Astfel, orasul nu obtine venituri din productie, ci traieste din putinii bani pe care ii "scoate" din serviciile pe care le ofera. In aceste conditii, sansele reale de dezvoltare economica ale Clujului scad pe zi ce trece.

Din cei 1.200 de angajati pe care firma Siemens VDO Automotive din Timisoara ii are, aproximativ 240 sunt tineri absolventi ai Universitatii Tehnice din Cluj, specialisti in tehnica de comunicatie si IT. Situatia este similara si la alte firme multinationale din Timisoara. Investitorii care si-au deschis fabrici in zona cauta forta de munca bine pregatita, iar locurile de munca nu sunt putine.

In ultimii ani, cel putin trei mari firme multinationale au poposit la Timisoara, iar facultatile din regiunea Banatului nu pot pregati intreaga forta de munca de care este nevoie. Cel putin asta sustin firmele in cauza. Astfel de angajari in mult-ravnitele "multinationale" se fac pe tot parcursul anului, dar mai ales cu ocazia targurilor specializate de munca.

Firme precum Alcatel, Continental si Siemens nu sunt cazuri singulare. "Aproximativ 18% din cei 1.200 de angajati ai firmei noastre nu sunt timisoreni", a declarat PR managerul Siemens VDO Automotive, Alina Bratu. Ea spune ca, in acest moment, Siemens angajeaza cei mai buni specialisti pregatiti in toate centrele universitare din tara.

Surse din interiorul "multinationalelor" afirma ca un tanar absolvent, care in timpul facultatii a muncit si a dobandit ceva experienta, poate castiga la inceput minimum 250 de euro intr-o companie multinationala. In maxim un an, poate ajunge sa coordoneze o echipa, salariul lui ajungand la 500 de euro. In cinci ani, poate deveni un expert al companiei, iar salariul sau va depasi 1000 de euro.

Bineinteles, acest venit depinde in foarte mare masura de seriozitatea si de implicarea tanarului in munca sa.

Carcotasi si ieftini

De cealalta parte, in Cluj, gasirea unui loc de munca este problematica. Forta de munca inalt calificata se gaseste cu usurinta, tinerii studenti in cautare de posturi sunt numerosi, veniti din toata tara. In aceste conditii, salariile in general sunt mici. Managerii spun ca studentii sunt neseriosi si ca nu te poti baza pe ei cand vine vorba de munca.

Tinerii sustin ca patronii ii platesc cu salarii de mizerie, acuzand lipsa experientei, sau exista suficiente cazuri in care nu mai sunt platiti deloc. In alta ordine de idei, numarul investitorilor straini in Cluj a ramas foarte mic, iar investitiile straine promise cu tam-tam de oficialitatile locale nu s-au finalizat. Marii investitori, vin, viziteaza Clujul si pleaca.

Cea mai cunoscuta companie multinationala din Cluj este firma spaniola ACE Automotive, care angajeaza muncitori necalificati, dar cere o seriozitate occidentala in munca prestata, motiv pentru care putini studenti rezista la programul de munca si la efortul sustinut.

Cu toate ca statisticile spun ca in Cluj se gasesc printre cei mai bine platiti salariati din tara, numarul acestora, in raport cu forta de munca ocupata din oras, este mic.

Astfel, din statistici neoficiale reiese ca in Cluj doar 30% dintre angajati sunt platiti cu salariul mediu pe economie si doar cu putin peste 5% se pot lauda cu venituri suficiente, restul fiind efectiv platiti cu salariul minim pe economie, 310 lei. Din acest punct de vedere, studentii extrem de numerosi sunt o mana de lucru foarte ieftina.

"Distribui pliante in cutiile postale pentru a-mi suplimenta veniturile. N-am gasit nici un alt loc de munca la jumatate de norma. Am mai avut slujbe temporare, dar n-am fost platit. Acum iau 120 de lei pe luna pentru aproximativ patru ore de munca", a precizat Mihaela M., studenta a Facultatii de Stiinte Economice din Cluj.