Traian Basescu a reusit, din nou, performanta de a supra-incalzi scena politicii romanesti. Insistenta presedintelui Romaniei pe ideea unui referendum pentru modificarea Constitutiei, astfel incat sa avem un Parlament unicameral, in loc de bicameral, a starnit reactii si mai inversunate odata cu revenirea acestuia in tara.

Surprinzator insa, premierul Calin Popescu Tariceanu, desi este impotriva unui asemenea demers, in ultima sa aparitie televizata nu a avut o pozitie tocmai concludenta. Aceasta insa nu i-a impiedicat pe liberalii primului ministru sa faca declaratii acide vizavi de dorinta presedintelui tarii.

In mod absolut previzibil si natural, avand in vedere ca intre PD si Traian Basescu cordonul ombilical inca exista, democratii s-au declarat trup si suflet alaturi de ideea presedintelui Romaniei, idee pe care o vad… aproape materializata. Iar Traian Basescu, de altfel, a si solicitat partidele politice la discutii pe tema mentionata, la sfarsitul saptamanii, mai exact sambata.

Dintre toate partidele politice parlamentare, prompt a venit raspunsul PRM, care a anuntat ca nu va participa la consultarile cu presedintele Traian Basescu.

Consultari care, dupa cum a anuntat Presedintia Romaniei, vor cuprinde discutii pe tema „reformarii institutiilor politice si eficientizarea activitatii Parlamentului Romaniei, cu accent pe solutia Parlamentului unicameral, integrarea Romaniei in Uniunea Europeana – necesitatea efortului diplomatiei parlamentare”.

Totodata, Presedintia Romaniei a anuntat ca daca reprezentantii partidelor politice mai au si altceva de adaugat, o pot face.

Revenind la PRM, deputatul Gelil Eserghep ne-a dat asigurari ca partidul pe care il reprezinta nu are de gand sa dea curs invitatiei presedintelui Traian Basescu, asta in conditiile in care situatia in sine, potrivit parlamentarului PRM, „este ca un fel de continuare a maximei despre paine si circ”.

„Cand nu au sa dea populatiei paine, guvernantii dau circ”, a adaugat deputatul PRM Gelil Esergehp, care a subliniat: „Noi nu mergem la Cotroceni pentru orice idee care ii vine lui Traian Basescu, care este temporar presedintele Romaniei. Pur si simplu PRM nu cade in plasa asta. Pe noi ne preocupa alte lucruri, serioase, concrete.

De exemplu, am depus motiunea „Salvati scoala romaneasca”. Toata presa scrie despre invatamantul romanesc, cum a ajuns…”.

Parlamentarul PRM a mai apreciat ca, in conditiile date, in Parlament este un „haos extraordinar” si ca „lupta din Parlament influenteaza nivelul de trai, intr-un mod negativ, ceea ce ma face sa ma indoiesc ca aderarea Romaniei la UE va avea loc la 1 ianuarie 2007". „PRM sustine Parlamentul bicameral.

Noi avem o traditie in acest sens, iar Basescu nu poate convoca referendumul decat dupa consultarea Parlamentului”, a mai apreciat deputatul Gelil Eserghep. Si tot parlamentarul PRM a concluzionat.

Nu fara unda de ironie de rigoare, ca daca tot vrea Traian Basescu referendum, poate ca cetatenii ar trebui intrebati si pe cine vor la sefia Parlamentului unicameral: pe cineva de la PD sau de la PNL?

Referendumul imparte Alianta in pro si contra

Pe de alta parte, nu mai este nici un secret pentru nimeni ca democratii – poate cu cateva exceptii, dar care isi fac auzite punctele de vedere divergente cu ale presedintelui Traian Basescu doar pe la colturi – sunt total de acord cu dorinta sefului tarii. „Ma duc primul la vot.

