Primarul Aradului, Gheorghe Falca l-a acuzat public de interese obscure pe fostul primar si actual consilier local PSD, Dorel Popa. Acesta, in calitate de primar al Aradului a vandut unei firme un teren in valoare de 16 milioane de dolari la numai 16.000 dolari, iar termenele prevazute in proiect nu au fost respectate.

Fostul primar a apelat la Ambasada SUA pentru ca actualul primar sa revina la sentimente mai bune fata de firma respectiva.

Cartier de miliarde dat pe nimica toata

Candidatul PDSR Dorel Popa, ajuns primar al Aradului si presedinte PSD, promitea in anul 2000 un cartier rezidential de tip american, in valoare de peste 35 milioane de dolari. Ajuns primar, Dorel Popa a semnat contractul cu "Casarom", o firma care s-a angajat sa construiasca aproximativ 600 de case si cateva blocuri in zona "Subcetate".

Pretul metrului patrat de teren a fost vandut cu cativa centi, iar "Casarom" urma sa vanda casele in sistemul de credit ipotecar pe 30 de ani.

Initial, reprezentantii "Casarom" au afirmat ca, pana in septembrie 2001, va fi construita prima casa care urma sa serveasca drept model, dar acest lucru nu s-a intamplat. Apoi, s-a vehiculat un alt termen: toamna lui 2002. Pana la sfarsitul anului 2002 trebuiau sa fie construite 60 de case.

Mai mult, se vorbea la semnarea contractului si de constructia unei fabrici de "case" la Arad, iar firma urma sa construiasca case cu prefabricate de tip american in vestul Romaniei si chiar in Iugoslavia.

Au existat consilieri locali care au spus ca acest contract va ramane doar proiectul primarului, iar afacerea va fi a "Casarom", care a devenit proprietarul unui teren foarte valoros in schimbul unei sume foarte mici. Aradenii au spus ca, daca le-ar fi fost vandut si lor terenul la pretul respectiv, si-ar fi construit si ei case, nu ar fi asteptat cartierul rezidential "Casarom".

In zona pretul unui metru patrat de teren a ajuns, la momentul semnarii contractului, la peste 20 de dolari. Deputatul liberal Mihai Calimente s-a aratat si el suspicios in legatura cu contractul. aAm ridicat problema si am pus acest contract sub semnul intrebarii. Este vorba de 64 de hectare vandut la 16.800 de dolari.

Pretul este de 0,5 dolari metrul patrat fata de pretul real al terenului in zona. Termenele au fost depasite", a afirmat parlamentarul. Mihai Calimente a mai spus ca investitorii ar proveni din paradisul fiscal al insulelor Cayman si Seychelles, iar afacerea s-ar fi facut printr-un investitor grec.

"Sa ne spuna ce interese are"

Primarul Gheorghe Falca a declarat ca el doreste ca acest contract sa fie in interesul aradenilor. "Nu exista nici un act conform caruia sa se fi stabilit alte termene. Firma sustine ca fostul primar le-a acordat verbal alte termene. Nu exista acte ci doar cuvantul primarul", a spus actualul primar.

"Ar fi bine ca Dorel Popa sa ne spuna ce interese are in legatura cu firma ÇCasaromÈ. Noi ne-am cam lamurit, pentru ca numai asa putea da 64 de hectare la 16.000 de dolari. Poate vine si ne spune ce a cautat la Ambasada SUA impreuna cu reprezentantul firmei ÇCasaromÈ", a mai declarat Gheorghe Falca.

El a spus ca negocierile cu "Casarom" s-au purtat acum in prezenta unor delegati ai Ambasadei SUA, care doar au asistat la negocieri.