Mai multi directori de licee sau scoli generale din Cluj-Napoca au demisionat in ultima perioada, toti invocand „motive personale". Scenariul seamana cu metodele folosite de regimul comunist: in prima faza apare o reclamatie a unui profesor nemultumit, la cateva zile se face un control, iar apoi directorul demisioneaza din „motive personale".

Aceasta nu inainte ca directorul sa fie chemat la raport de inspectorul scolar general, care ii sugereaza sa isi prezinte demisia altfel va fi inlocuit pentru performante slabe.

Ieri, a fost randul directorului de la Scoala Generala „Horea", profesorul Ioan Balan. „Nu comentez motivele demisiei", a spus dascalul. Numai ca, situatia nu a mai putut fi ascunsa de ochii opiniei publice pentru ca 48 de profesori si personal auxiliar au semnat un memoriu prin care protesteaza vizavi de jocurile de culise.

La aceasta situatie s-a ajuns dupa ce, in 24 august, profesoara de chimie, Alina Negru, a depus un memoriu la Inspectoratul Scolar Cluj prin care „atragea" atentia asupra neregulilor existente in cadrul scolii „Horea". Dupa sesizarea profesoarei Negru, cu o zi inainte de inceperea scolii, 9 septembrie 2005, a sosit echipa de inspectori scolar de la ISJ Cluj.

Alina Negru s-a aratat nemultumita de faptul ca alegerea profesorilor din consiliul de administratie al scolii nu a fost discutata de Consiliul Profesoral si ca unele note din cataloage au fost corectate fara respectarea regulamentului scolar.

„Am reclamat neindeplinirea, cateodata, a atributiilor celor doi directori in conformitate cu regulamentul scolar. Ceea ce am scris am spus in repetate randuri si verbal, iar acum le-am pus pe hartie", a spus profesoara de chimie, Alina Negru.

Protestul dascalilor

Aceste acuzatii sunt catalogate de directorul demisionar Ioan Balan ca fiind nefondate. „S-a verificat procesul verbal al sedintei consiliului profesoral, unde s-au discutat candidaturile. Acesta exista si a fost vazut si de inspectorii scolari".

Referitor la notele modificate, Balan spune ca, in cazurile existente, dupa corectare, profesorul a semnat si a aplicat stampila scolii. „Nu vreau sa mai zic nimic. Chiar si doamna Negru a corectat note, dar cu respectarea regulamentului scolar", a spus directorul.

Intrebat daca la mijloc este o presiune politica, profesorul Ioan Balan a raspuns ca, „probabil, situatia se datoreaza faptului ca nu sunt membru de partid". Vinerea trecuta, Ioan Balan a participat la o intalnire cu Titiana Zlatior. Urmarea discutiei a fost ca luni dimineata, directorul si-a prezentat demisia.

Nemultumiti, 48 de profesori de la Scoala „Horea" au semnat un memoriu adresat Titianei Zlatior, prin care acuza presiunile facute asupra directorului Balan. „Activitatea profesorului Balan de pana in prezent justifica pe deplin mentinerea lui in functie", sustin dascalii.

In plus, gestul profesoarei de chimie este sanctionat dur. „Consideram ca actiunea prof. Alina Negru constituie un prejudiciu adus Scolii si colectivului, o discreditare a activitatii conducerii si a corpului profesoral", se arata in memoriu. In final, dascalii acuza direct jocurile de culise pentru ocuparea functiei de director al scolii, dupa demisia directorului Balan.

„Nu este vorba de PSD"

Inspectorul general scolar al ISJ Cluj, Titiana Zlatior, a confirmat ca la Scoala „Horea" a existat o cercetare datorita unei reclamatii depuse de un profesor.

„A fost o evaluare in urma unei sesizari, iar lucrurile nu stau foarte bine. Am discutat vineri cu dl. director Balan si vreau sa afirm ca nu este nici un razboi cu PSD sau alt partid si ca politicul nu are de-a face in aceasta poveste", a incercat o explicatie Zlatior.

Director de 16 ani

Profesor de matematica, Ioan Balan este directorul Scolii Generale „Horea" din 1990. „Nu vreau sa ma laud pentru ca nu da bine. In acesti ani, scoala noastra a ocupat in 2003, locul ll, in randul scolilor generale din Cluj-Napoca", spune directorul.

Procentul de promovabilitate a elevilor este de 98 la suta, in timp ce 93 la suta din elevii care au terminat clasa a VIII au intrat la liceu datorita mediei mari obtinute la examenul de capacitate. „Toate acestea nu le-am facut singur, ci impreuna cu profesorii scolii. Pana acum nu a fost nici o tensiune si relatiile dintre noi erau foarte bune", a spus Balan.

De altfel, chiar in memoriul semnat, dascalii vorbesc despre rezultatele obtinute de copii la olimpiade si de «atmosfera de lucru placuta si deschisa» creata in scoala".

Situatii la indigo

Pana in prezent, scenariul trait de directorul Scolii Generale „Horea" l-au simtit pe pielea lor si directorii liceelor „George Baritiu" si „Mihai Eminescu", Mihaela Arghir si Horatiu Simon.

Inspectorul scolar general a spus ca cei doi au fost inlocuiti din cauza performantelor slabe. „La «George Baritiu» directoarea era cu delegatie, care a incetat. Am numit alt profesor, din exterior, dascal foarte bine pregatit", a spus Titiana Zlatior.

In cazul liceului „Mihai Eminescu", Zlatior a admis ca a numit-o in functie pe Simona Dobrescu, cu care a fost colega la colegiul „George Cosbuc". „Horatiu Simon a avut rezultate slabe pentru o scoala de centru. Au existat judete in care au fost demisi si cate 200 de directori de scoli. Eu voi urma linia de pana acum, aceea de a promova tinerii", a mai spus Titiana Zlatior.