Ascensiunea politica a lui Adriean Videanu nu putea sa nu aiba efect si in judetul Hunedoara. Mai ales ca aici se afla varful de lance al afecerilor acestuia. Plecat la Capitala pentru treburi politice, actualul primar al Bucurestiului trebuia sa lase in urma oameni care sa-i gestioneze interesele economice.

Unul dintre ei a fost Gheorghe Pogea, actualul vicepremier, care a fost luat pe sus la Palatul Victoria dupa recenta remaniere a Executivului. Plecarea acestuia a lasat vacant postul de director, manager - cum se poarta mai nou -, fapt care, asa cum era de asteptat, a zgandarit orgoliile locale.

GAZETA de Hunedoara ii prezinta azi in antiteza pe cel care a fost, adica pe Gheorghe Pogea, si pe cea care este, Felicia Samachisa.

Vicepremier cu trecut incarcat

Pe Pogea si Samachisa, fostul si actualul manager de la Marmosim, ii leaga mai mult decat societatea detinuta de Adriean Videanu. Cei doi au fost colegi de munca si la Siderurgica Hunedoara, combinat care l-a propulsat pe Gheorghe Pogea de la postul de simplu inginer la functia de manager.

Venirea lui Samachisa la Marmosim are si ea legatura cu numirea lui Pogea in functia de director la Marmosim in 2001. Astfel, Samachisa nu a fost afectata de deciziile lui Pogea, care in calitate de director al Siderurgica a inchis fluxul primar, ceea ce a dus la inchiderea exploatarilor miniere de la Ghelari si Teliuc, care furnizau materia prima pentru colosul industrial hunedorean.

Dupa ce a pus combinatul pe butuci, Pogea a plecat la Marmosim avand-o alaturi ca directoare de marketing pe Felicia Samachisa.

Om politic abil caruia ii place sa conduca din umbra, personaj calculat la fiecare miscare pe care o face, Pogea nu a fost strain de deciziile privind noile schimbari manageriale de la Marmosim. Pogea face parte din categoria personajelor care s-au descurcat bine si pe timpul regimului comunist si in perioada de tranzitie.

Fostul membru al sectiei economice a CJ al PCR a ajuns dupa decembrie 1989 sa detine doua fotolii capitaliste de manager general, primul la Siderurgica si apoi la societatea lui Videanu.

Acelasi Gheorghe Pogea, fost secretar cu problemele economice pe municipiul Hunedoara, fost gestionar al intregii activitati industriale si agricole a localitatii, fost stapan al intreprinderilor de interes local si republican, este acum vicepremier al Romaniei.

"Omul lui Videanu", cel care pana nu demult conducea afacerile primarului capitalei, a mai pastrat legatura cu vechiul regim printr-un vechi Oltcit devenit proverbial, trecut in declaratia de avere, la care ar fi renuntat intre timp. Omul politic Pogea a ajuns seful Partidului Democrat din judetul Hunedoara si, la nici un an de mandat al Aliantei DA, vicepremier al Romaniei.

Desi la nivelul aliantei i se atribuie contributia la programul de guvernare, ceea ce l-a recomandat cu adevarat pentru actuala demnitate in stat a lui Pogea este mai degraba legatura de afaceri cu Adriean Videanu.

Numirea sa in functia de vicepremier a venit la trei zile dupa a declaratia in care Pogea spunea ca nu este interesat nici sa candideze pentru vreuna dintre cele doua camere ale Parlamentului si nici nu isi doreste o functie in executiv. Pogea spunea ca "doar la o anumita varsta ma voi gandi la un loc in Parlament".

Probabil, destinul a vrut nu atat ca Pogea sa devina vicepremier, ci mai degraba Felicia Samachisa sa ajunga director general la Marmosim.

Alegerea lui Videanu, febletea lui Pogea

Si astfel, Samachisa a fost numita in data de 3 septembrie anul acesta in locul lasat vacant de Gheorge Pogea. Contactat telefonic, actualul vicepremier al Romaniei a avut numai cuvinte de lauda la adresa noii directoare a societatii lui Videanu. Pogea a descris-o pe Samachisa ca fiind o persoana competenta, pe care o cunoaste inca de vremea cand lucra la Combinat.

In opinia vicepremierului, Samachisa a fost, profesional, un bun director de vanzari si s-a dovedit in functiile detinute anterior numirii, o persoana potrivita responsabilitatilor pe care le implica un director al Marmosim.

Desi i-a facut actualului manager cele mai bune recomandari, Pogea a tinut totusi sa precizeze la inceputul discutiei cu redactorii GAZETEI ca nu are nici o rol in numirea Feliciei Samachisa. Decizia a fost, potrivit lui Pogea, in totalitate a actionarului majoritar al societatii Marmosim (adica a lui Videanu -n.r.).

Intrebat daca ii da lui Samachisa sanse de reusita in atributiile de a duce mai departe ceea ce a inceput el la Marmosim, Pogea si-a exprimat speranta ca noul director se va achita de aceasta sarcina.

Despre criteriile avute in vedere in alegerea lui Samachisa in functia de manager general al Marmosim, Pogea ne-a declarat ca au tinut de competenta acestui actionariat, dar ne-a asigurat, ca un cunoscator al situatiei, ca alegerea a fost cea mai buna.

Aprecierile laudative ale vicepremierului la adresa directorului Samachisa s-au extins si asupra saptamanalului nostru pe care Pogea l-a descris o publicatie obiectiva pe care o citeste cu placere si in mod constant.

Cherchez la femme!

Noul director al Marmosim, Felicia Samachisa, se cam ascunde de privirile insistente ale presei. Surogatul lui Pogea a lucrat in firma din anul 2001, ca director de marketing. Absolventa a Institutului Politehnic din Bucuresti, Samachisa, a urmat mai multe cursuri post-universitare cu specializare in marketing.

Gurile rele spun ca exista in firma o persoana mult mai abila, dar Felicia Samachisa i-a luat-o inainte. Nu stim, inca, pe ce criterii a fost numit in functie noul director de catre actionarii firmei. La intrebarile noastre legate de strategiile pe care le va urma, Samachisa ne-a oferit raspunsuri lacunare, invocand lipsa de timp.

Demagogia noului director este, dupa cum spun oamenii, o trasatura de caracter. Astfel se explica raspunsurile extrase parca din cartile de specialitate: "Lucram intr-o echipa. Avem un plan de afaceri, obiective fixate", spune actualul director al Marmosim.

Numita in 3 septembrie, dupa plecarea lui Pogea, Felicia Samachisa nu poate suporta inca comparatia cu predecesorul ei: "Trebuie sa fii evaluat. Nu pot spune ca sunt un director mai bun sau mai rau. Si oricum, Pogea nu a fost dat afara. A plecat pentru ca asa a fost conjunctura. Lucrez din 2001 in cadrul firmei, cunosc problemele din institutie. Nu pot sa spun ca imi e greu".

Noul manager pare ca ascunde ceva, dat fiind ca pe toata durata conversatiei telefonice se tot scuza ca nu are timp. Ori este foarte ocupata...