O casa particulara din centrul Bucurestiului a devenit motivul unui conflict total intre Administratia Finantelor Publice Timis si firma care editeaza ziarul "Timisoara". Imobilul se afla la 200-300 de metri de Calea Victoriei si a apartinut, pana la momentul vanzarii sale la licitatie, firmei timisorene "Satelit" SRL, patronata de regizorul Oscar Berger.

Aceasta firma este, printre altele, si actionarul majoritar al societatii care editeaza ziarul "Timisoara". Conflictul dateaza, cel putin teoretic, din anul 1997, cand firma patronata de Oscar Berger a trecut printr-un control incrucisat al Politiei si Finantelor timisene.

Din punctul de vedere al regizorului, "dupa doua luni de controale, singura chestie pe care au gasit-o a fost o masina care nu putea fi inmatriculata" pentru ca legislatia romana de la acea vreme nu permitea inmatricularea autoturismelor mai vechi de opt ani ca aport la capitalul social in natura.

Potrivit directorului adjunct in cadrul Administratiei Financiare Timisoara, Mircea Calin, verificarea fiscala din 1997 facuta la SC "Satelit" s-a incheiat dupa stabilirea unor debite, printre care si un impozit pe profit de 100 la suta pentru derularea unor activitati ilicite de catre firma. Valoarea acestui impozit a fost stabilita atunci la 417 milioane de lei.

Conform legislatiei romane, o societate nu poate derula activitati comerciale decat dupa ce a varsat integral capitalul social.

Neinmatricularea unei masini nu a permis completarea capitalului social, astfel ca, din punctul de vedere al finantistilor, toate activitatile comerciale derulate de "Satelit" din momentul infiintarii ‹ 1993 ‹ pana la finalizarea controlului din 1997 ‹ au fost considerate ilegale.

Societatea lui Oscar Berger a contestat actul de control in instanta. Dupa un an, instanta a dat dreptate Administratiei Financiare, sentinta pronuntata fiind definitiva si irevocabila. In baza acestei decizii a magistratilor, finantistii au decis sa puna sechestru pe patrimoniul firmei, care era reprezentat de imobilul din Bucuresti, amplasat pe o suprafata de 217 mp.

Dosarul a plecat la Bucuresti. Administratia Financiara a Sectorului I din Capitala a comunicat colegilor din Timisoara ca imobilul nu are cine stie ce valoare, drept pentru care s-a impus efectuarea unei evaluari. In final, valoarea dupa expertiza a cladirii a fost stabilita la 1,111 miliarde lei (331 milioane - valoarea cladirii si 779 milioane cea a terenului). "Din 1998 pana in prezent, dl.

Berger nu a achitat nici un leu din debitul de 417 milioane lei stabilit initial. Noi am emis titlul executor in martie 2005, pentru datorie si penalitatile aferente sumei pana la acea data, si a rezultat un total de 2,4 miliarde lei. Licitatia s-a tinut la 13 septembrie, iar imobilul a fost vandut pentru aproximativ 3 miliarde lei", a declarat Mircea Calin.

Oscar Berger considera, insa, ca s-a comis un abuz. El a adresat Parchetului de pe langa Judecatoria Timisoara o plangere penala impotriva lui Calin pentru abuz in serviciu contra intereselor publice si private.