Elevii din comuna Archita nu pot folosi scoala reabilitata cu bani de la Banca Mondiala. Centrala termica pericliteaza viata copiilor si a profesorilor. Proiectantul si executantul se acuza reciproc. Inspectoratul de Stat in Constructii a constatat in 2005 nerezolvarea unor dispozitii vechi din 2004.

Indolenta primarului Nicolae Lapadat poate trimite elevii intr-un adevarat cosmar si in anul scolar 2005-2006. Un exemplu edificator al consecintelor dezastruose ale luptelor politice din adminsitratia locala asupra educatiei.

Debutul anului scolar 2005-2006 a fost marcat de o falsa amplificare a eforturilor factorilor decizionali, pentru ca procesul de invatamant sa se desfasoare in conditii cel putin normale.

Deoarece, majoritatea institutiilor care au atributii de a asigura resursele financiare necesare sau a controla stadiul pregatirii unitatilor de invatamant, au in structurile de conducere oameni din diverse partide, prin numeroase actiuni de imagine toata lumea s-a straduit sa transmita opiniei publice ca si-a facut cu brio datoria.

In conditiile in care pe celelalte planuri evolutiile nu sunt imbucuratoare, actiunile demagogice menite sa ilustreze preocuparea autoritatilor pentru invatamant au avut drept scop precis. Inocularea ideii ca totusi se face ceva.

Noul an scolar a inceput, pentru peste 3,5 milioane de elevii iar angajatii din invatamant sunt cei mai numerosi din sectorul bugetar. Aici banii nu s-au inmultit, doar cerintele privind asigurarea calitatii sunt in crestere.

In plus programele nationale, ale caror etape trebuiesc implementate, poarta stigmatul esecurilor sau ineficientei dovedite in anii anteriori.

Banii publici, irositi cu zambetul pe buze

Ministrul EdTcatiei, Mircea Miclea, a devenit tinta tuturor ironiilor la inceputul anului scolar dupa ce, facand abstractie de problemele serioase ale sistemului educational, a anuntat ca anul scolar 2005-2006 se doreste a fi "anul copacului".

La propunerea ministrului fiecare elev ar trebui sa planteze cate un copac, pentru acest program ciudat, fiind anuntat un buget urias, cu care puteau fi rezolvate alte probleme.

Daca cei din Ministerul Mediului se plictiseau puteau planta copaci pe care sa-i valorifice firmele patronate de apropiati ai celor cu functii executive din acelasi minister, dar nu era nevoie sa fie cheltuite sume destinate invatamantului. Initiativa reprezinta varful piramidei actiunilor telenovelistice, care au precedat debutul anului scolar.

In saptamanile premergatoare au fost instituite "comandamente"de monitorizare, s-au facut numeroase inspectii in teren, cu toate ca nu au fost alocate sume suplimentare, cu ajutorul carora toate aceste actiuni sa aiba consecinte constructive concrete.

Ministerul Educatiei cerea situatii statistice prin fax Inspectoratului Scolar Judetean, care cerea datele de la primariile ce anuntau ca nu au bani de prea multe imbunatatiri.

Apoi Consiliul Judetean si Prefectura preluau aceleasi statistici de la ISJ si reprezentantii institutiilor descalecau in zonele cu cele mai mari probleme interpretand rolul salvatorilor. Nimeni nu a verificat insa, macar modul in care investitiile au fost realizate in anii anteriori.

Un exemplu edificator este satul Archita din comuna Vanatori unde si in acest an scolar elevii risca sa nu poata folosi scoala, reabilitata inca din 2003 cu bani de la Banca Mondiala si Guvernul Romaniei. O investitie de peste 60.000 de euro este inutila si din cauza indolentei primarului Lapadat Nicolae.

Sub amenintarea cosmarului

In comuna Vanatori, animozitatile dintre membrii echipei administratiei locale, cele dintre primarul Lapadat Nicolae si comunitatile din mai multe sate arondate comunei, precum si delasarea lui Lapadat fac inutila reabilitarea scolii din satul Archita.

Aici, 136 de elevi din clasele I-VIII s-au intors temporar in cladirea noua, dar pericolul reprezentat de centrala termica, amplasata fara a respecta normativele in vigoare, nu a fost eliminat.

Executantul invinuieste proiectantul, firma care a realizat proiectul acuza executantul ca nu a efectuat remedierile propuse abia la final, cand toata lumea a realizat ca lucrarea nu fusese facuta cum trebuie.

Viceprimarul promite ca va rezolva problemele in timp util, pentru ca scoala sa poata fi utilizata in aceasta iarna, iar primarul are in plan un alt proiect, care nu va putea fi finalizat in acest an, dupa ce putea remedia situatia inca din mandatul trecut.

Ineficienta model

In cadrul Proiectului pentru Invatamantul Rural - Reabilitare Scoli, Archita a fost pe lista unitatilor de invatamant reabilitate cu finantare de la Banca Mondiala si Guvernul Romaniei.

Astfel, aici au fost executate lucrari complete de refunctionalizare (renovare, remobilare, aductiuni de apa etc), numai ca centrala termica (alcatuita din doua cazane cu lemne) a fost amplasata contrar normativelor punand in pericol viata elevilor. Inaugurea noului amplasament s-a facut in decembrie 2003.

La inceputul anului 2004 explozia unei centrale improvizate la Ibanesti a avut drept consecinta controale in judet, asa ca in 15 ianuarie 2004 (la doar o luna de la inaugurare) a fost interzisa desfasurarea cursurilor in cladire. Echipa de control de atunci a dispus o serie de masuri (realizabile usor) care nu au fost indeplinite nici pana astazi.

