Contransimex SA Deva a ajuns in stare de faliment. Societatea este administrata de o firma de lichidare si urmiarita de creditori. Contransimex a devenit un "vanat" de pret pentru oameni de afaceri cu influenta in zona. Mai multe societati sunt interesate sa puna mana pe Contransimex la subpret.

Unul din numele vehiculate in aceasta afacere este Ben Ben Serv, societate clujeana apropiata fostei guvernari.

Contransimex Vest Deva este sau, mai bine zis, a fost o societate specializata in domeniul constructiilor de drumuri. Firma a fost infiintata in 1998, ca un satelit al Contransimex SA Bucuresti, fosta firma de constructii si comert exterior a Ministerului Transporturilor in perioada comunista. Contransimex a castigat si inainte si dupa 1989 din contractele obtinute de la statul roman.

Societatea a construit pe timpul lui Ceausescu infrastructura unor tari "pretine" cu care Romania intretinea relatii comerciale intense. Dupa 1989, Contransimex a intrat puternic si pe piata interna, devenind beneficiar constant al contractelor pe bani publici pentru constructii de drumuri.

"Capusa" pe spatele Contransimex

Contransimex Deva a avut un start bun datorita unor contracte venite pe filiera societatii-mama. Antreprenorul devean a castigat lucrari de executie pe DN 13, intre Targu-Mures si Sighisoara, pe DN1 intre Cluj Napoca si Huedin si reabilitari de strazi in mai multe municipii din Ardeal.

In 2002, Contransimex a castigat lucrarile de reabilitare a sectorului Baru - Hateg intr-un joint-venture cu grecii de la Proodeftiki. Declinul societatii Contransimex a fost provocat in special de doi factori: managementul defectuos si datoriile transferate de Contransimex Bucuresti pe numele societatii devene.

Fosta conducere a Contransimex Deva este unul din responsabilii pentru falimentul societatii. Din informatiile noastre, Alexandru Ionescu, fost director al Contransimex Deva, nu este strain de problemele actuale ale societatii. Prin firma Letil Aba, detinuta in acte de sotia lui, Ionescu a derulat afaceri cu Contransimex.

Letil Aba, societate controlata de Ionescu, furniza balast si alte materiale de constructii la Contransimex Deva, societate condusa de acelasi Ionescu. Letil Aba a folosit oameni si utilaje de la Contransimex si a beneficiat de lucrari in subantrepriza la Proodeftiki si Italstrade, companii care au lucrat in parteneriat cu Contransimex Deva.

Actiunea de "capusare" a Contransimex s-a desfasurat in paralel cu presiunile facute de AVAS pentru recuperarea unor creante ale Contransimex Bucuresti.

Sacrificata din cauza datoriilor

Contransimex Deva a ajuns la sapa de lemn de pe urma datoriilor acumulate catre diversi creditori. Societatea trebuie sa plateasca, pe de o parte, datoriile transferate pe numele ei de societatea-mama, iar, pe de alta parte, propriile datorii. In 1992, Contransimex Bucuresti a primit credite externe in valoare de 100 de milioane de dolari, cu garantii guvernamentale.

Banii au fost folositi pentru achizitionarea de utilaje si autovehicule care au fost transferate apoi societatilor detinute de Contransimex Bucuresti: Bibco Biborteni, Contransimex Industry Giurgiu, Contransimex Ploiesti, Contransimex Vest Deva, International Spedition Bucuresti si Isocas Contransimex Giurgiu.

Dupa 12 ani de la imprumutul de peste 3.400 de miliarde lei vechi girat de statul roman pentru Contransimex Bucuresti, AVAS a preluat de la Ministerul Finantelor Publice creanta asupra Contransimex si a inceput procedura de executare a silita a debitorului.

Luand urma banilor, AVAS a ajuns si la Contransimex Deva pe numele careia actionarul majoritar, Contransimex Bucuresti, transferase peste 6,3 milioane de dolari din totalul creditului extern. Contransimex Deva a intrat in procedura de executare silita, iar asupra bunurilor aflate in patrimoniul societatii s-a instituit sechestru asiguratoriu.

In 7 iulie anul acesta, AVAS a organizat o licitatie publica in vederea vanzarii activelor apartinand Contrasimex Deva. Pretul de pornire a fost de un milion de dolari, un pret mic, daca tinem cont de valoarea reala a activelor Contransimex scoase la mezat.

