Odata cu apartia Legii nr. 10 / 2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989 si mai noua lege nr. 247 / 2005 (care modifica si completeaza legea 10) au fost revendicate o serie de cladiri.

Printre imobilele pentru care s-au emis cereri de retrocedare in baza Legii 10 si respectiv a Legii 247, se numara si cele doua cladiri ale Spitalului Judetean TBC Satu Mare. Este vorba despre sectia TBC Bixad si Sectia Satu Mare de pe strada Ialomitei. Despre situatia celor doua imobile am solicitat informatii din partea primariei Bixad si a conducerii spitalului.

Familia Szentiványi a actualizat despagubirea ceruta

Secretarul Primariei Bixad, Gheorghe Bura a spus urmatoarele. "In baza legii 10, cei doi mostenitori ai familiei Szentiványi au solicitat sa fie despagubiti in bani. Prima data au venit in Bixad in anul 2002.

Atunci, in baza cererii depuse la primarie, cei doi mostenitori Szentiványi Arpad si Szentiványi Istvan, unul domiciliat in Ungaria (nascut in 1949), iar celalalt in Elvetia, au solicitat sa fie despagubiti cu suma de 15 miliarde de lei sau echivalentul a 400.000 de dolari americani. Acum au reactualizat suma.

Spitalul TBC din Satu Mare va fi retrocedat Comunitatii evreiesti

La Spitalul TBC din Satu Mare situatia sta putin diferit decit la Bixad. Aici exista unele informatii din partea administratiei spitalului ca imobilul urmeaza sa fie retrocedat Comunitatii Evreiesti. Chiar daca pe moment Consiliul Judetean nu a inaintat o nota oficiala spitalului privind situatia imobilului, se cunoaste ca despagubirea se va face in natura.

"Oficial nu am fost anuntati de CJ despre situatia spitalului. Vineri, 24 septembrie am fost convocati la consiliu pentru a participa la o intilnire pe aceasta tema. Dupa cum suna o ordonanta recenta avem posibilitatea sa mai raminem cu chirie timp de 5 ani" a spus contabilul sef al Spitalului TBC Satu Mare, Calin Tudorache.

Spitalul TBC Satu Mare numara la aceasta ora 130 de paturi si dispune de 87 de angajati. Deocamdata din datele furnizate de spital nu a fost exprimata din partea CJ nici o varianta privind gasirea unei noi locatii pentru spital si nici a perioadei dupa care va fi retrocedata cladirea.