Din cauza cazurilor de pesta porcina din judetul Mures, targul de animale din Zau de Campie a fost inchis. Daca se confirma existenta unui pericol de infectie si in alte localitati, activitatea targurilor va fi suspendata pana la eliminarea oricarui risc de infestare.

Aparitia pestei porcine se explica prin faptul ca de la 1 august 2003 nici un porc nu se mai vaccineaza impotriva acestei boli, pentru alinierea Romaniei la standardele europene.

Targul de la Dumbraveni a fost inchis de oficialii Directiei Sanitar-Veterinare din Sibiu pentru prevenirea extinderii pestei porcine in judet, dupa ce a fost descoperit un focar in Mures. In urma depistarii acestui focar, activitatea targului de la Zau de Campie a fost suspendata pe o perioada nelimitata, deocamdata.

Este pentru prima data dupa multi ani cand targurile de animale din judetul Mures si judetele invecinate, Bistrita si Sibiu, se inchid din cauza pestei porcine.

Reprezentantul DSV Mures, Claudiu Zurgalau, spune ca in acest moment totul este sub control, focarele au fost depistate la timp, s-a reusit impiedicarea extinderii infestarii, iar targurile inchise isi vor relua activitatea in momentul in care pericolul va trece.

Aparitia acestor focare se datoreaza si faptului ca din data de 1 august 2003 nu se mai face vaccinul contra pestei. Din cauza focarului din judetul Mures, si a gravitatii unei posibile extinderi, toate targurile de animale au fost inchise, pe o raza de 20 de km, ceea ce include si targuri de animale din judetele vecine.

Doua luni fara targ

Orice targ de animale care se afla la o distanta de 20 de km de zona afectata nu are dreptul sa functioneze timp de 60 de zile, cat este perioada de dezinfectie. In acest timp se ucid toate animalele bolnave, se dezinfecteaza locul si se interzice miscarea oricarui animal in zona pentru a preveni extinderea bolii.

Directia Sanitar Veterinara Mures a luat masuri de urgenta in vederea stoparii unei posibile extinderi a focarului.

Printre acestea, nu este permis tranzitul animelelor pe raza judetului, decat daca acestea au carnet de sanatate si sunt colectate probe cu analize; in targurile unde activitatea nu este inca suspendata toate animalele care vin si pleaca trebuie inregistrate, pentru a putea urmari unde sunt duse si, in cazul unei imbolnaviri, pentru a putea fi depistate rapid.

Despagubiri pentru porcii bolnavi

In urma constatarii pestei, animalul se arde si se ingroapa, urmand ca toti porcii din gospodarie sa fie sacrificati, pentru a evita astfel extinderea pestei si in alte gospodarii. Chiar daca boala este contagioasa printre animale, ea nu se transmite la om. Proprietarii animalelor bolnave vor fi despagubiti de stat.

Aceste reparatii cad in sarcina Ministerului Agriculturii si se fac in concordanta cu pretul pietei. Potrivit ANSVSA, in anul 2004 au fost asigurate de la bugetul de stat compensari pentru 89% din situatiile inregistrate, reprezentand 5,7 miliarde lei.

Pentru trimestrul I din anul 2005, costurile compensatiilor sunt de 3,4 miliarde lei, aflate in curs de derulare, pe baza documentatiei intocmite.