Omul de afaceri harghitean Csibi Istvan este cu un picior in libertate. Dupa ce a reusit sa-si stramute la Suceava cinci din cele sapte dosare care il vizeaza, acesta a obtinut, la inceputul acestei saptamini, judecarea in stare de libertate in ultimul dosar aflat pe rolul instantei sucevene.

Decizia a fost oarecum surprinzatoare pentru ca acest ultim dosar, judecat de Curtea de Apel Suceava, Csibi Istvan a fost condamnat initial de Tribunalul Cluj la cinci ani de inchisoare pentru tentativa de omor. Hotarirea instantei nu il absolva de pedeapsa, decizia facind referire numai la modul in care se vor derula cercetarile.

Decizia magistratilor surprinde pentru ca motivul pentru care s-a dispus continuarea cercetarilor cu el in stare de libertate a fost ca Csibi Istvan nu ar mai reprezenta pericol public. Ceea ce il mai tine in spatele gratiilor este dosarul de la Slatina, in care omul de afaceri harghitean este arestat pentru infractiuni de crima organizata.

Inchis timp de opt luni in Penitenciarul Botosani, care deserveste instantele din Botosani si Suceava, Csibi Istvan a fost transferat la o alta unitate de detentie din tara inca de la mijlocul lunii august.

Cit timp s-a aflat la Botosani, reprezentantii penitenciarului au refuzat sa ofere informatii legate de camera de detentie in care a fost depus si de tratamentul de care a beneficiat acesta sustinind ca "regimul de detentie este cel stabilit pentru arestatii preventiv ". Totusi, nu se poate spune ca el a stat numai la Botosani.

Intrucit a avut dosare pe rolul mai multor instante din tara, omul de afaceri harghitean a trecut prin mai multe unitati de detentie. In schimb, nu acelasi lucru se poate spune despre unul dintre fostii sai locotenenti, Tanko Robert, cel care si-a stramutat dosarul la Tribunalul Botosani.

Acesta a avut termen saptamina trecuta, dar instanta a aminat pronuntarea hotaririi intrucit nu au fost audiati toti martorii.

Csibi Istvan este acuzat ca, incepind din 1998, a pus pe picioare o adevarata retea de crima organizata prin intermediul careia ar fi incercat sa se impuna in mediul de afaceri din judetul Harghita, pe care l-a impartit in zone de influenta.

Pentru a acoperi fraudele fiscale si pentru a-si legaliza o parte din afacerile ilicite, Csibi Istvan ar fi constituit un lant de 17 firme prin intermediul carora a realizat multiple inginerii financiare, pentru a se sustrage de la plata obligatiilor catre stat si a beneficia de rambursari ilegale de TVA si restituire de accize in valoare totala de sute de miliarde de lei.

In activitatea sa infractionala, Csibi Istvan este banuit ca s-ar fi folosit si de serviciile unor functionari publici din cadrul Garzii Financiare si chiar a unor politisti si procurori.

In prezent, omul de afaceri harghitean mai este cercetat in stare de arest preventiv in alte patru dosare pentru tentativa de omor, ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii si ordinii publice si doua pentru lipsire de libertate