In cursul lunii septembrie 2005, in vederea prevenirii faptelor de natura evaziunii fiscale, Directia Generala a Finantelor Publice Valcea, prin inspectori ai Activitatii de Control Fiscal, a efectuat 80 de inspectii fiscale inopinate in centre comerciale tip angro, piete, magazine, unitati de alimentatie publica din municipiul Ramnicu-Valcea si din judet.

S-a urmarit in primul rand respectarea obligatiilor operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, existenta Registrului unic de control, declararea punctelor de lucru la organele fiscale teritoriale, intocmirea documentelor de evidenta primara, existenta autorizatiilor, verificarea documentelor de provenienta a marfurilor etc.

Rezultatele actiunilor desfasurate s-au concretizat in aplicarea a 44 amenzi contraventionale, confiscarea de marfuri si bani, care au totalizat peste 26 mii lei noi.

"Principalele abateri constatate cu ocazia inspectiilor fiscale se refera la nerespectarea reglementarilor emise de Ministerului Finantelor Publice cu privire la intocmirea si utilizarea documentelor justificative si contabile prin nedetinerea si neutilizarea registrelor de contabilitate, neintocmirea raportului de gestiune zilnic, a receptiilor pentru marfurile aprovizionate, a monetarului si a registrului de casa.

Alte abateri au constat in: neprezentarea Registrului unic de control si a registrelor contabile la solicitarea organelor de inspectie fiscala, neemiterea bonurilor fiscale, emiterea si nepredarea acestora pentru bunurile livrate clientilor etc.

In perioada urmatoare, activitatea Finantelor Publice este directionata pentru sporirea eficientei actului de control fiscal, responsabilizarea operatorilor economici in vederea respectarii legislatiei financiar-fiscale si achitarii la timp, in cuantumurile legale, a obligatiilor fata de bugetul de stat consolidat"- a declarat ec. Gheorghe Gogarnoiu, director executiv al DGFP Valcea.