Doua firme care produc apa minerala au tulburat apele satenilor din Acris. Povestea lor este la fel de tulbure.

Pe fondul unui conflict mai vechi, legat de proprietatea tevilor de distributie si al sediului comun in care convietuiesc, firmele care imbuteliaza si distribuie ape minerale - SC Aguapur SRL si SC Cumarisa Impex SRL - au creat un haos in localitate.

Ambele isi au sediul in aceeasi curte, insa Aguapur imbuteliaza apele minerale - intr-un fost grajd reamenajat - sub numele de „Perla Ciucasului".

Acest aspect pare insignifiant tinand cont ca timp de mai multe luni de zile patronul si-a desfasurat activitatea fara aviz de mediu sau, mai grav, fara aviz sanitar legal

Au fost nevoie de alte sapte controale de la Inspectia de Stat in Sanatate, pentru a sista activitatea Aguapur - ului… Un autotren plin cu peturi care a fost incarcat joi, la cateva zile dupa inchiderea sediului de productie denota insa altceva…

Cristalul Muntilor versus Perla Ciucasului

Cu toate ca in acte este trecuta sotia sa, cel care coordoneaza afacerile la SC Aguapur SRL este nimeni altul decat viceprimarul comunei Sita Buzaului, Ioan Popica. In urma cu multi ani acesta a dat drumul la o fabrica de bere, care apoi a intrat in faliment.

Terenul si fabrica pe care se afla a fost cumparata ulterior de un investitor, Filius Solomon, care a achitat la banca creantele si a cumparat 51 % din activele firmei, devenind actionar majoritar. Solomon a inceput sa produca „Cristalul Muntilor".

Popica si-a reluat activitatea in grajdul de langa fabrica, pe care l-a renovat si l-a transformat-o intr-o linie de imbuteliere a apelor minerale.

Apoi, teava care conducea apa de la izvorul de pe dealuri a fost sectionata la trecerea pe sub un pod din localitate. Prin intermediul unei alte tevi, apa a fost redirectionata spre una dintre firme.

Unul dintre sateni, Alexe Comanita, spune ca manevra i-a apartinut viceprimarului, motivand ca in acest fel a incercat sa-l bage la apa pe Solomon. Filius Solomon a fost nevoit ulterior sa-si ingroape propria tubulatura catre alta sursa de apa, pentru a nu-si inchide afacerea.

Costul tevilor si ingroparea lor in santurile de pe domeniul public ar fi costat 400 de milioane de lei, dupa cum a declarat un apropiat al acestuia. Popica spune insa ca Solomon ar fi responsabil de deturnarea retelei de apa potabila.

Sifon fara… aviz de mediu

Utilizarea in scop comercial a apei potabile nu constituie un delict, mai ales ca apa de izvor este de buna calitate. Fapt apreciat probabil si de catre consumatorii naivi care se incredeau in inscriptiile de pe o biata eticheta.

Izvorul Padina nici macar nu putea fi numita sursa de extractie, fiind dealtfel doar un bazin din ciment cocotat pe deal, din care tasneste apa. Comanita insa si-a asigurat credibilitatea folosindu-se de aceasta denumire pentru a-si vinde apa minerala.

Avea si dreptate, doar ce client ar fi cumparat un pet inscriptionata cu: „Perla Ciucasului, apa minerala naturala, din sursa: reteaua satului Acris?

I-a mers o perioada pana in aceasta vara, cand un control al Oficiului pentru Protectia Consumatorului l-a „sifonat". A fost sanctionat, dar probabil ca patronul si-a continuat si mai inversunat productia de sifon natural, pentru a compensa sanctiunile legale, care i-au produs „bule de aer" la buzunare.

Astfel, Aguapur si-a continuat activitatea in lipsa unei autorizatii de mediu, absolut necesara chiar si pentru chioscul de la coltul blocului.

