Pe cine ar desemna hunedorenii ca fiind cel mai puternic om al judetului?

Intr-un sondaj rapid, electoratul pronunta tot felul de nume: primarul devean Mircia Muntean, prefectul Cristian Vladu, presedintele CJ, Mircea Molot, sau actualii membri ai Guvernului: vicepremierul Gheorghe Pogea sau colegul lui de partid, Gheorghe Barbu. Nici pomeneala! Oamenii apropiati de lumea politica si cea a afacerilor pariaza pe deputatul liberal Dan Radu Rusanu.

Rusanu nu este hunedorean. Desi Academia Catavencu scria cu ceva vreme in urma ca el ar fi fost seful Cooperatiei din Hunedoara, nimeni nu isi aminteste ca liberalul sa fi trecut atat de "devreme" prin judet. Drumul lui Rusanu pe cararile judetului porneste in anul 2000, inainte de alegeri.

Presedintele Consiliului Judetean, Mircea Molot, isi aminteste ca deputatul a fost impus de la centru pe listele parlamentare ale PNL. "Cei de la Biroul Executiv au zis ca ne vor trimite un domn, un anume Stanescu, fost ministru al Tineretului. Ne-am opus cu totii in organizatie, pentru ca era vorba de o figura stearsa. Atunci ni l-au propus pe Rusanu, care a si venit sa ne intalneasca.

Ne-am inteles bine si am acceptat sa candideze ca deputat de Hunedoara. Si nu ne pare rau", explica Molot. Asa a devenit Dan Radu Rusanu deputat si apoi presedinte al Comisiei pentru politica economica, reforma si privatizare, pe durata mandatului in Camera Deputatilor, intre 2000 si 2004. In scurt timp, deputatul a reusit sa se impuna pe scena politica hunedoreana.

Zvonurile (nedovedite insa) despre tot felul de afaceri banoase au devenit tot mai insistente. Se vorbeste in principal de afaceri cu terenuri in jurul oraselor si de castiguri de zeci, chiar sute de mii de euro. In plus, se stie ca orice decizie importanta sau orice tranzactie de peste un milion de euro trece prima data pe la biroul sau.

Vicepresedintele PNL, Dan Radu Rusanu, a negat insa orice implicare in asemenea afaceri. Oficial, pana si colegii sai liberali neaga ca ar avea o influenta atat de puternica. "Stapanul", cum il numea GAZETA in unul din numerele trecute, ramane insa pe pozitii...

Avere grea, interese multe

Deputatul este cel mai bogat parlamentar din judetul Hunedoara si unul dintre cei mai instariti liberali. Are terenuri intravilane, forestiere si fanete de peste 60 hectare situate in zona Rucar-Bran, de pe urma carora a castigat anul trecut o jumatate de miliard de lei. In declaratia de avere sunt trecute trei apartamente plus un spatiu comercial in Bucuresti.

In 2004, liberalul i-a vandut firma Cont SRL sotiei sale, Anca Rusanu, si a mai ramas cu actiuni la noua societati comerciale, valoarea plasamentelor sale fiind de peste 5,7 miliarde lei vechi.

Rusanu preda la Universitatea "Spiru Haret", de unde ridica 112 milioane de lei anual, care se adauga celor 500 de milioane incasati pentru deputatie si altor 124 de milioane luati ca membru in Consiliul Camerei Auditorilor Financiari din Romania. Mai sunt si dividentele in valoare de 8,5 miliarde de lei anual.

Sotia sa, director la o societate comerciala, este platita cu 250 de milioane de lei. Iubitor de arta, Rusanu detine opere de peste 65.000 de euro, dintre care "Bustul de bronz al bunicului" de Baraschi este evaluat la 30.000 euro. In declaratia sa de avere exista doua ciudatenii: deputatul nu poseda nici o masina si nici nu pomeneste ceva despre Hotelul International din Sinaia.

Anca Rusanu, director general la International SA

Hotelul din Sinaia este acelasi hotel unde parlamentarii si ministrii liberali s-au intalnit acum cateva saptamani pentru a pune la cale strategia de toamna a partidului.

