Intrucit Marian Oprisan nu raporteaza "realizarile", prefectul Ion Oprea a ordonat constituirea unei comisii care sa controleze in teren stadiul executiei lucrarilor de refacere a infrastructurii afectate de inundatiile din iulie. La ora actuala nu se stie ce si cit s-a facut si nici valoarea lucrarilor. Din comisia trimisa in judet fac parte reprezentanti ai Serviciului de Investigare a Fraudelor, ai Finantelor si ai Inspectoratului pentru Calitatea in Constructii.

Prefectul judetului a ordonat verificarea lucrarilor de refacere a infrastructurii distruse de inundatii, intrucit nu are nici un control al lucrarilor efectuate pina acum.

In calitatea sa de presedinte al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, prefectul Ion Oprea a emis un ordin prin care s-a constituit o comisie ce va verifica stadiul fizic al lucrarilor de refacere a drumurilor judetene si comunale, lucrari contractate de Consiliul Judetean Vrancea.

Comisia, formata din reprezentanti ai Inspectoratului Judetean de Politie Vrancea, reprezentanti ai Directiei Generale a Finantelor Publice si reprezentanti ai Inspectoratului pentru Calitatea in Constructii, va trebui sa inspecteze stadiul in care se afla lucrarile contractate de Consiliul Judetean, lucrari pentru care s-a platit deja, in avans, citorva firme de constructii, suma de 426 de miliarde de lei vechi, suma decontata, de altfel, deja, prin Trezorerie, de catre Consiliul Judetean.

Aceasta suma se incadreaza in cea alocata de Guvern pentru reconstructia infrastructurii vrincene - 553 de miliarde de lei. La ora actuala, la mai bine de de doua luni de la inundatii, nu se stie inca ce s-a facut si ce mai e de facut pe linie de infrastructura distrusa.

Presedintele Consiliului Judetean Vrancea, Marian Oprisan, a angajat lucrari de refacere a infrastructurii distruse in valoare totala de 2401 miliarde de lei, suma pe care Guvernul inca nu a alocat-o judetului nostru. Pina acum, Guvernul a trimis in Vrancea doar 553 de miliarde de lei, aproximativ 25 la suta din necesarul programat de Marian Oprisan.

Presedintele Consiliului Judetean a declarat, cu putin timp in urma, ca a contractat lucrarile in virtutea promisiunilor presedintelui Romaniei,Traian Basescu, care i-ar fi declarat ca tot ce a fost distrus de inundatii va fi reconstruit.

La ora actuala, dat fiind ca a mai ramas putin pina la iarna, nu se stie insa in ce stadiu sint lucrarile contractate de cele zece firme tocmite sa repare peste 50 de portiuni de drum comunal sau judetean.

Comisia stabilita de prefectul judetului si votata in unanimitate de membrii Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, este compusa din doi lucratori de la Finante, inspectorii Liviu Chiriac si Gabriel Pavaloaie, doi lucratori ai Inspectoratului Judetean pentru Clitatea in Constructii, inspectorii de stat Cristian Prescornitoiu si Vasile Gheorghe Ravenschi, precum si doi politisti de la IJP Vrancea - Serviciul de Investigare a Fraudelor.

Acestia vor investiga, timp de doua zile, stadiul fizic al lucrarilor contractate de Consiliul Judetean, dupa care, in urma constatarilor, prefectul ar putea sesiza Curtea de Conturi pentru legiferarea lucrarilor, mai ales daca valoarea decontata nu se concretizeaza in lucrarile fizice din teren.

Unul dintre motivele pentru care s-a luat decizia infiintarii unei astfel de comisii este si acela privind faptul ca CJ - ul, in calitate de ordonator principal de credite - implicit al fondurilor publice alocate de Guvern pentru refacerea infrastructurii, dar si beneficiar al lucrarilor de refacere, nu a trimis inca documentatia (contractele cu firmele de constructii) catre Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Vrancea, desi i s-a cerut de mai mult timp acest lucru.

"Nu este o ancheta, este o evaluare a stadiului de executie a lucrarilor de refacere a infrastructurii", ne-a declarat seful IJP Vrancea, comisarul sef Viorel Srbanoiu.

"Pentru a avea o imagine completa a modului in care se cheltuie banul public alocat de Guvern pentru refacerea infrastructurii afectate de inundatii, de catre ordonatorul principal de credite, dar si in spiritul transparentei de care ar trebui sa dea dovada Consiliul Judetean in cheltuirea acestor fonduri, am emis un ordin de constituire a acestei comisii, care va evalua modul de realizare a lucrarilor de refacere a infrastructurii, lucrari care sint inscrise in lista de prioritati avizata pe 4 august", a declarat prefectul Ion Oprea.

De altfel, aceasta este una dintre putinele modalitati prin care pot fi controlate la timp lucrarile angajate de Consiliul Judetean, date fiind relatiile pe care le afiseaza reprezentantii fostei si actualei pteri.

Oprisan nu asculta de Comitetul pentru Situatii de Urgenta

Desi este membru al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, Consiliul Judetean Vrancea participa doar cu numele in acest for. In cadrul acestui organism, zilele trecute, s-a votat cu unanimitate emiterea unui ordin de catre prefect, in calitatea sa de presedinte al acestui for, prin care fiecarei institutii care face parte din acest Comitet i s-a repartizat cite o localitate afectata de nundatii, de care va trebui sa raspunda in ceea ce priveste econstructia.

In acest sens, fiecare institutie va trebui sa prezinte in fiecare zi, pina la orele 18.00, in sedinta Comitetului, un raport despre activitatea prestata in comuna repartizata: stadiul livrarilor de materiale, graficul in care acestea se incadreaza sau nu,stadiul executiei lucrarilor de reconstructie, eventualii sponsori care actioneaza in zona, precum si implicarea autoritatilor locale in actiunile de reconstructie a zonelor afectate.

Consiliului Judetean i s-a repartizat comuna Nanesti, insa, desi ordinul a fost emis vineri, institutia condusa de Marian Oprisan nu a prezentat nici pina ieri un raport in care sa spuna cit si cum s-a ocupat de stadiul reconstructiei zonei afectate de inundatii.

"Nu am primit pina acum nici un raport din partea Consiliului Judetean, conform responsabilitatilor pe care le-a primit, pentru zona Nanesti, desi ordinul a fost emis vineri", a declarat prefectul Ion Oprea.

Desi au incercat sa-l contacteze atit pe telefonul mobil cit si pe fixul de la birou, reporterii nostri nu au putut lua legatura cu Marian Oprisan, pentru ca acesta sa poata explica de ce atita delasare din partea institutiei pe care o conduce in ceea ce priveste responsabilitatile pe care le-a primit pentru sinistratii din Nanesti. Dupa cum ne-a spus secretara acestuia, Marian Oprisan era "plecat la Bucuresti cu treburi".

Totusi, daca ar fi sa citam dintr-un drept la replica trimis la redactie zilele trecute, oficialii Consiliului Judetean spun, pe hirtie, ca refacerea infrastructurii distruse de inundatii este o proritate.