut pentru prestarea serviciului respectiv.

Problema a fost rezolvata pe cale legislativa, care a promovat o lege ce obliga aceste societati sa afiseze comisionul la vedere si cu caractere de o anumita marime. Nu a trecut mult si unele case de schimb valutar au gasit o noua metoda de a insela cetatenii. Un bun exemplu in acest sens este si casa de schimb valutar ce apartine societatii SC Euro Finance SRL, situata in zona Dacia.

Dupa Revolutia din decembrie 1989 au aparut, pe la diverse colturi de strada, o serie de „binevoitori" ce se ofereau sa iti schimbe valuta in bani romanesti. Nu trecea mult de la momentul schimbului si iti dadeai seama ca in loc de bani ai primit bucati de ziare.

Dupa ce romanii s-au mai dezmeticit, au renuntat sa mai schimbe banii pe la smenari si s-au adresat caselor de schimb valutar. Dar nici acestea nu s-au dovedit a fi cea mai buna alegere pentru unii dintre cetatenii onesti, dornici sa isi schimbe valuta in lei autohtoni.

De multe ori, aceste case de schimb valutar iti ofereau o suma mult mai mica decat cea afisata, sub pretextul retinerii unui comision, care era afisat in asa fel incat sa nu il vada nimeni. Dupa o ploaie de reclamatii din partea cetatenilor inselati, a fost promovata o lege ce obliga aceste societati sa afiseze comisionul perceput la vedere si cu caractere de o anumita dimensiune.

Dar linistea cetatenilor, din acest punct de vedere, se pare ca nu a durat mult, patronii unor astfel de schimburi valutare gasind alte metode de a insela oamenii. Un bun exemplu de astfel de smenar de colt de strada devenit patron de casa de schimb valutar este si cel al patronului societatii SC Euro Finance SRL.

Metoda prin care angajatii societatii inseala clientii este atat de ingenioasa si bine pusa la punct, incat tinzi sa crezi ca au urmat o scoala in acest sens. Casa de schimb valutar, ce apartine SC Euro Finance SRL, este situata la adresa b-dul Tomis nr. 235, mai bine spus in intersectia Dacia, in incinta respectiva functionand si o casa de amanet.

Profit de peste 11 miliarde lei

Cursul valutar conform caruia lucreaza casa respectiva nu este afisat afara, ci inauntru, pe peretele din spatele clientului. Panoul respectiv, cel care are cursul valutar, contine o multitudine de cifre.

Cele ce ar reprezenta in mod normal cursul valutar, afisate doar in lei vechi, indica un pret similar cu cel al caselor concurente, adica putin peste 28.000 lei pentru 1 USD, nu reprezinta cursul, ci, conform casierei, „altceva".

Altceva ce? Se mai vinde ceva in respectiva casa de schimb? Cursul la care este schimbata valuta este afisat pe o coloana alaturata, doar in lei noi, cursul fiind de 2,59 lei pentru 1 USD. Panoul este astfel executat si asezat incat cetatenii sa nu isi dea seama ca sunt inselati decat dupa ce schimbul valutar a fost executat si inregistrat in casa.

De asemenea, casiera si paznicul nu stau inauntru, ci afara, incinta respectiva fiind permanent incuiata. Este permis accesul doar in momentul in care apare un doritor, convins ca pretul zarit pe geam este cel real. Societatea SC Euro Finance SRL detine un astfel de schimb valutar si pe strada I. G. Duca nr. 12.

In aceasta locatie, situatia este diferita, afisajul este asa cum ar trebui sa fie in mod normal. Motivul e simplu, si anume ca in zona Dacia numarul unitatilor ce presteaza astfel de servicii este foarte mic, pe cand in zona intersectiei strazii I.G. Duca cu bd. Tomis sunt aproximativ 8 case de schimb valutar.

Conform Ministerului Finantelor, societatea SC Euro Finance SRL, infiintata la data de 9 octombrie 2003, avand numarul de inmatriculare in Registrul Comertului: J13/2886/2003, a realizat in cursul anului 2004 un profit net de peste 11 miliarde lei. Probabil ca o mare parte din acest profit este rezultat in urma inselarii clientilor.

Nu ne-ar mira ca in spatele acestei afaceri sa se ascunda si alte ilegalitati. Daca organele abilitate sa ii opreasca pe acesti infractori, cum ar fi Politia Economica si Garda Financiara, nu reusesc, probabil ca doar o mai mare atentie din partea cetatenilor ar duce la inlaturarea lor treptata.