Comunitatea musulmana din Romania, care numara aproximativ 150.000 de membri, si-a ales vineri 16 septembrie a.c., noul muftiu, in persoana lui Murat Iusuf.

In varsta de numai 28 de ani, noul conducator al cultului musulman din Romania este cel mai tanar muftiu din tara noastra, fiind absolvent al unei institutii de invatamant teologic islamic din orasul turcesc Samsun si doctorand al Universitatii „Ovidius" Constanta.

Nascut in localitatea constanteana Poarta Alba, Murat Iusuf este casatorit si tatal unei fetite, pana la alegerea sa in varful ierarhiei clericale a cultului musulman indeplinind functia de consilier de cult in cadrul Muftiatului Cultului Musulman din Romania.

Intentia noului conducator al cultului musulman din Romania este aceea de a aduce anumite modificari in activitatea Muftiatului in sensul adoptarii tuturor deciziilor majore ce privesc institutia religioasa islamica din tara noastra numai in urma consultarii unui Consiliu Sinodal format din imami, reprezentanti ai formatiunilor politice reprezentative ale etniilor turca si tatara, precum si din alti reprezentanti marcanti ai religiei islamice din Romania. Aceste schimbari vor avea in vedere si corelarea cu practicile Uniunii Europene in domeniul institutiilor religioase, insa nu vor aduce in nici un caz atingere traditiilor si principiilor teologice referitoare la Islam, fata de care nu se vor produce nici un fel de modificari, a subliniat muftiul Iusuf.

„Nu vrem sa aducem nici o schimbare cultului musulman practicat in Romania". Dealtfel, conducatorul cultului musulman din Romania a tinut sa aduca multumirile sale comunitatii din randul careia provine si care l-a ales in varful ierarhiei clericale islamice din Romania.

Muftiatul va analiza colaborarea cu TAIBA

In privinta existentei anumitor curente radicale de factura religioasa in interiorul comunitatii musulmane din Romania, Murat Iusuf nu a dorit sa-si exprime o opinie categorica, afirmand doar ca a auzit de existenta unor diferente in comportamentul religios al anumitor membri ai comunitatii musulmane ce numara 67.000 cetateni romani, precum si alte 70.000 de persoane de diferite origini cum ar fi turca sau araba, rezidente pe teritoriul Romaniei si care imbratiseaza aceeasi credinta a Islamului. In opinia avizata a noului muftiu nu exista nici un fel de diferenta intre credinta islamica din oricare colt al planetei.

Cu toate acestea, exista destule voci chiar din randul comunitatii musulmane din tara noastra care spun ca tineri dobrogeni scoliti la Universitatea islamica Medina din Arabia Saudita ar fi adeptii asa numitului curent radical de „islamism arabic", ce ar fi mult mai periculos decat moderatul „islamism turcic" practicat de veacuri in randul comunitatii musulmane din Romania.

Referitor la aceste aspecte, muftiul Iusuf a mentionat faptul ca nu poate fi vorba despre un „islamism turcic" si un „islamism arab", intrucat „Islamul este unul singur", respectiv credinta musulmana este una unitara la nivel teologic, existand doar mai multe scoli de drept islamic.

Tot in legatura cu existenta unor tendinte radicale la tinerii dobrogeni educati in institutiile de invatamant teologic din statele arabe au existat comentarii privind faptul ca Fundatia islamica TAIBA care functioneaza si la Constanta ar fi promotoarea unui periculos extremism islamic.

Referitor la acest aspect, Murat Isusf nu a confirmat astfel de supozitii, preferand sa nu se pronunte nici asupra relatiilor anterioare numirii sale in functia de muftiu, ale institutiei pe care o conduce cu TAIBA.

„Nu pot sa ma pronunt si nu pot sa comentez relatiile care au fost inainte intre Muftiat si TAIBA, dar in viitor fiecare cooperare intre Muftiat si orice fundatie va fi analizata de muftiu si Consiliul Sinodal", a adaugat Iusuf, care a mai spus ca va analiza impreuna cu Consiliul Sinodal si colaborarea cu TAIBA.