Dupa cum arata acum, problema caselor nationalizate si a celor care locuiesc in ele nu se va putea rezolva curand. Oprelisti apar la tot pasul, in parte din cauza "franelor" nejustificate puse de primari si consilieri, o parte din cauza nestiintei si fricii oamenilor de a-si revendica drepturile.

Peste toate acestea se intinde protectoare umbra legii, interpretabila dupa bunul plac al oricui.

Casa familiei

Casa saseasca si satul Cund, la numarul 25, a zacut parasita de cand cei care au ridicat-o au plecat definitiv in Germania. Pentru ca sasii care emigrau erau despagubiti in acei ani de statul roman, casa a intrat, in 1979, in patrimoniul IGL. Dupa 10 ani a fost repartizata familiei lui Dur Octavian.

Dupa aparitia Legii 28, care reglementa conditiile prin care se pot cumpara casele nationalizate nerevendicate, Dur Octavian si-a depus dosarul cu actele necesare la Primaria Bahnea, pentru a cumpara casa in care locuieste de 16 ani.

La sedinta de consiliu local in care s-a discutat cererea sa, din cei 12 consilieri au fost prezenti noua, iar sapte din ei au votat pentru. Statutul prevede ca daca jumatate plus unu din numarul consilierilor voteaza pentru, indiferent de tipul cererii, se aproba.

"Peste cateva minute dupa ce mi s-a aprobat cererea, primarul Mircea Pop mi-a spus ca nu se mai aproba, pana la urmatoarea sedinta de consiliu, fara sa-mi spuna motivul. Dar la ultima sedinta nici nu a fost cuprinsa in ordinea de zi. Suntem mai multi in aceeasi situatie si nu stim ce fel de interese se urmaresc.

Daca nu ne lasa sa cumparam casele, nu le putem repara, pentru ca nu bagam bani in ceea ce nu e al nostru. Primarul, in loc sa ne ajute sa cumparam casele, m-a intrebat de unde am bani. Ce-l intereseaza pe el de unde am cateva milioane de lei? Din munca cinstita, ca de furam aveam mai multi", ne spune Dur Octavian.

Cei care locuiesc in case IGL platesc o chirie modica lunara, catre stat, respectiv primarie, si au obligatia sa efectueze reparatii in interiorul casei. Exteriorul trebuie sa fie reparat de proprietar. Daca in casa peretii erau intacti si curati, la strada, zidul nu mai are multe zile de verticalitate.

Atentie! Cad case

Lenuta Stoica locuieste la numarul 165. Casa este frumoasa, dar in ultimul timp peretii s-au fisurat atat de tare, incat ii e frica sa-si mai tina cei trei copii in interior. Si ea a depus cerere de cumparare a casei, dar nu crede ca o poate cumpara, pentru ca nu locuieste acolo decat de cinci ani.

Plateste chirie ca toti ceilalti si, la fel ca la ceilalti, primaria nu se implica deloc in repararea caselor. "Daca ar fi a mea as investi in reparatii. Dar asa, ma poate da afara oricand si ce ma fac? Uitati cum s-a rupt zidul in doua, din acoperis. Si a strapuns pana in casa, de trebuie sa il sustin cu doua grinzi.

Am reclamat la IREM ca firele electrice sunt expuse la ploaie, dar nu vine nimeni. Asa ca, sau cade casa peste noi, sau ia foc. Una din doua", ne spune Lenuta Stoica. Si ne mai spune ca in urma cu doua saptamani o casa s-a surpat. Cand cei care locuiau in ea au venit de la camp, nu mai aveau casa. Iosif Medar, un alt chirias, se intreaba si el ce e de facut.

Acum sase ani s-au vandut niste case cu 28 de milioane. "Primarul ne intreaba de ce nu le-au cumparat atunci, de parca nu ar vrea sa ni le mai vanda. Daca nu le cumparam se ruineaza de tot. Si apoi, le cumparam cand avem bani, ca legea e pentru toti, nu are termen de expirare", ne spune fiica lui Iosif.

Raspunsuri?

Unul dintre consilierii locali, Stefan Varga, spune ca problema caselor nationalizate se va rezolva, dar in timp. Inainte de a aproba cumpararea unei case de cel care locuieste acum in ea cu statut de chirias, vor sa fie siguri ca fostii proprietari nu le-au revendicat.

"Vrem sa fim siguri ca deciziile noastre sunt corecte, ca nu va avea nimeni de suferit in urma vanzarii caselor, ca nimeni nu revendica proprietatea respectiva. Desi e un procedeu mai lung, este corect si cinstit", spune consilierul.

Potrivit primarului Mircea Pop, hotararea de consiliu invocata de familia Dur nu exista, pentru ca cererea nu a fost aprobata, iar legea spune ca trebuie sa treaca sase luni pana sa poata fi reintrodusa pe ordinea de zi.

Ba mai mult, spune ca ar prefera sa nu vanda casele, pentru ca starea in care au ajuns casele li se datoreaza in intregime: "Sunt sigur ca, si daca le-as vinde, nu ar investi. Nu sunt oameni de cuvant si nici macar chiria nu o platesc.

Spre exemplu, cei care locuiau in casa care s-a prabusit aveau o datorie de peste cinci milioane, in conditiile in care chiria e in jur de o suta de mii".

In acelasi timp, edilul spune ca vrea sa faca o evaluare a potentialului economic al zonei si, in functie de aceasta, sa decida si soarta caselor, care ar putea intra intr-un circuit turistic.

Declarativ, intentia suna perfect. Ramane de vazut daca mai este timp destul, pentru ca, dupa cum arata casele respective, e posibil ca in curand sa ramana doar niste fundatii.