Solutia primarului Dorin Florea pentru a reduce personalul bugetar este desfiintarea a trei institutii: Directia Agricola - cu care, de altfel, primarul mai are un conflict -, Directia de Sanatate Publica si Inspectoratul Scolar Judetean.

"Am sa fac aceste propuneri primului ministru si Guvernului", a precizat Florea, care a oferit si solutii de a tranfera responsabilitatile acestora catre alte institutii, desi nu are asemenea atributii. Pentru cei care nu ii fac pe plac, Florea are o singura arma: insulta.

Conform primarului polivalent, ISJ poate oricand sa fie inlocuit de Casa Corpului Didactic, desi institutia are rolul de a specializa si perfectiona cadrele didactice.

Directia de Sanatate Publica este, in opinia lui Florea, sinonima cu Casa de Asigurari de Sanatate, cu toate ca institutia din urma este autonoma de minister si reprezinta, practic, o societate care deconteaza banii catre unitatile sanitare. Toate aceste executii ale altor bugetari au ca scop obtinerea dreptului de "liber la angajari" la primarie.

Cu toate acestea, primarul nu a putut sa precizeze cate posturi sunt blocate in acest moment la Primarie.

Nu putea lipsi de pe lista Directia Agricola, atat de draga primarului care, desi se plange ca nu are spatiu suficent pentru a-si derula activitatea, ezita sa ii evacueze fortat pe cei de la Directia Agricola. Contractul de inchiriere cu Primaria a expirat in acest an, iar Florea a declarat ca in doua randuri le-a cerut sa evacueze cladirea de pe Gheorghe Doja nr. 9, dar, conform primarului, "ei (n.r. angajatii Directiei Agricole) stau ca porcii in cucuruz". Cu toate aceastea, Florea exclude varianta evacuarii fortate a Directiei Agricole in viitorul apropiat.

Este o parere a domniei sale. Din afara probabil ca doar asa poate sa se exprime. Responsabilitatile noastre sunt multe. Eu chiar ma gandesc la o redimensionare a institutiei. Starea de sanatate este un argument decisiv in mentinerea institutiei. Exista intr-adevar un proiect de reorganizare al DSP, dar ramane de vazut cum va fi facut. - Silviu Morariu, director DSP Mures

Exista in intentia Guvernului sa dispara inspectoratele scolare. Este o declatie a ministrului Mircea Miclea in acest sens. Domnul primar propune ceva ce s-a propus. In locul acestui inspectorat se vor gasi niste mecanisme, pentru ca sunt aspecte multe care tin de sistemul de invatamant.

Casa Corpului Didactic este o alta institutie, care se ocupa de perfectionarea profesorilor. - Stefan Somesan, inspector general al ISJ Mures