Dupa ce i-a urmarit pe datornici cu recuperatori inarmati, Regia Autonoma a Apei Valea Jiului a reeditat o masura de succes aplicata si la inceputul anului, trecand la debransarea beneficiarilor cu datorii la plata apei. Peste 200 de familii din Lupeni au ramas fara apa saptamana trecuta, datoriile locatarilor din cele patru blocuri debransate de la apa fiind de aproape doua miliarde de lei.

Potrivit oficialilor Regiei, pana acum au fost epuizate toate metodele amiabile de recuperare a facturilor restante, insa datornicii nu au avut cu ce sa isi plateasca debitele si penalitatile acumulate, asa ca s-a trecut la debransare, masura permisa de legislatia in vigoare.

Singura problema e faptul ca aceasta masura nu poate fi aplicata individual, asa ca scarile de bloc unde mai mult de jumatate dintre locatari aveau datorii au ramas fara apa, cu toate ca ceilalti locatari erau cu platile la zi.

Pe langa iritarea justificata a celor care s-au trezit ca nu mai curge nimic la robinet, chiar daca platisera factura, situatia a provocat si nemultumirea autoritatilor locale din Lupeni, care au venit in sprijinul celor aflati in aceasta situatie.

Primarul Cornel Resmerita a protestat fata de acest neajuns si la Consiliul Judetean (institutie careia Regia Autonoma a Apei Valea Jiului i se subordoneaza), obtinand, in cele din urma, reluarea furnizarii pentru cateva zeci de familii.

Cornel Resmerita a declarat ca autoritatile locale au inceput, cu fonduri proprii, contorizarea individuala a consumului de apa la familiile cu posibilitati materiale limitate. Numai de la inceputul acestui an au fost montate 365 de apometre din banii publici, alte 1.000 urmand sa fie cumparate anul viitor.

Autoritatile locale spera ca, in acest fel, fiecare isi va limita consumul de apa si nu vor mai exista facturi care sa inglobeze pierderi uriase, asa cum se intampla frecvent.

Cu sau fara debransari, Regia Autonoma a Apelor Valea Jiului are de recuperat peste 150 miliarde lei de la populatie si de la societatile de termoficare, insa datoriile se invart intr-un cerc vicios: oamenii nu au bani sa-si achite facturile la utilitati, iar societatile de termoficare nu isi pot plati furnizorii pentru ca nu incaseaza mai nimic de la populatie.

Cu toate acestea, Regia a scapat de cea mai mare grija, si anume rambursarea imprumutului extern contractat cu Banca Mondiala, dupa ce Guvernul a preluat acest imprumut la datoria publica.