Daca in ziua referendumului se deschid sectiile de votare la ora 6.00, eu ma duc acolo la 6 fara 5 minute. Din punctul meu de vedere, presedintele Traian Basescu poate convoca un referendum national pentru orice chestiune de interes national, in care sa se exprime toti cetatenii. Este o chestiune care ne-ar conduce la o adevarata normalitate”, a declarat deputatul PD, Stelian Dutu.

Asadar, punctul de vedere al democratilor (daca nu a tuturor, macar al majoritatii) este extrem de clar. La polul opus, desi sunt chiar colegii de Alianta „Dreptate si Adevar”, liberalii sunt total impotriva ideii lui Traian Basescu. „Pentru revizuirea Constitutiei este nevoie ca Parlamentul sa se pronunte in proportie de doua treimi din parlamentarii fiecarei Camere separat.

Dupa discutiile care le-am avut – neoficiale –, posibilitatea aceasta nu exista. Mai exista o varianta, care inseamna incalcarea Constitutiei”, a declarat senatorul PNL Puiu Hasotti. Acesta a precizat ca PNL va participa la consultarile convocate de presedinte.

In ceea ce priveste PSD-ul, respectiv intentia Aliantei de a-i schimba pe presedintii celor doua Camere, democratii si liberalii par a fi totusi de acord. Democratul Stelian Dutu le-a urat toate „cele bune” referitor la intentia acestora de a intra in greva, deci de a nu mai participa la sedintele din Parlament, iar liberalul Puiu Hasotti a transmis: „Le urez PSD-istilor succes. Sa faca o greva d-asta de vreo trei ani”.

PSD ameninta cu greva

In ceea ce-i priveste, mai exact, pe parlamentarii PSD, acestia au declarat ca sunt hotarati sa intre in greva parlamentara pe termen limitat, „pana la intrarea in normalitate”, daca Regulamentele Camerelor vor fi modificate pana ce Curtea Constitutionala se va pronunta in acest caz.

Hotararea a fost aprobata luni de conducerea partidului, dupa cum a declarat presedintele PSD Mircea Geoana. Si tot dinspre PSD, „tatucul” Ion Iliescu a avut si el de comentat, de data aceasta despre votul uninominal, declarandu-se impotriva acestei initiative, cat si cea a Parlamentului unicameral.

Insa, desi a fost impotriva a ceva ce presedintele PSD, Mircea Geoana sustine, Iliescu a scapat nesanctionat. Asta pentru ca, spre deosebire de senatorul PSD Antonie Iorgovan, cica Iliescu ar fi fost elegant in exprimari.

Mai departe, si facand referire la un membru al coalitiei de guvernamant, mai precis, la Partidul Conservator, urmand linia dictata de ultimele declaratii ale presedintelui PC Dan Voiculescu, si deputatul PC Andrian Mihei a declarat ca este suparat pe Traian Basescu.

Motivul ar fi acela ca partidul pe care il reprezinta ideea de Parlament unicameral, idee care, potrivit deputatului PC, se regaseste inscrisa in programul „gestionat” de conservatori inca de acum cativa ani, mai exact doi. „Din 2003 promovam aceasta propunere, inclusiv cea a votului uninominal si subscriem in totalitate aceste idei.

Ne pare rau insa ca nu suntem amintiti de nimeni”, a declarat Adrian Mihei. Si partidul condus de Cozmin Gusa, PIN-ul a avut la acest capitol de facut precizari, mai exact a reamintit ca reducerea numarului de parlamentari a reprezentat una din temele de campanie electorala din 2004, sustinuta atat de reprezentantii PIN, cat si de Basescu.

„Consideram ca orice alte dezbateri sterile si incercari de manipulare din partea presedintelui nu se inscriu decat in lungul sir de intentii de a genera crize pe care eventual sa le foloseasca in interesul sporirii puterii personale”, a concluzionat Cozmin Gusa.

In conditiile date, in contextul atator reactii, nu ne mai ramane, asadar, decat sa asteptam discutiile dintre Presedintie si partidele politice.