De felul in care va arata viitoarea coalitie de guvernare depinde ritmul extinderii europene, precum si soarta negocierilor cu Turcia, cunoscuta fiind reticenta dreptei germane fata de admiterea acesteia in UE. Mai multi reprezentanti ai crestin-democratilor (CDU/CSU) si-au aratat, in trecut, scepticismul si fata de aderarea Romaniei si Bulgariei in 2007.

Clasa politica din Romania isi imparte reactiile intre preferintele pentru unul dintre partide si preferintele pentru formula de guvernare care ar favoriza aderarea mai rapida a Romaniei. Senatorul PSD Vasile Dincu spune ca social-democratii germani au dovedit ca sunt redutabili in campanie, reusind a doua revenire spectaculoasa, dupa cea de la alegerile de acum trei ani.

„SPD a recuperat aproape 20% pe perioada campaniei, desi toata lumea sa astepta ca Angela Merkel, candidata CDU, sa castige la o diferenta mult mai mare", spune Dincu, care nu crede ca se va ajunge la o mare coalitie intre social-democrati si crestin-democrati.

„Intr-o coalitie stanga-dreapta, fiecare dintre parti isi va pierde o parte din identitate, ceea ce nu ar fi benefic pentru nici una dintre parti in perspectiva viitoarelor alegeri", considera senatorul PSD.

PNL o vrea pe Merkel, PSD pe Schroder

Si deputatul PSD de Cluj, Vasile Puscas, fost negociator-sef al Romaniei cu UE, considera ca rezultatele sunt „spectaculoase", din perspectiva echilibrului dintre marile forte politice. „Gerhard Schroder este invingatorul moral al alegerilor, pentru ca a pornit de la un scor foarte scazut si a terminat aproape la egalitate cu crestin-democratii", spune fostul ministru.

Desi spune ca este greu de prevazut cine va reusi sa ia prim planul guvernarii, Puscas crede ca actualul cancelar are prima sansa. „Schroder are o capacitate de negociere foarte puternica. El ii poate atrage intr-o coalitie cu siguranta pe ecologisti, dar si pe liberali, pentru ca programul sau de reforme are puternice infuzii liberale", considera deputatul clujean.

Si Dincu recunoaste ca, fiind social-democrat, ar fi preferat ca Gerhard Schroder sa fie castigatorul alegerilor. Senatorul PNL Norica Nicolai spune ca rezultatele alegerilor de duminica nu sunt concludente. „Cu siguranta ca doamna Merkel va fi noul cancelar, iar faptul ca liberalii vor face parte din coalitie nu poate decat sa ne bucure", a afrimat Nicolai.

Senatorul UDMR Eckstein-Kovacs Peter spune ca e foarte greu sa dea un pronostic cu privire la modul in care va arata viitoarea coalitie, dar ca aceasta va fi una mai larga decat pana acum.

Romania e in siguranta

Cat priveste influenta alegerilor din Germania asupra procesului de aderare a Romaniei la UE, politicienii clujeni sunt de parere ca acestea nu ar trebui sa ne afecteze sansele. Deputatul PSD Vasile Puscas spune ca perspectiva Germaniei nu se va modifica radical, chiar daca crestin-democratii vor prelua puterea.

„Germania are o deschidere catre Europa Centrala si de Est, de care noi trebuie sa profitam. Nu cred in importanta ideologiei in aceasta chestiune", a concluzionat Puscas.

Senatorul UDMR Eckstein-Kovacs Peter spune ca social-democratii germani erau „prieteni castigati" ai Romaniei, pentru ca au sustinut mereu aderarea tarii noastre in 2007, fata de crestin-democrati, care au avut de mai multe ori critici la adresa Romaniei. Totusi, senatorul clujean nu crede ca un guvern format din CDU si liberali ar fi ostil Romaniei si Bulgariei.

Presedintele PD Emil Boc a afirmat ca, indiferent de cine va fi noul cancelar, tratatul de aderare, pe care Romania l-a semnat deja, trebuie sa fie respectat.