Primul amplasament pus in vanzare de AVAS cuprinde: un teren de 1.560 de metri patrati situat langa soseaua de centura, sediul administrativ cu doua corpuri de cladire, unul cu subsol, parter si doua etaje, iar al doilea format din parter si un etaj. In plus, amplasamentul mai are centrala termica, utilitati si mijloace fixe.

Al doilea activ licitat de AVAS este baza de productie de la Mintia, formata dintr-un teren de peste 3,8 hectare, o casa de lemn de 134 metri patrati, statie de asfalt de 250 metri patrati, statie emulsie de 150 metri patrati si atelier mecanic in suprafata totala de 144 metri patrati.

Din toata licitatia organizata de AVAS s-a ales praful, odata cu intrarea in schema a altor creditori ai Contransimex Deva care au obtinut in instanta intrarea societatii devene in procedura reorganizare judiciara si faliment. Si astfel, valorificarea activelor Contransimex a ajuns la firma de lichidare Euroconsult Arad.

A scapat de AVAS, dar a dat de lichidator

Interesant este ca AVAS a organizat in iulie licitatia ratata pentru vanzarea activelor Contransimex Deva, desi societatea intrase in procedura de reorganizare judiciara si faliment inca din ianuarie anul acesta. Prin sentinta nr. 87/CA/2005 pronuntata in 31 ianuarie, Tribunalul Hunedoara a dispus la solicitarea creditorului BRD Groupe Société Générale, sucursala Hunedoara, numirea SC Euroconsult Arad, filiala Deva, administrator judiciar al Contransimex Vest Deva.

Lichidatorul a avut deja intaniri cu creditorii Contransimex si reprezentantii actionarului majoritar, Contransimex Bucuresti si s-a vorbit de planuri de reorganizare a societatii.

Din datele de pana acum, este posibila o varianta prin care Contransimex Bucuresti sa mai scape odata de executarea creantelor, iar AVAS de fapt sa fi actionat formal, stiut fiind ca societatea bucuresteana a mai avut parte de indulgenta autoritatilor si in trecut.

In aceasta varianta, intrarea in reorganizare a societatii ar mai prelungi activitatea Contransimex cel putin pe durata administrarii judiciare, iar antreprenorul ar scapa de executarea datoriei de sase milioane de dolari preluate de la Contransimex Bucuresti.

O alta varianta care se vehiculeaza este vanzarea activelor Contransimex Deva catre societati cu interese puternice in judetul Hunedoara. Potrivit unor surse, direct interesat de cumpararea Contransimex ar fi Ioan Benea, directorul societatii Ben & Ben Serv SRL din Cluj Napoca.

Om de afaceri apropiat al PSD, Benea a derulat afaceri cu Contransimex si a inchiriat de la societatea deveneana baza de productie de la Mintia. Directorul Ben & Ben nu a putut fi contactat in legatura cu afacerea Contransimex, avand telefonul inchis. Reprezentantul Euroconsult si-a exprimat disponibilitatea de a discuta despre cazul Contransimex Deva la inceputul acestei saptamani.

Omerta functioneaza

Redactorii GAZETEI au incercat sa ia legatura cu Alexandru Ionescu, fost director al Contransimex Vest Deva, dar fara succes. La sediul societatii ni s-a comunicat ca Ionescu mai vine foarte rar la Contransimex si ni s-a recomandat sa-l cautam la Directia Nationala a Drumurilor Deva.

Aici am aflat ca Ionescu ocupa functia de consultant la lucrarile de reabilitare a sectorului Simeria - Petrosani si se afla pe teren la Baru. In final, redactorii nostri au reusit sa o contacteze telefonic pe sotia lui Ionescu, care a refuzat sa ne puna la dispozitie numarul de mobil al fostului director.

Ne-a confirmat totusi ca este administrator al societatii Letil Aba Deva, iar sotul ei ocupa functia de director executiv. A refuzat sa discute despre afacerile legate de Contransimex derulate de Letil, dar "s-a scapat" intrebandu-ne retoric "care era problema daca Letil furniza materiale de constructii la Contransimex".

In final, ne-a recomandat sa vorbim cu sotul ei, refuzand din nou sa ne ofere numarul de mobil al lui Ionescu. Desi redactorii GAZETEI au lasat numere de contact pentru ca fostul director al Contransimex sa-si spuna punctul de vedere in acest caz, pana la inchiderea editiei, Ionescu nu a facut nimic in acest sens.