Perla avizelor sanitare

Viceprimarul si-a „scos" si aviz sanitar, dar nu se cunosc conditiile in care acesta a fost eliberat. Se pare ca nu apa minerala ar fi fost adevarata perla, ci documentul care atesta sursa Coasta Podeacului, drept sursa de apa potabila obtinuta prin captarea izvoarelor Borb si Padina. Dr.

Mircea Palasca precum si un consilier juridic, care si-au trecut semnatura si stampila pe acel aviz sanitar in primavara, aveau sa afle un amanunt nou. Abia in acest moment muncitorii angajati de Popica sapa pentru a capta izvorul Padinei, iar lucrarea nu este inca finalizata.

Probabil ca semnatarii documentului anticipau, cu finetea lui Nostradamus - finalizarea acestor lucrari…

A fost nevoie de sapte controale de la Directia de Sanatate Publica si Inspectia Sanitara de Stat (ISS) pentru a putea inchide instalatia din fostul grajd din Acris. Ultimul a avut loc pe data de 10 septembrie.

„In urma ultimului control activitatea firmei Aguapur a fost suspendata, pana in momentul in care reprezentantii firmei vor obtine avizele sanitare necesare", a declarat Carmen Zorila, inspector sef la ISS.

Popica „impleteste" apa minerala

Probabil ca tot acest demers jurnalistic nu si-ar mai fi avut rostul, doar pentru a scoate la iveala niste ilegalitati luate la puricat de catre institutiile abilitate.

Am primit insa unele informatii conform carora „Perla Ciucasului", apa minerala purificata de orice fel de avize legale, se imbarca din nou in autotrenuri pentru a sta pe masa romanilor necunoscatori. Asta dupa masura de inchidere a fabricii.

Am ajuns in localitate cu autoturismul unui prieten de-al lui Filius Solomon, dornic sa ne aduca la fata locului.

La orele dupa amiezii fostul grajd, actuala fabrica, producea un zumzet fin, ce se ivea din spatele lacatelor. In spatele cladirii geamurile erau camuflate cu carton gros, o alifie pentru ochii indiscreti. Dupa cinci minute de la sosirea noastra, zumzetul a disparut.

Dupa aproape o ora, in curtea fabricii s-au ivit viceprimarul Ioan Popica si Vasile Stroe, consilier PD de Covasna, cei doi fiind veri, dupa cum am aflat din surse confidentiale. Intalnirea cu reporterii „Buna Ziua Brasov" nu i-a binedispus.

Oaspetii pareau mai indignati de faptul ca am vizitat numai Aguapur, dar nu si fabrica vecina. „De ce scrieti numai de noi? Mergeti si la Solomon sa vedeti wc-urile insalubre. Dupa ce ne-au taiat teava de apa ca sa ne desfiinteze acum apeleaza la presa?", ne-a intreabat Popica.

Intrebat despre autotrenul plin cu peturi care a iesit cu o zi inainte pe poarta unitatii, inregistrat la poarta, Popica a precizat ca „acesta continea apa ramasa pe stoc". Zorila ne-a declarat insa ca nici aceasta manevra nu este legala, din moment ce activitatea a fost suspendata.

La plecare, consilierul PD ne-a urat: „sa avem grija…", in loc de „drum bun!"

Adevarul e undeva la mijloc

Situatia din Acris este la fel de clara ca si modul de desfacere a Perlei Ciucasului. Viceprimarul sustine ca si vecinul de productie da dovada de ilegalitati in imbutelierea apei minerale, insa nu a dorit sa scoata la iveala acte doveditoare.

Nici Carmen Zorila nu a putut sa ne explice concis pe unde se afla adevarul, subliniind ca dosarul Aguapur are 2 centimetri grosime… Martori nestiutori la faradelegile cu care se prepara apa minerala din satul lor, localnicii asista indignati la consfatuiri, care-cum inclinandu-se de o parte mai „cristalina" a pet-urilor cu ape minerale…