Judecata tiganeasca, un obicei aparut in comunitatile de pe teritoriul Indiei s-a transmis pana in zilele noastre intr-o forma alterata de schimbarile sociale prin care au trecut rromii, dar si de regulile statelor in care traiesc.

Daca in trecut era singura lege careia ii erau supusi tiganii nomazi din toate colturile lumii, astazi rromii au invatat ca, pana la urma, ii doare mai tare dreptatea din salile de judecata.

Vointa staborului - seful completului de judecata tiganesc - nu are nici o valoare in fata celei exprimate de judecator.

Criss romanii sau judecata tiganeasca s-a pastrat drept unul din obiceiurile prin care rromii isi rezolva probleme care ar putea parea bizare unui judecator, cum ar fi cate salbe merita o fata la nunta sau de ce o familie nu mai vrea sa incheie o casatorie stabilita inca de cand mirii abia invatau sa vorbeasca.

Regulile judecatii

Juriul este format din tiganii batrani respectati in comunitate, iar numarul juratilor este intotdeauna impar, minim 5 si maxim 11. Sub incidenta judecatii tiganesti nu intra crimele, care se judeca numai de catre autoritatile statului.

Desfasurarea judecatii are loc pe teritorii neutre fata de partile care o solicita, daca evenimentele sunt de o gravitate mai mare.

In timpul judecatii le este interzis femeilor care nu sunt in cauza sa ia cuvantul. In cazul nerespectarii acestei reguli, femeile sunt amendate sau gonite din zona unde are loc judecata.

Pentru elucidarea unor cazuri se practica juramantul tiganesc care este format din: blestesteme asupra copiilor, cu carne de porc grasa, cu picioarele in apa, cu cruce facuta si in genunchi. Nu este permis sa se jure amindoua partile.

Daca una din parti s-a jurat si s-a dovedit ca nu este adevarat, si-a luat pacatul si i se ia in consideratie juramantul facut. Juramantul este valabil numai daca partile solicitante nu au martori.

Pedepsele administrate de stabor sunt de regula supunerea la plata unei sume de bani sau parasirea locului in care sta vinovatul. Sunt cazuri in care vinovatul paraseste doar o perioada locul unde a savarsit fapta.

Cum se face judecata

Locul judecatii este in aer liber. Daca judecata dureaza mai multe zile, vor fi cazati impreuna si nu vor lua legatura cu partile sau rudele acestora. In caz ca sunt banuiti de diverse legaturi si influente ,vor fi exclusi de la judecata.

Cheltuielile privind judecata , transportul, masa si cazarea judecatorilor sunt suportate de ambele parti. Judecata are urmatoarele etape: faza premergatoare, posibilitatea de impacare, judecata propiu- zisa, juramantul sacru, verdictul, executarea sanctiunilor.

Rromii au incredere in aceasta judecata pentru ca au credinta ca sunt desconsiderati de catre "gagii"(alte natiuni decat tiganii) si au incredere ca se spune adevarul pentru partile depun juramantul tiganesc.

Staborul decide cauzele de divort

La judecata tiganeasca se ajunge mai ales in materie de probleme conjugale, in care justitia nu are cum sa-si spuna cuvantul, pentru ca in comunitatile de rromi o familie nu ajunge niciodata la starea civila, femeile fiind practic doar concubine.

Cununia civila se face dupa ani de zile daca este neaparat necesara pentru unele interese ale familiei, nicidecum nu este un miloc de convietuire a celor doi soti. Despartirea nu se face prin divort, ci se apeleaza la judecata tiganeasca.

Staborul este chemat sa prezideze judecata in cazul in care femeia isi inseala barbatul sau atunci cand un barbat insurat face avansuri unei fete necasatorite. Cele mai controversate cazuri sunt in care o fata este logodita de mic copil cu un barbat, dar ii fura inima altul care este neinsurat.

Cea mai grea pedeapsa este administrata femeilor adulterine. Si la ora actuala se practica in unele comunitati din lume obiceiul taierii nasului la femei in caz de adulter.

Judecatorii rromi - liberi arbitri

Cei care aduc pacea intre rromi se numesc in limba tiganeasca ,,crisinatori'' ceea ce inseamna ,,judecatori ai tiganilor''.

Insa, in unele cazuri crisinatorii s-au dovedit a fi capii ai unor grupari mafiote, chiar daca traditia spune ca acestia trebuie sa aiba o autoritate morala. Chiar si rromii care au studiat obiceiurile comunitatii sunt de parere ca judecata tiganeasca s-a denaturat in ultimii ani.

Multe judecati sunt impuse cu forta de diverse grupuri mafiote care obliga una din parti sa plateasca taxa de protectie sau santajeaza pe creditori ca le vor lua diverse bunuri care sa fie pus gaj.

Judecata tiganeasca nu razbate prin usile procurorilor

Procurorii cred ca judecata tiganeasca poate fi considerata mai mult o traditie, pentru ca indiferent care ar fi concluziile acesteia nu pot fi luate in considerate in decursul unei anchete.

"Daca faptele lor intra sub incidenta unor prevederi din Codul Penal, in nici un caz acest lucru nu inseamna ca nu vor fi trasi la raspundere chiar daca au fost iertati la propria lor judecata", ne-a declarat un procuror.

Consilierul pentru rromi din cadrul Prefecturii, Margareta Hochin a precizat ca "impacarea partilor sau retragerea plangerii prealabile, atat in cauze civile cat si in cauze penale, stabilita in cadrul judecatii tiganesti, nu are valoare pentru institutiile specializate.

Tiganii trebuie sa mearga si in fata judecatorului sa declare ca s-au impacat, iar daca au incalcat legea, trebuie sa raspunda ca orice cetatean".

Tata si fiu la judecata tiganeasca

Dacian si Cosmos Tanase, doua din cele mai cunoscute figuri ale lumii interlope, tata si fiu, au ajuns in fata staborilor. Instanta de judecata l-a sanctionat pe Dacian Tanase pentru mai multe "tepe" pe care le-a tras clanurilor de tigani din zona Brailei.

Dacian avea o datorie de 2.000 de marci germane la unul dintre reprezentantii de frunte ai etniei rromilor din oras, bani pe care nu i-a inapoiat la timp. Debitorul s-a adresat cu plangere Staborului, care s-a intrunit de mai multe ori pentru a-l judeca pe Dacian.

De fiecare data, datoria lui a fost majorata, astfel incat, se pare ca in final ar fi avut de platit nu mai putin de 200.000 de marci. Pentru ca nu a achitat datoria, toata familia a fost "sanctionata" pecuniar.

Li s-au luat bunurile cele mai de pret pe care le detineau si, in plus, s-a recurs la masura cea mai aspra care se poate aplica unui tigan: excluderea din comunitate.

Fiul sau, Cosmos, a fost judecat de stabori pe terasa de la Breazu, pazit de Politie. El a fost acuzat de un varul sau, Baciu ca i-a luat femeia, dansatoare barul de noapte din centrul orasului care a fost proprietatea sa.