In vara acestui an, surse din conducerea Mittal Steel Iasi ne spuneau ca in septembrie va fi un nou val de disponibilizari. Incepind de ieri, orice salariat al SC Mittal Steel Iasi va putea sa se inscrie in programul de disponibilizari voluntare, pentru acest lucru fiind recompensat financiar pe masura.

Firma, odata cel mai mare exportator al Iasului, risca sa devina o societate cu 200 - 300 de salariati.

In primavara acestui an, patronii de la Mittal Steel Iasi au inaintat prima oferta pentru disponibilizarile voluntare.

Astfel, ei au acordat unui salariat 70-90-100 milioane lei dupa primele zece zile de la disponibilizare (in functie de cheltuiala ce o presupune pastrarea la locul de munca a respectivei persoane), 6-9-12 salarii compensatorii si, evident, ajutorul de somaj, acordat in functie de vechime, pentru 6-9-12 luni. Atunci lista a cuprins 450 de persoane, toate beneficiind de ajutorul financiar promis.

Ieri, liderul Sindicatului Liber „Virgil Sahleanu", Constantin Rotaru, a intrat in posesia unei noi liste de disponibilizari voluntare.„A fost deschisa o noua lista de disponibilizari voluntare. Deocamdata se cunosc doar conditiile financiare, dar nu si numarul maxim de persoane ce vor fi admise pe lista.

Credem ca se vor inscrie mult mai putine persoane decit in primavara, deoarece oferta financiara este similara", ne-a spus Constantin Rotaru.

Investitii uitate, disponibilizari reeditate

In vara, o delegatie a companiei Mittal Steel s-a deplasat cu elicopterul la Iasi, scopul vizitei fiind acela de a pregati programul de investitii pentru 2005-2006. Delegatia a fost compusa din Regie Paul Aikaraveli, directorul pe Europa de Est la compania Mittal Steel, Rooland Baan, director pentru Europa al Mittal Steel, si Ionel Bors, director Mittal Steel Galati.

Atunci s-a decis continuarea externalizarii unor servicii din cadrul societatii, astfel incit incepind cu 1 ianuarie 2006 Mittal Steel Iasi sa livreze pe piata doar produsele rezultate din activitatea de baza. Nivelul de investitii pentru perioada mentionata a fost stabilit la 2-3 milioane dolari, acestea urmind sa conduca la cresterea eficientei si sigurantei in munca.

„Pina in prezent, investitiile promise nu au fost facute, dar s-a dat unda verde pentru cea de-a doua lista de disponibilizari voluntare. De remarcat este faptul ca investitiile trebuiau sa vizeze cresterea eficientei si sigurantei in munca", a mai precizat Constantin Rotaru.

Pentru Mittal Steel Iasi, de exemplu, orientarea productiei doar la produsele specifice de baza se poate rezuma doar la productia realizata in sectiile 3 si 4.

Profit din disponibilizari

In momentul privatizarii (iunie 2003), cei de la Mittal Steel au preluat societatea Tepro cu datorii de 400 miliarde de lei la bugetul consolidat al statului si cu 1.377 de angajati.

Clauzele contractuale de privatizare prevedeau anularea datoriilor istorice, fapt care prin neglijenta functionarilor AVAS (la acea vreme APAPS – Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului) nu s-a dus la bun sfirsit. Astfel, in prezent anularea datoriilor istorice se face prin artificiul numit legal „ajutor de stat" pentru societatile aflate in reorganizare si restructurare.

Acest lucru presupune si disponibilizari de personal, insa prin contract indienii de la Mittal sint constrinsi sa pastreze pina la sfirsitul lui 2006 atit numarul de salariati (1.377 persoane), cit si obiectul principal de activitate. S-a gasit si aici o solutie, care s-a numit legal disponibilizare voluntara.

Prima disponibilizare a avut loc in 30 mai 2005, cind pe lista s-au inscris 450 de persoane. Suma cheltuita de indieni pe salariile compensatorii acordate celor 450 de persoane s-a ridicat la aproximativ 100 miliarde lei. Acum, pentru noul val de disponibilizari sint aceleasi conditii financiare si, se pare, acelasi numar de persoane.

Cu alte cuvinte, indienii cheltuiesc cu restructurarea si reorganizarea aproximativ 200 miliarde lei, dar primesc ajutor de la stat suma de 400 de miliarde lei. Deci un profit de 200 miliarde lei, fara a produce si vinde vreo teava. In prezent, la Mittal Steel Iasi mai lucreaza 927 de persoane.

Sindicatul contraataca

In primavara, membrii Sindicatului Liber „Virgil Sahleanu" avertizau ca numarul extrem de mic al angajatilor pune in pericol activitatea uzinei.

Acum, liderul de sindicat de la Mittal Steel Iasi a anuntat ca va solicita formarea unei echipe de experti in domeniul metalurgic, care sa analizeze daca in actualele conditii de munca si numar de personal activitatea societatii mai poate fiunctiona la parametrii de siguranta impusi de legislatia in vigoare.

„Mai mult, conform legii, expertiza pe care o vom solicita va fi achitata de patronii Mittal Steel. Din ce am vazut eu, indienii vor lucra doar cu sectiile 3 si 4. Cred ca restul se vor inchide", ne-a spus Constantin Rotaru. Precizam ca sectiile 3 si 4 sint singurele care pot functiona si fara investitii de mediu, numarul maxim de salariati fiind de 600.

Mai facem o ultima precizare: in cazul in care Consiliul Concurentei nu va aproba acordarea ajutorului de stat, patronii Mittal Steel Iasi se pot supara, dar pot pleca linistiti de la uzina, deoarece o clauza a contractului de privatizare prevede clar, pentru acest caz, acordarea sumei de 240.000 dolari.

Consiliul ConcurenTei este cu ochii pe Mittal Steel Iasi

La sfirsitul lunii august, Consiliul Concurentei a deschis o investigatie la SC Mittal Steel Iasi, avind ca obiect compatibilitatea ajutorului de stat ce se intentioneaza a se acorda acestei companii de catre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), ca urmare a privatizarii.

In urma notificarii primite de la AVAS, Consiliul Concurentei a decis sa deschida procedura de investigatie, intrucit are dubii cu privire la compatibilitatea ajutorului de stat notificat cu reglementarile in domeniu, respectiv cu indeplinirea criteriilor din Regulamentul privind ajutorul de stat pentru salvarea si restructurarea intreprinderilor in dificultate.

Ajutorul de stat notificat consta in scutirea de la plata datoriilor restante la 31.12.2003, catre bugetul statului si bugetul local, creante proprii AVAS, precum si conversia in actiuni a unor creante bugetare si creante proprii AVAS.

Una dintre cele mai mari companii din lume

Mittal Steel este cel mai mare producator de otel din lume, cu venituri de 22,2 de miliarde de dolari in 2004 si capacitati de productie anuale de 70 de milioane de tone. Anul trecut, compania a livrat 42,1 milioane tone de otel. Mittal Steel a luat nastere din unirea Ispat International N.V., ISG si LNM Holdings N.V., compania avind operatiuni in 14 tari de pe patru continente.

Mittal Steel Company este cotata la bursele din New York si Amsterdam cu simbolul MT.Pe linga Mittal Steel Galati (fostul Sidex), Mittal Steel mai detine in Romania combinatele Mittal Steel Iasi, Mittal Steel Hunedoara si Mittal Steel Roman.

Ultima achizitie a grupului indian a fost preluarea pachetului majoritar de actiuni al Romportmet, operatorul portuar galatean, acum Mittal Steel detinind 89% din actiuni.