In afara de scopul oficial, astfel de adunari au menirea de a facilita conducerii o altfel de comunicare cu membrii de partid, iar Rusanu avea nevoie de intalnire pentru a pune o vorba buna premierului Tariceanu, pentru ca acesta sa-l sustina in lupta pentru sefia Camerei Deputatilor.

Toti participantii stiau ca sunt cazati la hotelul lui Rusanu de la Sinaia, iar printr-o hotarare AGA din 2004, Anca Daniela Rusanu figureaza ca presedinte al Consiliului de Administratie si director general al International SA. Pozitie pe care deputatul liberal a omis sa o treaca in declaratia de interese.

De altfel, putini sunt hunedorenii care se pot lauda ca o cunosc pe doamna Rusanu. Sunt o familie discreta si au preferat sa se tina departe de petrecerile mondene din cercurile devene.

Desi deputatul a fost extrem de activ in perioada 2000-2004, dupa realegerea sa ca deputat anul trecut, Rusanu a inceput sa o rareasca cu vizitele prin judet, electoratul trebuind sa se multumeasca cu aparitiile sale pe la posturile centrale de televiziune.

Cazarea la hotelul International nu i-a motivat insa pe liberali, acestia preferandu-l pe ministrul pentru relatia cu parlamentul, Bogdan Olteanu, cunoscut ca fiind "mana dreapta" a lui Tariceanu pentru a-l inlocui pe Nastase din fotoliul de presedinte al Camerei Deputatilor. Este cel de-al treilea esec inregistrat de Rusanu, dupa ce a ratat de doua ori postul de ministru de finante.

Tariceanu a stat mult pe ganduri pana sa aleaga, avand in vedere ca ambilor le este dator intr-un fel sau altul. Ceea ce-i lipseste este influenta "financiara" a lui Dan Radu Rusanu.

Afaceri si politica

Titlul de cea mai influenta persoana din judet si "omul din umbra" il merita pe deplin atat datorita pozitiei sale bune in PNL ca vicepresedinte, cat si datorita averii.

Surse din PNL spun ca, in perioada 2000-2004, Rusanu comanda nu doar in PNL ci si intr-una din taberele PSD, cea condusa de fostul prefect, Aurelian Serafinceanu, pe care l-ar fi ajutat sa-si intemeieze afacerile din Valea Jiului. De altfel, acestea nu sunt singurele legaturi cu PSD.

Declaratia de avere a deputatului Dan Radu Rusanu arata ca este actionar la firma Asigurarea Ceccar, alaturi de pesedistul Ion Mihailescu, fostul presedinte al Consiliului Judetean Arges.

Dan Radu Rusanu este actionar si la ROMAS Leasing Tour, langa Eugeniu Turlea, fostul presedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, si de pesedistii Gheorghe Savu, fostul presedinte al Consiliului Judetean Dambovita, si Marian Balan, fostul prefect al judetului. Numele lui Rusanu este asociat si cu cel al prim-ministrului la firma Intervam, unde detine actiuni.

Deputatul a fost pomenit de presa centrala ca fiind un apropiat al sefilor vamii, deranjati de acuzatiile de coruptie aduse de Sebastian Bodu, seful Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, declaratii care au pus sub semnul intrebarii ramanerea lui la ANAF.

Presa centrala arata ca Sebastian Bodu este inconjurat de liberali apropiati de Dan Radu Rusanu, prieten si partener de afaceri cu premierul Calin Popescu-Tariceanu. Ziaristii il pomeneau pe directorul vamilor, Gelu Diaconu. Celalalt liberal suparat pe Bodu este seful Garzii Financiare, Adrian Cucu, despre care se spune ca este chiar finul lui Dan Radu Rusanu.

Sustinut de PD, Sebastian Bodu ar fi putut fi schimbat din functie la propunerea ministrului liberal al Finantelor, Sebastian Vladescu - si el un apropiat al lui Rusanu. Deputatul de Hunedoara joaca in cercuri inalte. De aceea, este sigur ca Tariceanu nu-l va uita, chiar in aceste zile numele lui Rusanu fiind vehiculat pentru postul de secretar general al Guvernului.