In urma inundatiilor abatute asupra Romaniei in decursul acestui an, nenumarati locuitori ai zonelor afectate au ramas fara locuinte. Dupa ce a dat vina pe „fostii" pentru producerea calamitatilor, actualul Guvern s-a batut cu pumnul in piept ca pana la sosirea iernii toti cei ramasi fara case vor avea un acoperis deasupra capului.

Au urmat o serie de afirmatii laudaroase la adresa propriilor persoane, culminand cu alocarea unor presupuse fonduri pentru reconstructia locuintelor luate de ape.

Dupa cum se remarca, a venit toamna, cu alte inundatii, si casele nu-s… Mai mult, din cate se pare, ministerele nu au nici banii promisi, asa ca au inceput o colecta „voluntara" si absolut obligatorie in randul angajatilor institutiilor subordonate fiecarui minister.

Anul 2005 a adus tarii noastre un val de inundatii care s-au dovedit a fi catastrofale pentru locuitorii zonelor afectate de intemperii. Pe langa morti, culturi distruse, animale inecate si luate de ape, sute de oameni au ramas sub cerul liber dupa ce viiturile le-au maturat din temelii locuintele.

Profitand de ocazie si pentru a transforma totul intr-o veritabila campanie electorala, actualii guvernanti nu au ratat ocazia sa promita ca pana la sosirea iernii toti cei ramasi fara locuinte se vor muta in case noi. Intre timp a venit toamna, cu alte inundatii, iar din casele pro-mise nu se intrevad nici macar stalpii. Motivul e relativ simplu.

Ministerele care s-au angajat sa reconstruiasca satele luate de ape pur si simplu nu au alocat fondurile necesare. Cine a crezut ca, de exemplu Ministerul Transporturilor Constructiilor si Turismului (MTCT), care a promis ca va reconstrui un sat intreg, va aloca bani din fondurile proprii, se insala.

Colecta obligatorie

MTCT a organizat o colecta, spun reprezentantii sai „voluntara", in randul angajatilor din cadrul institutiilor pe care le pastoreste. Aceasta strangere de fonduri este atat de „voluntara" incat angajatilor li s-a intocmit si un tabel cu suma ce trebuie donata in functie de remuneratie.

Autoritatea Navala Romana, aflata in subordinea Ministerului Transporturilor, a emis un comunicat catre angajati, intitulat „Noua ne pasa", in care se precizeaza ca „angajatii ANR sa doneze o suma de bani din salariul de baza pe luna septembrie, dupa schema urmatoare: 1. Pentru angajatii cu salarii pana la 10.000.000 lei: o donatie de 300.000-500.000 lei 2.

Pentru angajatii cu salarii pana la 15.000.000 lei: o donatie de 500.000-700.000 lei 3. Pentru angajatii cu salarii pana la 20.000.000 lei: o donatie de 700.000-1.000.000 lei 4. Pentru angajatii cu salarii pana la 25.000.000 lei: o donatie de 1.000.000-1.300.000 lei 5. Pentru angajatii cu salarii pana la 30.000.000 lei: o donatie de 1.300.000-1.500.000 lei 6.

Pentru angajatii cu salarii peste 30.000.000 lei: o donatie de 1.500.000-2.000.000 lei".

Branza, desi a semnat comunicatul, neaga orice implicare

De asemenea, comunicatul precizeaza ca aceasta colecta se realizeaza „mai ales ca MTCT si-a luat angajamentul ca prin colectarea unei sume de bani importanta sa reconstruiasca din temelii locuintele unui sat distrus complet de inundatii", iar in finalul comunicatului este introdus si stimulentul angajatilor „totodata, va aducem la cunostinta ca la nivelul Conducerii ANR se analizeaza, in aceste zile, propunerea Sindicatului ARCA-ANR, de indexare cu un procent de 6%, a salariilor tarifare a angajatilor ANR". Prin intermediul comunicatului, angajatii sunt instiintati si pana la ce data sa fie adunate sumele respective.

„Dorim finalizarea acestei actiuni pana la data de 22.09.2005, deoarece in functie de suma ce se va colecta si rapiditatea cu care va fi finalizata aceasta actiune de caritate, avem promisiunea ferma de aprobare a indexarii salariale cu 6%". Pana la urma, ce nu intelegem noi este ce legatura au donatiile cu marirea salariala.

Suna a un fel de santaj, dar intr-o forma ceva mai rafinata. De altfel, probabil ca data respectiva, 22 septembrie a.c., este aleasa astfel incat MTCT sa poata sa isi tina promisiunile desarte.

Minciuni guvernamentale si santaje

Se pare ca guvernantii au calculat reconstructia caselor distruse de ape mizand pe salariile de mizerie ale romanilor bugetari. Desi comunicatul „Noua ne pasa" incepe cu propozitia „Conducerea ANR si a Sindicatului ARCA-ANR, va aduce la cunostinta ca…", si se termina cu „Cu stima, Director General ANR, Presedinte Sindicatul ARCA-ANR C.L.C.

Paul Branza, Raducu Dorian", directorul Paul Branza neaga orice implicatie. „Este treaba sindicatului, nu a conducerii. Vorbiti cu Raducu Dorian", a declarat directorul ANR. Pe de alta parte, Raducu Dorian, presedintele sindicatului ARCA-ANR, nici nu confirma, dar nici nu neaga aceste lucruri.

El sustine ca „s-au facut rugaminti catre angajati", rugaminti adresate in urma „comunicatelor din partea ministerului de resort". De asemenea, presedintele sindicatului ARCA-ANR sustine ca s-ar fi precizat angajatilor ca, la un salariu de 20 milioane, sa dea 300.000 lei.

Ce sa intelegem, ca Raducu Dorian nu stie pe ce isi pune semnatura sau are probleme cu memoria? Suntem convinsi ca donatiile sunt un act de omenie si un ajutor pentru cei aflati in suferinta, dar ele trebuie sa vina din propria initiativa a fiecaruia.

Nu credem ca un minister are dreptul sa bage mana in buzunarul angajatilor, santajandu-i cu o asa-zisa marire de salariu, pentru a se putea tine de promisiunile facute in scopuri pur electorale.

Asteptam propuneri de donatii din partea ministerelor, cu tabele bine intemeiate pentru fiecare cetatean al tarii cu suma exacta ce trebuie donata, pentru finalizarea autostrazii Bucuresti – Constanta, dar si pentru recuperarea fondurilor facute disparute in cadrul FNI.