In tot acest timp elevii din Archita au tinut ore intr-un spatiu impropriu apartinand gradinitei, asa ca nici cei 40 de copii de la gradinita nu au mai putut avea activitati normale. In plus spatiul acesta nu avea nici macar apa curenta.

La o saptamana dupa debutul anului scolar 2005-2006 elevii tin ore temporar in scoala fiindca administratia locala a promis ca va rezolva macar acum problema si spera ca zilele de scoala sa nu se transforme din nou in cosmar. Sala de deasupra locatiei centrale a fost transformata in depozit-biblioteca, iar restul remedierilor urmeaza sa fie efectuate.

Fiecare parte implicata are insa alt plan. Conform celor stabilite inca din ianuarie 2004 mai trebuie executate doua geamuri de 1/1 mp si cosul de evacuare trebuie indreptat caci acum evacuarea se realizeaza prin prea multe coturi.

Viceprimarul, Liviu Gligor Manic, a promis ca va rezolva problemele in aceasta saptamana, lasand sa se inteleaga ca delasarea primarului Lapadat a condus la aceasta situatie: "Eu nu eram in echipa de atunci. Intamplator, dupa inundatiile din august, domnul Truta a fost pe aici (n.r.

Petru Truta, inspector sef adjunct al Inspectoratului de Stat in Constructii Mures) si am aflat de aceste remedieri usor de realizat. Vreau sa rezolv problemele in aceasta saptamana, pana domnul Lapadat este in concediu, caci am inteles ca dansul are un alt proiect in plan.

Eu nu eram atunci viceprimar, dar acum voi scoate si bani din buzunar pentru ca acele remedieri sa fie facute", ne-a declarat viceprimarul Manic.

Vrand sa ne dea un exemplu de conlucrare in administratia locala, Manic ne-a marturisit ca primarul Lapadat e plecat in concediu din 22 august si a incuiat aparatul Xerox in biroul sau, iar acum angajatii primariei se milogesc de oameni, sa-i ajute cu o xerocopie.

Intr-adevar primarul Lapadat are alt proiect, incert a fi realizat in timp util, si care va genera si costuri suplimentare, bani pe care Primaria Vanatori nu-i are de fapt. El vrea sa mai fie construiti trei pereti si centrala sa fie scoasa in afara cladirii.

Uitand ca el a semnat documentul din 2004, Nicolae Lapadat ne-a declarat: "Eu as muta-o chiar si maine, dar am nevoie de o modificare de proiect. Vom face probabil si o rectificare de buget pentru a putea rezolva probelma".

Confruntat cu solutiile vechi, mult mai simple, Lapadat a spus ca e in concediu si daca totusi s-au gasit solutii noi (!) se vor aplica acestea, apoi ne-a asigurat ca totul va fi gata pana cand copiii vor avea nevoie de caldura.

Directorul firmei Nice Prodimpex Targu Mures, care a facut proiectul, ne-a spus ca solutii au fost date inca din 2004 si ca modificarile aduse de executant si delasarea primarului au condus la situatia de acum.

"Proiectul a fost facut cum trebuie, noi am dat solutiile care trebuiau realizate de executant", ne-a declarat Mircea Dragut, directorul Nice Prodimpex.

In replica, directorul tehnic al firmei executante (Formula Prima, din Cristuru Secuiesc), ne-a precizat ca ei au facut tot ce era de facut si ca centrala a functionat normal, "Singura problema era sala de clasa situata deasupra centralei. Noi am facut tot ce era de facut. Eu nu ma sim vinovat cu nimic.

Mai erau niste modificari de facut, dar se pare ca primaria nu s-a mai preocupat. Instalatiile realizate de noi au functionat normal", ne-a declarat Fazakas Levente, directorul tehnic al Formula Prima.

In plus reprezentantii ambelor firme au incercat sa ne convinga de faptul ca norma blestemata a aparut dupa realizarea proiectului si lucrarii, de parca daca norma aparea intr-adevar ulterior activitatea ar mai fi fost interzisa in urma acelui control.

De ce?

Jocul de-a alba-neagra al celor care au implementat un proiect cu finantare externa este de neinteles. Pentru copii si parinti, reintoarcerea in scoala noua a reprezentat o bucurie imensa, insa riscul producerii unui accident le provoaca adevarate cosmaruri.

In Archita invata, in doua schimburi, 136 de elevi, cuprinsi in nivelurile primar si gimnazial. Cu toate impedimentele, procentul de promovabilitate la Testele Nationale a fost in vara de peste 50%. Localitatea cunoaste un usor reviriment, tot mai multe case sasesti sunt cumparate, iar populatia scolara a ramas constanta in ultimii ani.

Dupa cum ne-a precizat directorul scolii, toate sperantele se indreapta acum spre administratia locala. Nicula ne-a marturisit ca participarea viceprimarului Manic la deschiderea anului scolar a insemnat foarte mult, fiind prima participare a unui oficial la deschiderea anului scolar din ultimii 17 ani.

Nici inspectorul sef al Inspectoratului de Stat in Constructii Mures nu-si explica de ce problema nu s-a rezolvat inca. "Noi am lasat atunci o serie clara de masuri. Cand am fost acum in august m-am mirat si i-am intrebat de ce nu au facut remedierile. Este o lucrare ce poate fi facuta in doua zile cu doi oameni.

Daca realizeaza acele masuri, activitatea se poate desfasura normal si centrala va primi inclusiv autorizarea ISCIR. Cum sa se apuce sa scoata centrala afara? Este un proces care dureaza si necesita costuri suplimentare. Chiar vor sa-si bata joc?", ne-a declarat mirat Petru Truta, inspectorul sef adjunct al Inspec toratului de Stat in Constructii Mures.